Verslag van onvoorstelbare Catalaanse vredelievendheid

Fotografie 123rf

Meer dan 7,7 miljoen mensen worden in de hoek gezet. Meester Rajoy, de Spaanse minister-president vindt dat ze stout en ongehoorzaam zijn. Hij heeft de Catalaanse regering afgezet. Vandaag zijn 8 kabinetsleden gearresteerd uit angst dat ook zij vluchten naar het buitenland net zoals de al naar Brussel uitgeweken leden. Naar verwachting gaat voor hen een arrestatiebevel uit.

Donderdagavond stromen pleinen in steden van de Catalaanse Republiek vol met mensen. Zij protesteren geweldloos tegen de arrestaties. Het enige dat hun leiders wilden was een referendum houden op 1 oktober. Dit werd echter niet toegestaan door Rajoy, die als een ware opvolger van fascistisch dictator Franco zijn gram haalt tegenover zoveel ‘brutaliteit’ van de naar vrijheid verlangende Catalanen.

Na de dood van Franco in 1975 is er nooit een grote schoonmaak geweest, nooit een berechting van de misdaden van het fascistische bewind. Hitler vriend Franco heeft zich nooit voor zijn misdaden hoeven te verantwoorden, ook niet tegenover de Catalanen, wiens leider hij in 1940 liet executeren. De medestanders van Franco zijn ook ongestraft gebleven. Hun geest waart nog rond in de Spaanse samenleving. Vandaag laat de Spaanse regering zien hoe autoritair ze nog zijn en hoeveel ze nog moeten leren.

Spanje heeft nu 10 politieke gevangenen. Hun vergrijp is het (willen) houden van een referendum over onafhankelijkheid. Zij kunnen tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld worden. Nooit heeft de regering Puidgemont opgeroepen tot geweld, maar steeds tot dialoog. Ook niet toen op zondag 1 oktober de politie bendes van Rajoy 900 slachtoffers maakten door op de deelnemers van het referendum in te hakken. Zij ontketenden een orgie van geweld om de stemming tegen te houden. Waarschijnlijk waren de Spanjaarden uit op het uitlokken van geweld. Deze gingen echter niet op de sadistische uitnodiging in. Zij blijven zonder geweld in hun massaal protest en verzinnen ludieke trucs om de Spaanse robocops weg te houden van de telling van de stemmen van het referendum.

Waar is de woede van de Catalanen? Zij eisen al vele tientallen jaren sinds de bloedige onderdrukking door Franco voor 1940 hun vrijheid als zelfstandig land op. In tegenstelling tot hun buren, de Basken die wel geweld gebruikten om zich van de Spanjaarden te verlossen, blijven de Catalanen vreedzaam in hun protesten. Zelfs na het ervaren van zoveel geweld op 1 oktober, waar de hele wereld schande over sprak.

Vandaag roept Puidgemont de Catalanen op vanuit Brussel door te gaan en te vechten echter zonder geweld, en met vrede en respect voor alle meningen.

Op 21 december zullen er opnieuw in Catalonië verkiezingen worden gehouden, uitgeschreven door Madrid. Uit de peilingen gehouden in de week na het gewelddadige politie-optreden was er al een stijging te zien van mensen voor onafhankelijkheid. De grote vraag is of de Spanjaarden een uitslag zullen accepteren waarbij de separatisten een grote overwinning behalen.

Rob Vellekoop, 3 november 2017