Duitse professor: meer doden door coronaregels dan door #corona

Duitsland staat op zijn kop. Professor en adviseur van Merkel zegt dat de genomen corona maatregelen in de zorg meer schade veroorzaken dan goed doen. Deze leiden tot meer ziektegevallen en een hoger sterftecijfer. De uitspraken zijn afkomstig van Professor Peter Schirmacher, baas van de faculteit pathologie aan de universiteit van Heidelberg en lid van de Leopoldina-Akademie. Deze Akademie adviseert Angela Merkel bij haar Corona-politiek. Zelf zegt ze dat Leopoldina een belangrijke rol speelt. Schirmacher staat niet alleen in zijn uitspraak.

Waarop baseert de prof zich?

Het is allemaal begonnen met een schadeanalyse (Strategiedocument) van een medewerker van het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa): Stephan Kohn. Deze man is verantwoordelijk voor analyses van de kritische infrastructuur, waaronder ook de medische zorg valt.

Document

Dit zijn de belangrijkste punten van de analyse.

1. Het crisismanagement is tekort geschoten.

2. Covid-19 vormt geen extreem gevaar voor de bevolking.

Er sterven namelijk mensen aan corona die statistisch gezien dit jaar toch al zouden sterven, omdat ze aan het einde van hun leven zijn en hun verzwakte lichamen zich niet meer verweren kunnen. (er zijn circa 150 virussen in omloop)

Het gevaar van covid-19 wordt overschat. Wereldwijd zijn in een kwartaal niet meer dan 250.000 mensen overleden aan corona, tegen 1,5 miljoen doden tijdens de inluenza golf van 2017/2018.

4. De nevenschade is ondertussen groter dan het nut. Tot deze conclusie komt het rapport door de aantallen doden veroorzaakt door het virus te vergelijken met de doden als gevolg van de beschermende maatregelen.

> Tussen de 5.000 en 125.000 patiënten zijn of zullen door verschoven operaties sterven.

> Duizenden doden door afgezegde vervolgbehandelingen (bijvoorbeeld kanker, hartinfarct), door zelfdoding (o.a. door gemiste verzorging van psychisch instabiele mensen tijdens de contactverboden)

> Daarbovenop doden door hartinfarct en beroerte bij patiënten, die door de Corona-sluitingen niet meer voor voor zorg in het ziekenhuis terecht konden.

Reactie Ministerie

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken probeert tijdens een persconferentie op 10 mei de waarde van het document te minimaliseren. Ze nemen afstand van Kohn en noemen het rapport zijn eigen analyse en een persoonlijke mening.

Deelnemende wetenschappers

Het blijkt echter dat dit document geen productie is van Kohn alleen. Een indrukwekkende lijst van wetenschappers heeft namelijk eraan meegewerkt.

In een reactie op de persconferentie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken schrijven zij dat Kohn hen gevraagd heeft naar zijn inschatting van de medische nevenschade door de corona-maatregelen te kijken.

En dat zij vervolgens hieraan hebben meegewerkt.

Deze experts eisen een herziening van de beschermingsmaatregelen.

Een lijst van de betrokken wetenschappers is hier te vinden.

Zelfde conclusie voor NL?

Meer doden zijn gevallen door de corona maatregelen dan door het uitbreken van de ziekte zelf. Dat is de conclusie van het rapport. Zou de situatie in ons land daarvan verschillen? Hoe komt het dat er wel een dergelijk kritisch tegengeluid uit Duitsland komt en doodse stilte heerst in NL?

Bronnen:
renegraeber.de/blog/corona-leaks-report/
achgut.com/artikel/das_corona_papier_wissenschaftler_korrigieren_seehofer


Rob Vellekoop, 15 mei 2020

9 Comments

 1. Er waren al eerder berichten over de doden die direct als gevolg van de maatregelen vielen en waarschuwingen dat die het aantal corona doden gaan overtreffen, maar deze gezamenlijke verklaring van wetenschappers die worden beschouwd als de top van de kennis over deze zaken is geweldig! Dit kan daadwerkelijk het begin van een politieke aardverschuiving veroorzaken.
  En inderdaad gezien de waarschuwingen die inmiddels al door het Trimbos instituut worden gegeven duiden er op dat het in Nederland niet anders zal zijn:
  trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/neerslachtiger-meer-slaapproblemen-en-gedachten-aan-de-dood-door-corona
  Zie ook:
  thetimes.co.uk/edition/news/coronavirus-record-weekly-death-toll-as-fearful-patients-avoid-hospitals-bm73s2tw3
  telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/two-new-waves-deaths-break-nhs-new-analysis-warns/
  nytimes.com/2020/04/06/well/live/coronavirus-doctors-hospitals-emergency-care-heart-attack-stroke.html

 2. Ik sta hier natuurlijk niet van te kijken. Ik hoop dat in Nederland snel een soortgelijk geluid te horen zal zijn!

 3. Deze problemen beginnen inderdaad hier in Nederland ook te spelen.Patienten die waarschijnlijk te laat zijn nu voor kankerbehandelingen, gezwellen die te groot zijn geworden en nu anders behandeld moeten worden. Bezuinigingen op andere ziekenhuis afdelingen dan IC. Omdat de kosten stevig zijn opgelopen,maar niet vergoed worden door overheid en verzekeringen.
  Dit zijn maar enige praktijk voorbeelden die ikzelf meemaak op het ogenblik.
  Dit gaat levens kosten.

 4. De Nederlandse overheid vaart vwb onze gezondheid blind op het RIVM en het Voedingscentrum. Ondertussen liggen de supermarkten overvol met chemische/lege voedingsmiddelen en mineraalloze groenten en fruit. De jeugd zit meer achter de laptop dan op het sportveld. Zij zijn ondubbelzinnig het kind van de rekening…

 5. Ik las op MSN: Burgemeesters: doorgeslagen privacywet heeft extra doden gekost – wat totale onzin blijkt te zijn, misschien weer zo een roep waarbij een ‘probleem’ wordt aangewezen omdat de oplossing verminderde privacy gewenst is?

 6. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Die 1,5 lul meter en al die angst is nergens goed voor,zeggen 2 topmedici.

  We zijn doorgeslagen uit angst voor een ziekte die niet heel verschrikkelijk is. Dat zeggen hoogleraar en hartchirurg Jan Grandjean en anesthesioloog Alaattin Ozdemir,beide uit Twente.
  Corona leidt volgens de medici niet tot buitensporig veel slachtoffers.
  Het zijn bovendien hoofdzakelijk ouderen,mensen met veel overgewicht en patiënten die meer onder de leden hebben,en de dood hoort nu eenmaal bij het leven.
  Van de besmette mensen overlijdt slechts een heel klein percentage,stellen ze.

  De eigen weerstand op peil brengen,is volgens hen een simpele,maar uiterst effectieve maatregel.
  Erop uitgaan,bewegen en gezond eten zijn volgens hen een goed medicijn,ook in de strijd tegen corona.

  Wat Grandejean en Ozdemir betreft moeten daarom de sportscholen meteen weer open. Ook kan het slot van de deuren van de verpleeghuizen,maar om een andere reden: mensen binnen opsluiten maakt hen kwetsbaarder,en haalt bovendien de kwaliteit van leven van de laatste dagen weg.

  De blik moet worden verbreed,zodat niet langer enkel de virologen en de epidemiologen het voor het zeggen hebben.
  De beperkende maatregelen zo lang mogelijk volhouden in de hoop op een vaccin,is volgens hen een heilloze weg,ook omdat de kans bestaat dat het niet wordt gevonden. We moeten ook andere behandelmogelijkheden verkennen.

  De medici hebben goed nagedacht over het naar buiten treden met deze boodschap.
  Nu de corona-epidemie in Nederland beteugeld lijkt te zijn,is het moment rijp voor reflectie,zeggen ze.
  Daarbij speelt een rol dat volgens hen de maatregelen hebben geleid tot meer ziekte en sterfte onder hartpatiënten.

  Ik dank U!

 7. Middel is erger dan de kwaal?
  En steeds trappen die goedgelovige er weer in?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.