Steeds meer eetbare steden, maar niet in Nederland

Eigenlijk is niets logischer dan de aanplant van bomen en struiken in pleinen en parken die eetbare vruchten en fruit bieden. Wat is er mooier dan even een appeltje eten in het park die je daar net hebt geplukt of in het groenteplantsoen twee straten verder wat andijvie snijden? In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk heeft dit initiatief een grote vlucht genomen. Nederland blijft achter met wat slapende aanzetten.

Eetbare stad

Een eetbare stad wil zoveel zeggen als een aantal plaatsen bij elkaar in stad of dorp die gebruikt worden om voedsel te verbouwen en te oogsten. Dit kunnen naast planten ook dieren zijn. Omdat het verbouwen van gewassen in stadstuinen vaak op kleine ruimten gebeurt, gaat men ook de lucht in door gebruik te maken van balkons, muren en daken. Op deze manier beplanten de initiatiefnemers voetgangerszones, parken en speelplaatsen met eetbare planten en struiken. Vaak is de producent dezelfde als de consument en mag iedere burger mee oogsten. Het vernieuwende hiervan is het gratis ter beschikking van de inwoners te stellen.

De eerste initiatieven voor eetbare steden startten onafhankelijk van elkaar in 2008 in Todmorden en in Andernach.

In Engeland, net boven Manchester ligt de edible city van Todmorden. Van hieruit heeft het concept zich razendsnel over de wereld verspreid. Het incredible-edible network van het Verenigd Koninkrijk bestaat al uit meer dan 200 groepen. Iedere groep doet het op zijn eigen manier, maar algemeen is het ‘ethos van vriendelijkheid’. Ook de Fransen hebben ondertussen hun Incroyables Comestibles netwerk.

Aanjager

Andernach (30.000 inwoners) heeft beslist als aanjager voor andere Duitse plaatsen gefungeerd. Zij stellen dat alles wat in de stad groeit, van de inwoners is. Rondom het centrum liggen fruit- en groentebedden en aan de stadsgrens is een gebied van 13 hectare permacultuur ontwikkeld. Hun devies is:”Betreden van de parken is toegestaan, plukken en oogsten nadrukkelijk gewenst!”

Een ander voorbeeld is de stad Kassel die sinds de start in 2009 een actieve club heeft van 130 leden. Zij leggen gemeenschappelijke tuinen aan en onderhouden deze, ze verzorgen de vruchtbomen, organiseren gemeenschappelijk oogsten, sap- en inmaakacties, verzorgen het wekelijks gemeenschappelijk koken en geven workshops over de eetbare stad. Een greep uit hun kalender:
21/3 Küfa, Küche für Alle
23/3 Obstbaumschnitt
3/4 ESST! Eßbare Stadt Stammtisch

Op het ogenblik doen meer dan 60 steden of plaatsen in Duitsland mee en zijn er 90 in voorbereiding of wordt eraan gewerkt om ze op te zetten.

Hier wat video’s als inspiratie

https://youtu.be/pX0_BV1R3OI

Nederland en België

Ik kwam voor Nederland niet verder dan Boxtel . In België daarentegen zijn 52 groepen actief, volgens hun website https://incredibleediblebelgium.wordpress.com/

Bronnen:

Eetbare steden in Duitsland

Kassel -Duitsland

Todmorden – UK

Frankrijk

16 mooiste eetbare steden

 

Rob Vellekoop, 3 maart 2024

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.