Boodschap uit Donbass (Oost-Oekraïne) over vrede en #MH17

Al een aantal jaar woedt een burgeroorlog in het oosten van Oekraïne tussen twee republieken die zich willen afscheiden. Een ervan is Donjetsk People’s Republic (DPR), tevens plaats waar de MH17 neerstortte. Journalist Lancaster is in gesprek met de persdienst van het leger van DPR. Vrede ligt binnen handbereik en DPR toont maximale bereidheid tot medewerking aan een mogelijk vervolgonderzoek naar de MH17.

Vrede

De situatie aan het front tussen Oekraïense regeringstroepen en die van DPR is volgens de woordvoerder al heel lang onveranderlijk. Er zijn dagelijks beschietingen door Oekraïne van Donbass met als gevolg ernstige vernielingen en een lijdende bevolking. Het leger van het opstandige DPR behoudt echter zijn posities. Op de vraag wanneer er vrede komt, antwoordt de woordvoerder dat er wat de Volksrepubliek betreft vrede is wanneer de Oekraïense troepen zich terugtrekken. Hij zegt dat zij geen behoefte hebben aan gebiedsuitbreiding, het enige dat zij doen is de bevolking beschermen.

MH17

Volgens Patrick Lancaster worden er ieder jaar nog overblijfselen gevonden in het gebied, van zowel het neergestorte vliegtuig als van de passagiers. Hij vraagt aan de woordvoerder wat de verklaring hiervoor is. Deze meldt dat het gebied erg groot is, waar de brokstukken e.d. verspreid liggen, maar dat een mogelijke verklaring ook is dat door de grote temperatuurschommelingen tussen zomer (40 graden Celsius) en winter (min 30 tot 35 graden Celsius) de ondergrond in beweging is. Hierdoor komen nog steeds overblijfselen boven, Lancaster heeft bijvoorbeeld recent weer vondsten gedaan.

De woordvoerder vindt de beschuldiging van het westen dat de Boeing MH17 met een Buk-raket door de Russen uit de lucht is geschoten belachelijk. Ten tijde van de crash heerste er in het gebied een chaotische situatie waarbij er geen echt front was, maar door elkaar opererende strijdgroepen. In een dergelijke situatie zou het net zo belachelijk zijn geweest als de Russen drie gevechtsvliegtuigen hadden gegeven.

Hij meldt tevens dat ondanks het feit dat de Black Box van het vliegtuig is gevonden, daarover tot nu toe geen gegevens zijn vrijgegeven!

Verder zegt hij, dat als je kijkt naar de route die de Buk-installatie door het gebied zou hebben moeten afleggen, dat dit praktisch onmogelijk was door de gebrekkige infrastructuur hier. “We beschikten simpelweg niet over de benodigde geavanceerde apparatuur om een vliegtuig van een dergelijke hoogte neer te schieten.”

De Oekraïense verkeersleiding stuurde de Boeing langs de luchtcorridor. De woordvoerder vindt dit niet toevallig. Hij zegt dat het heel goed gepland had kunnen zijn door Oekraïne om ons in diskrediet te brengen en tevens Rusland erbij te betrekken.

Lancaster zegt dat veel westerse journalisten beweren dat ze niet de crash site mogen bezoeken. De legerwoordvoerder spreekt dit nadrukkelijk tegen.”Wij zijn niet tegen de komst van buitenlandse journalisten. Ook nodigen we de leden van de onderzoekscommissie van de MH17 regelmatig uit om hun werk voort te zetten en de ware toedracht vast te stellen.”

Er liggen nog veel overblijfselen op de crash site, ondergronds of aan de oppervlakte. Het onderzoeksteam mag zeker verder zoeken.

De Donetsk People’s Republic (Volksrepubliek van Donetsk) is alleen erkend door de Republiek van Zuid Ossetie. Het ontvangt humanitaire en militaire steun van Rusland. De Oekraïense regering bestempelt DPR als een terroristische organisatie die in oorlog is met Oekraïne, samen met het andere naar zelfstandigheid strevende deel in Oost Oekraïne het Luhansk People’s Republic (Volksrepubliek van Luhansk).

Patrick Lancaster is een Amerikaanse journalist die woont en werkt in Donetsk. Hij brengt regelmatig nieuws uit de opstandige Oekraïense provincie naar buiten.

Rob Vellekoop, 17 december 2017