#Activitypub redt internetgebruiker uit klauwen #censuur

De schoonheid van het internet was dat iedereen met elkaar zonder beperking of censuur nieuws kon uitwisselen. Hierdoor kwam er een schat aan informatie vrij voor iedereen. Machtsmisbruik en de kwalijke gevolgen werden naar buiten gebracht en raakten bekend bij steeds meer internetgebruikers. Toen de machthebbers echter doorkregen dat alle denkbare info via het wereldwijde net gedeeld kon worden grepen zij in. Zij begonnen via Facebook, Twitter en andere platforms de gebruikers te beknotten in hun vrije meningsuiting.

Zogenaamd om de veiligheid te garanderen of om het kopierecht van de eigenaren te beschermen scherpte de EU de censuur en het copyright aan. Dit heeft tot gevolg dat voortaan, na invoering van de EU richtlijn in de nationale wetgeving, de eigenaren van de sites waarop schendingen van het copyright plaatsvinden (een verwijzing naar een site met bijvoorbeeld een citaat kan al te veel zijn) vervolgd worden.

Dit betekent het einde van het vrije nieuws.

Maar gelukkig is daar opeens ActivityPub, precies op het juiste moment. Deze software biedt schrijvers van nieuws, dus ook de alternatieve vrije media, de mogelijkheid artikelen te schrijven en deze rechtstreeks te communiceren met de lezers . Zij komen namelijk (zonder publicatie) in de inbox van de lezer aan. Deze heeft zich voorheen bij de schrijver als volger aangemeld, waardoor de software ervoor zorgt dat wat de schrijver maakt naar de inbox van de lezer wordt gezonden. Op deze manier is niet langer spraken van een publicatie, maar van communicatie namelijk tussen de schrijver en de lezer.

Grote platforms als Facebook en Twitter zijn daardoor overbodig omdat er nu een directe verbinding is tussen lezer en schrijver die niet meer via een platform loopt.
Hierdoor wordt privacy misbruik, wegfilteren en andere manipulatie van berichtgeving verleden tijd.
De EU kan de schrijver niet meer censureren omdat er sprake is van communicatie tussen schrijver en lezer.

 

Met ActivityPub krijgt de internetgebruiker zijn vrijheid van voorheen op het internet weer terug.

 

Als startpunt is er sinds kort mastodon.nl, waar schrijvers en lezers ervaring kunnen opdoen. Dit laagdrempelige startpunt helpt met de overgang van centrale voor decentrale sociale media. Het zijn niet langer de platforms of autoriteiten die uitmaken wat de lezer bekijkt of de schrijver maakt.

In ons land zijn Silvia en Alexander Belgraver actief om alternatieve media en hun lezers te ondersteunen in de overstap naar decentraal internet.
Zij maken daarvoor een zogenoemde ‘verloopstekker’ die het mogelijk maakt om in eerste instantie berichten via ActivityPub te verspreiden.

Om dit initiatief te bekostigen zijn zij een crowdfund platform gestart op de internet site Platform Bewuste Media.nl

Ook hebben zij een boekje geschreven over ActivityPub en hopen zij hiermee het besef bij veel mensen te stimuleren om de nieuwsvoorziening in eigen handen te nemen. Want jij als lezer bepaalt welk nieuws je voorgeschoteld krijgt en niet de overheid of het bedrijfsleven.

Silvia en haar broer Alexander zien een toekomst in het verschiet niet alleen zonder Facebook, Twitter en Google, maar ook zonder tussenkomst van Silicon Valley, zonder dat regeringen het nieuws inperken, zonder censuur en reclames. Zij kennen de oplossing waarbij nieuws van de schrijver, onderzoeker, journalist rechtstreeks bij jou onder de aandacht komt. Zij beschrijven dit in hun boekje “Eerlijk nieuws zonder censuur, Plan B”.

Koop het boekje via deze link

Het klinkt te mooi om waar te zijn en toch is deze realiteit al beschikbaar, de oplossingen worden al aangeboden.

DLM Plus staat al op mastodon. Wie volgt.

Volg ons via Mastodon
@dlmplus@mastodon.nl

 

Rob Vellekoop, 30 mei 2019

3 Comments

  1. Internet voor iedereen?
    Vergeet het maar direct moet je voor elke site betreden nog betalen ook?
    Zeg altijd zet linkse tegenover rechtse media en trek je eigen conclusie, die best voor jezelf gehouden kan worden! Dan kun je je leven nog best in de hand houden?

  2. Ik ben heel blij met de tegenmatregelen van de overheid om corruptie binnen o.a. de rechtspraak aan de schandpaal te kunnen brengen. Lees de voorpagina van de SDN: http://www.sdnl.nl. Misschien ga ik in hoger beroep op 5 juni a.s. Hangt af van een advocaat die ballen heeft van roestvrij staal om dat aan te durven. De rechtsstaat bestaat helemaal niet, zoals prof. Twan Tak en prof. Anton van Putten dat duidelijk maken in hun publicaties: Zie http://www.sdnl.nl/twan-tak.htm en http://www.sdnl.nl/van-putten.htm. Media, ambtenarij en politiek worden gegijzeld met carrièreschade en overbetaling.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.