Oorlog is zwendel, wie gelooft er nog in?

Er zijn prachtige termen voor zoals ‘je leven laten in de strijd’, ‘ten strijde trekken’, ‘vechten’, ‘opkomen voor volk en vaderland’, maar het is en blijft moord. Want dat is ook oproepen tot oorlog: aanzetten tot moord en doodslag, alleen dan geldt ineens het strafrecht niet meer. Als de overheid oproept tot oorlogvoeren is het vermoorden van je medemens geoorloofd. Ik laat een paar mensen aan het woord over oorlogvoeren.

Generaal-majoor corps mariniers

“Het is waarschijnlijk de oudste, eenvoudig de meest winstgevende en zeker het meest verdorven. Het is het enige waarin winsten worden berekend in dollars en verliezen in levens. Het is zwendel die het best beschreven kan worden, denk ik, als iets dat niet is wat het lijkt voor de meerderheid van het volk.”

“Slechts een kleine groep insiders weet wat het is. Het wordt aangestuurd in het voordeel van weinigen ten koste van zeer velen. Met een oorlog behalen een paar mensen enorme fortuinen.”

Aan het woord is een generaal-majoor van het corps mariniers.
In een klein boekje, eerder een pamflet, legt hij in eenvoudige bewoordingen en onderbouwd met feiten uit wat een oorlog in werkelijkheid is.

De marinier schrijft het na zijn pensionering. In alle openhartigheid bespreekt hij vanuit zijn ervaring als militair en hoogste officier hoe het bedrijfsleven commercieel profiteert van oorlogsvoering. Het is een waarheid die niet alleen geldt voor de Eerste Wereldoorlog, maar voor alle oorlogen erna.

Smedley Butler schrijft zijn ‘War is a racket’ in 1935 aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft er dan een 34-jarige carrière als marinier opzitten in het Amerikaanse leger. Butler nam deel aan acties in de Filipijnen, China, Centraal Amerika, de Cariben en in Frankrijk tijdens WOI. Tot twee keer toe ontving hij de hoogste militaire onderscheidingen.

Wie strijkt de winst op?

Generaal Butler rekent voor dat de Eerste Wereldoorlog de Verenigde Staten 52 miljard dollar heeft gekost. Ook geeft hij aan met naam en toenaam wat de Amerikaanse oorlogsindustrie heeft verdiend aan de oorlog. Deze bedrijven zien hun winsten met 20 tot meer dan 300% toenemen.

De generaal ziet dat de soldaten de oorlogsrekening betalen met hun leven of met hun lichamelijke of geestelijke gezondheid. Eerst worden ze dermate gebrainwasht zodat ze moord als iets doodnormaal gaan beschouwen. Daarna laat men de ‘troops’ aan hun lot over en ontslaat hen uit het leger, want psychologisch zoeken ze het zelf maar uit.

Jacques Pauwels

Pauwels stelt en onderbouwt in zijn boek ‘De mythe van de goede oorlog‘ dat de ook Tweede Wereldoorlog geen goede oorlog of kruistocht tegen fascisme en militarisme is, maar een conflict waarin het vooral ging om de belangen van big business, om winsten, om geld.

Hij geeft de genadeslag aan de door velen gekoesterde mythe dat Amerika de Tweede Wereldoorlog inging om ons te redden van de nazi’s. Als we Hollywood mogen geloven (Red. en ‘het narratief’ over de oorlog) was de Tweede Wereldoorlog een ‘goede oorlog’ waarin de Verenigde Staten ten strijde trokken om de democratie en de vrijheid in Europa en overal elders in ere te herstellen. Volgens Pauwels is de waarheid anders dan hier voorgesteld.

Claire Daly

‘In april 2021 lag er een deal op tafel die ervoor zorgde dat Rusland zich zou terugtrekken in ruil voor het niet-NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, maar Oekraïne’s westerse vrienden, maar killer-clown Boris Johnson, en de NAVO vertelden hen om te blijven vechten.

Het resultaat:
*zes steden verwoest,
*vier provincies illegaal geannexeerd,
*108 miljard Euro aan hulp, die de mensen van Oekraïne zullen terug moeten betalen gedurende tientallen jaren,
*wereldwijde voedsel- en energiecrisis

Is dit winnen?

Gewone mensen winnen geen oorlogen, zij zijn kanonnenvoer in de spelletjes van anderen.

En jullie kunnen hier ‘overwinning’ roepen zoveel als jullie willen, maar er is geen overwinning in het graf en alleen graven komen door deze dwaasheid.

Het wordt tijd voor mensen en de zwijgende meerderheid van heel Europa om de straat op te gaan dit weekeinde en vrede te eisen en een einde aan de oorlog.’

Toespraak van het Ierse lid Clare Daly  op 16 februari 2023 tijdens een zitting van het Europarlement. Dit is feitelijk een soort voorbeschouwing over een mogelijke derde wereldoorlog.

Eugene V. Debs

In 1918, het jaar waarin WO I eindigt, spreekt de socialistische leider, de Amerikaan Debs in een reden zijn afkeuring uit over oorlog. Deze toespraak wordt hem door de overheid niet in dank afgenomen. Hij zegt:

“Oorlogen door de tijden heen worden gevoerd voor overwinning en plundering. De feodale baronnen van de middeleeuwen, de economische voorouders van de kapitalisten van vandaag roepen allemaal oorlogen uit. En hun miserabele dienaren vechten al deze oorlogen uit…geleerd om hun meesters te geloven en dat wanneer deze elkaar de oorlog verklaren, het hun vaderlandse plicht is elkaar aan te vallen en elkaars kelen door te snijden tot glorie en winst van de lords en baronnen.”

Hij zegt tegen zijn socialistische makkers:
“Zij alleen roepen oorlogen uit. Jullie zijn niet de reden. Jullie zijn er om uit te voeren en te sterven. Als oorlog juist is laat dan het volk deze uitroepen. Jullie die je levens verliezen, jullie hebben zeker boven ieder ander het recht te beslissen het moment van oorlog of vrede.”

Deze woorden kosten Debs 10 jaar gevangenisstraf, omdat hij de werving van soldaten zou hebben gedwarsboomd.

Larken Rose

De Amerikaan Rose schrijft in zijn boek ‘Het meest gevaarlijke bijgeloof‘ ‘Hoewel vaderlandsliefde nog steeds wordt afgeschilderd als een grote deugd, is de waarheid dat de moordenaars aan beide kanten van elke oorlog, met inbegrip van degenen die vochten voor de meest wrede, meedogenloze regimes in de geschiedenis, ingegeven zijn door het gevoel van rechtvaardigheid dat de nationalistische kuddementaliteit hen geeft.’

‘Oorlog kan helemaal niet plaatsvinden zonder dat soldaten hun toewijding en trouw inzetten voor hun eigen club, stam of land, boven te doen wat juist is. ‘Vaderlandsliefde’ en het geloof in ‘gezag’ zijn de twee belangrijkste ingrediënten voor oorlog. De eenvoudigste manier om in principe goede mensen te brengen tot het plegen van het kwaad is door daden van agressie en verovering af te schilderen als ‘vechten voor het vaderland’.

Massa

Het lijkt erop dat we afstevenen op een derde wereldoorlog. We zien de voorbereidingen die sinds meer dan 10 jaar plaatsvinden om een conflict te ontketenen tussen de NAVO-landen en Rusland. De massa wordt opnieuw bespeeld, zoals in de aanloop naar iedere oorlog, kanonnenvoer is weer nodig.

In ‘De psychologie van de massa‘ beschrijft Le Bon de instrumenten die machthebbers inzetten om de bevolking te manipuleren, bijvoorbeeld in de richting van een oorlog.

Er zijn twee actiemiddelen die de leiders kunnen inzetten:
-Werken met bevestiging, herhaling en besmetting van boodschappen en
– de leider moet zorgen dat hij aanzien heeft.

Het ‘religieuze geloof’ van de massa moet worden aangesproken, omdat dit het gevoelige punt is waarmee een massa kan worden bespeeld. Denk aan ‘het verdedigen van de democratie’, ‘het verdedigen van het vrije westen’ of ‘voor volk en vaderland’. Deze boodschap wordt eindeloos in talloze berichten in vele varianten door de massamedia op de massa losgelaten, bijvoorbeeld de dienstplicht voor ‘onze jongens’, die het straks ‘tegen het kwaad moeten opnemen’.

De massa wordt voorgekookt, Poetin wordt afgeschilderd als een kwalijke duivel, alles in dienst van het geloof van het gevecht van het goede (westen) tegen het kwaad (Rusland), dat Oekraïne binnenviel. Deze ‘daad van agressie’ moet worden bestraft, door ‘onze jongens’.

Alleen op het punt van aanzien heb ik nog geen leider ontdekt die dit voldoende bezit. De meesten hebben averij opgelopen en worden als onbetrouwbaar gezien. De Amerikaanse president Biden is een schertsfiguur waar geen krachtig aanzien van uitgaat. Misschien is dit alles wel de reden dat het nog niet tot een werkelijke confrontatie tussen Rusland en de NAVO is gekomen.

Zullen de Europeanen opnieuw vallen voor het ‘religieuze geloof’ van het goede tegen het kwaad? Zullen opnieuw miljoenen mensen moordend op elkaar worden afgestuurd zodat machthebbers hun ziekelijke en sadistische spelletjes kunnen spelen?

 

Rob Vellekoop, 5 maart 2024

3 Comments

 1. Politici gaan niet de misdaad in. Misdadigers gaan in de politiek.

 2. What about Bobby Kennedy?
  Die zegt dat hij de wapenindustrie en corrupte gaat aanpakken en ik geloof in hem zoals hij ook de Pharm industrie aanpakt en de vervuilde rivieren

 3. Anette,

  Het probleem bij de bron aanpakken is nog steeds niet gebeurd..
  Dan kan je wel “brandjes”gaan blussen, maar zolang de bron door kan gaan, verandert er helemaal niets..
  En wat voor vertrouwen heb je in iemand die je niet kent, de informatie die je op het www leest is namelijk 95% verzonnen en dient het narratief..
  Mensen aan de hand van het internet oordelen, is namelijk ONMOGELIJK

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.