Onafhankelijkheidsstrijd slaat over naar België: Puidgemont komt

Foto 123rf

De afgezette Minister-president van Catalonië Puidgemont is uitgeweken naar België. Ondertussen zetten de Vlamingen en de Walen zich schrap. Importeren zij met de premier onrust en rebellie naar België? In Spanje hangt het kabinet van Puidgemont een gevangenisstraf van 30 jaar boven het hoofd. Minister-President Michel heeft als eerste Europese leider het Spaanse geweld veroordeeld tijdens het Catalaanse referendum.

De Spaanse Openbare Aanklager gaat de afgezette 14 leden van de regering Puidgemont vervolgen voor rebellie, afscheiding en misbruik van overheidsfondsen. Puidgemont is de hele morgen niet meer gesignaleerd in zijn land. Dit in tegenstelling tot de Catalaanse ambtenaren die gewoon naar hun werk zijn gegaan evenals de Catalaanse minister van Milieu.

Het Spaanse Minister van Binnenlandse Zaken heeft aan La Sexta bevestigd dat Puigdemont in België is. Het blad La Vanguardia rapporteert dat Puidgemont met vijf kabinetsleden is uitgeweken. De vice premier is achtergebleven.

In België heeft Puidgemont advocaat Paul Bekaert ingehuurd en hem benoemd tot zijn adviseur. Bekaert is specialist in mensenrechten en uitzettingen. Hij verdedigde al eerder een lid van de Baskische afscheidingsbeweging ETA Natividad Jauregui, die de Belgen weigeren uit te leveren ondanks drie Spaanse verzoeken daartoe in 2004, 2005 en 2015. In de laatste zaak weigerde de rechter omdat ze niet de garantie kon krijgen voor een eerlijk proces.

De Belgische staatssecretaris van Immigratie & Asiel, Theo Francken, zei afgelopen zondag dat Catalanen asiel kunnen aanvragen in België. Het land heeft als enige EU-lidstaat bedongen tijdens  het verdrag van Amsterdam en later van Lissabon dat het in individuele gevallen toch asiel kan verlenen aan mensen afkomstig uit de Europese Unie.

Dit zou natuurlijk een enorme crisis veroorzaken tussen de Spaanse en Belgische regering. Toch lijken met name de Vlamingen niet erg onder de indruk van deze dreiging.

Francken is staatssecretaris voor de Nieuw Vlaamse Alliantie (N-VA) die op termijn wil dat Vlaanderen onafhankelijk wordt. In België, met name in Vlaanderen klopt voor de Catalaanse zaak een warm hart. Vlamingen voelen zich natuurlijk verwant met de Catalanen. Ook Vlaanderen is economisch een sterke regio net als Catalonië, ook de Nederlandstalige Belgen willen zich afscheiden. Al lijkt dit streven even in de ijskast gezet.

Brengt de onafhankelijkheidsstrijd van Catalonië het voortbestaan van de Belgische federale regering in gevaar? De Vicepremier Jan Jambon (N-VA) heeft vorige week al gesteld dat een regering met zijn partij niet anders kan dan, in geval van onafhankelijkheid, Catalonië erkennen. Hij vindt dat de Vlaamse nationalisten hun geloofwaardigheid niet op het spel kunnen zetten.

Met andere woorden Puidgemont is een bom, niet alleen onder de Belgische federale regering, maar ook onder het fundament van België. De Catalanen hebben de stap naar onafhankelijkheid gezet waarvan de meeste Vlamingen al heel veel jaar dromen.

De gevolgen van de gebeurtenissen in Catalonië gaan zich verspreiden over Europa. De komst van de Catalaan naar België is een voor de hand liggende keuze. De Vlamingen zeggen het niet officieel, maar zullen hem met open armen ontvangen. Hij belichaamt de hoop die zij al decennia lang koesteren, hij is hun voorbeeld. Europa zal voorlopig nog niet tot bedaren komen.
Rob Vellekoop, 30 oktober 2017