Opboksen tegen negatief nieuws

Foto 123rf

DLM Plus staat wekelijks voor een giga probleem: het selecteren van opbouwende en positieve nieuwsberichten. De media teren op sensationeel negatief nieuws dat de emoties (negatieve) losmaakt. We zijn zo getransformeerd dat we niet beter weten, ik loop daar iedere dag keihard tegenaan. Het is heel gewoon dat er wordt gemoord, verkracht, opgelicht en dat politici corrupt zijn. Althans op die manier zijn we het gaan bekijken doordat dergelijke berichtgeving iedere dag opnieuw terugkomt.

Door je er op te focussen komt de negativiteit juist nog harder binnen. En datzelfde beeld herhaalt zich via Twitter en Facebook waar de zwarte berichten nog eens dunnetjes door de gebruikers worden overgedaan.

Ik begin steeds beter de algehele moedeloosheid en apathie te begrijpen van een bevolking die dagelijks zoveel negativiteit over zich krijgt uitgestort via kranten, radio, tv, Facebook en Twitter. Geen enkel mens is bestand tegen zoveel afbraak en hopeloosheid.

Gelukkig stoppen steeds meer mensen met het tv-kijken, maar het NOS journaal heeft nog steeds een grote kijkdichtheid en ik herinner me periodes waarin ze iedere dag de dreiging voor terrorisme of het Ruslandgevaar aandikken. Om maar twee voorbeelden van de vele te noemen.

Ik snap nu ook steeds beter dat heel veel mensen zo moedeloos zijn geworden waardoor ze er niet over piekeren om zich te verzetten tegen corrupte politici of Rutte III.

Want klinkt het alom:”We kunnen er toch niets tegen doen.”

Natuurlijk kunnen we er met zijn allen wel iets tegen doen, maar hoe kan je mensen motiveren die iedere dag het ‘nieuws’ ingeprent krijgen dat de wereld slecht is en heel veel dingen toch blijven gebeuren waarmee zij het oneens zijn.

Bekijk de massamedia als een heipaal, die iedere dag elk positief geluid de grond in beukt. Ieder vleugje hoop vermorzelt met arrogante machthebbers die onder een hoedje spelen met multinationals, waar we toch niets tegen kunnen doen. Want iedere dag ramt de heipaal elk opkomend sprankje moed weg.

Wil dat dan zeggen dat de massamedia de onwaarheid prediken? Ja en Nee. Vaak komen zij met terechte feiten en soms zijn het ook gewoon grove leugens (zie Syrië berichtgeving).

Het is echter de suggestie van de massamedia die dodelijk is voor positiviteit. Zij herhalen bijna uitsluitend negatief nieuws, met heel af en toe wat positiviteit als afwisseling. Dat zorgt ervoor dat het nieuws negatief voorspelbaar geworden. Het gaat toch mis, het loopt toch verkeerd af, zijn de onontkoombare gedachten.

Zelfs de grootste optimisten gaan voor de bijl.

Ik zie twee oplossingen. Je kunt als publiek voortaan de berichtgeving mijden als de pest of je kunt als tegenwicht een persbureau beginnen dat uitsluitend de positieve nieuwsberichten verzamelt. Op die laatste manier zou je wat evenwicht kunnen creëren en het wereldbeeld positiever maken.

De vraag is echter of de bazen van de massamedia, de machthebbers, hierop zitten te wachten en of zij dit zullen toelaten. Een negatief murw geslagen bevolking zal slaafs volgen en nooit zo kritisch worden als een optimistisch publiek met een vrolijke maar strenge blik op de zaak.

Rob Vellekoop, 24 november 2017