Medische wietproducent: wij stoppen alleen als wiet vrij wordt

In een video-boodschap op 23 juni zegt de oprichter van stichting Suver Nuver strijdbaar dat het medische wietproject waaraan tienduizend mensen meedoen alleen stopt als het wietplantje vrijgegeven wordt. Op 23 augustus moet Rinus Bintema zich verantwoorden voor overtreding van de Opiumwet.

Sinds de oprichting van social club Friesland eind 2015 in Leeuwarden is de groei onstuitbaar. Er zijn al acht vestigingen in ons land. Vanaf dag 1 heeft Rinus gezegd dat de overheid maar moet komen, want hij wil dat het wietplantje vrij wordt, zodat mensen het zelf naar behoefte kunnen opkweken. Hij is een absolute tegenstander van de industrialisatie van cannabis.

Stichting Suver Nuver bestaat sinds 2011, werkt met vrijwilligers en verstrekt wietolie voor medicinale doeleinden aan (ernstig) zieken en anderen die last hebben van kwalen of aandoeningen.

Doelstelling van de stichting is om medicinale wietolie toegankelijk te maken voor iedereen die er baat bij heeft. Het tweede doel is legalisatie van het gebruik van medicinale cannabis. Voor meer draagvlak  werft de stichting actief nieuwe donateurs.

Suver Nuver werkt met een donatie systeem. Mensen die de producten bestellen doen een donatie per levering naar draagkracht. Zonder een donatie van de leden naar draagkracht wordt het moeilijk om het project freemeds4all op langere termijn door te zetten. Op deze manier helpen mensen met meer draagkracht de minder bedeelden en blijven de cannabis medicijnen voor iedereen beschikbaar.

Nadat hij bijna drie jaar in volledige openheid heeft geopereerd, komt er een strafproces tegen Rinus Beintema. De oprichter van cannabis social club Suver Nuver zal zich op 23 augustus 2018 moeten verantwoorden voor het overtreden van de Opiumwet en de Geneesmiddelenwet. Wietolie wordt in Nederland gezien als een harddrug. Het vervaardigen en verspreiden ervan is dus strafbaar.

Hij zegt in de video-boodschap dat hij blij is dat hij de brief van het Hennepteam Noord-Nederland heeft ontvangen. Volgens zijn advocaat kan hij bij de politie ‘gesommeerd worden te stoppen met illegale activiteiten’ of de politie kan hem tijdens het verhoor al arresteren. De donateurs van de stichting hoeven zich volgens hem echter geen zorgen te maken. De levering van de medische wietolie kan gewoon doorgaan, omdat er genoeg mensen in het netwerk zijn die dit kunnen opvangen.

Wat het verhoor betreft zegt hij:”Ik geloof in positiviteit. Ik geloof in het positief benaderen van een negatief verhaal. Op die manier kunnen we alle twijfelaars aan onze kant krijgen.”

Rinus verwacht een gesprek waarin feitelijkheden worden benoemd. En daarna kunnen ze hopelijk de rechtszaak afwachten. De gemeente, politie en justitie wil eigenlijk hetzelfde als Suver Nuver, een gerechtelijke uitspraak. Hij is blij dat er nu eindelijk duidelijkheid komt over medische cannabisolie.

Doordat het verhoor pas eind augustus plaatsvindt heeft Beintema de kans het media offensief op te voeren.

Aan het einde van de video die opgenomen is in de pauze van een van de voetbalwedstrijden van het WK, laat Rinus Beintema niets aan de verbeelding over. Hij is een strijdbaar mens.
“Mochten ze mij sommeren om te stoppen, dan zal ik zichtbaar stoppen, maar het project blijft gewoon doorgaan. Het kan alleen maar tegengehouden worden als ze het plantje vrijgeven en ze toestaan dat mensen elkaar helpen.

Lees de brochure van Suver Nuver

 

Rob Vellekoop, 25 juni 2018