Alternatieve kankerbehandeling (1): Gersons voedingstherapie

Volgens Dr Gerson wordt de gezondheid van de mens voortdurend aangevallen door de gevolgen van het moderne leven die het zelf helende vermogen ondermijnen. Het voedingsprogramma van Gerson kan volgens dit instituut de afweer van de organen herstellen en het lichaam in staat stellen zichzelf te genezen.

Sinds Gersons dood in 1959 is het genezende werk veel moeilijker geworden. Lucht, bodem en water zijn wereldwijd vervuild, het verbouwde voedsel heeft een belangrijk deel van zijn voedingswaarde verloren en daarnaast bevat het steeds meer chemische toevoegingen. Ook het medicijngebruik is toegenomen. Daarnaast zijn zelfdestructieve gewoonten onderdeel geworden van de moderne leefstijl, zodat mensen meer ernstig vergiftigd zijn en hun lichamen meer beschadigd. Daardoor zijn er enkele aanvullingen op het basis programma om zijn effectiviteit te vergroten.

Basis pricipes

De Gerson Therapie pakt niet de symptomen aan, maar de oorzaak van de ziekte. De twee belangrijkste vijanden van onze gezondheid zijn giftigheid en tekorten. Beide zijn het gevolg van de hedendaagse kunstmatige levensstijl waaruit de natuur is verbannen. En beide zijn verbonden met het moderne westerse dieet en ons verontreinigde milieu.

Giftigheid

Het gebruik van zwaar giftige pesticides, fungicides en herbicides samen met andere chemicaliën laten in de commerciële landbouw resten na in de planten die ons voedsel vormen. Veel van dit gif kan niet afgewassen worden. Daarnaast worden er nog eens voedseladditieven aan het voedsel toegevoegd tijdens het bewerken van de voeding, waarvan de meeste onveilig zijn.

Volgens Gerson werken vlees eiwitten hetzelfde als giffen in ons lichaam. Voor Gerson is de ideale therapie gebaseerd op planten.

Tekorten

Net als met giftigheid begint het ook hier met de gezondheid van de bodem. Al meer dan 150 jaar wordt kunstmest gebruikt in de commerciële landbouw. De grond verarmt door toevoeging van stikstof, fosfor en kalium. Terwijl om de bodem gezond te houden het juist veel meer mineralen en sporenelementen zou moeten krijgen. Als resultaat brengt de verarmde bodem voedingsarme planten voort, die ons evenzo arme dagelijkse voedsel worden.

Maar dat zijn niet de enige aantastingen van ons voedsel, want vervolgens wordt het ingeblikt, gerookt, gepekeld, gebotteld of op een andere manier bewaard, waardoor het de overblijvende voedingsstoffen verliest. Ze ontbreken vitamines en enzymen. Als onze voeding werkelijk voedzaam zou zijn, dan zouden onze lichamen beter in staat zijn om met vergiftigingen om te gaan. Deze situatie zet de deur open naar ernstige chronische ziekte.

Enzymsysteem

Met name alvleesklierenzymen kunnen tumor weefsel aanvallen en vernietigen omdat zij het herkennen als iets ‘vreemds’ dat verwijderd moet worden..

De voornaamste functie van deze enzymen is eitwitten verteren. Aangezien de gemiddelde voeding bestaat uit dierlijke eiwitten worden de meeste alvleesklierenzymen gebruikt om deze te verteren en indien aanwezig tumor weefsel te vernietigen.

Vandaar dat patiënten extra doses alvleesklierenzymen naast verse vruchtensappen krijgen toegediend.

Essentiële organen

Aangezien de lever een belangrijke rol speelt in de genezing van het lichaam, besteedt de Gerson Therapie hieraan speciale aandacht. De lever kan als enig orgaan regenereren en opnieuw groeien, nadat delen zijn verwijderd. Volgens Dr Gerson doet een nieuwe generatie lever cellen er ongeveer vijf weken over om te ontstaan. Hij gaat er van uit dat een totaal nieuwe gezonde lever 12 tot 15 generaties van nieuwe cellen nodig heeft. Vandaar dat hij komt op een periode van 18 maanden voordat de lever van zelfs vergevorderde kankerpatiënten volledig geheeld en hersteld is.

Mineralen balans

Dr. Gerson gaat er van uit dat twee mineralen, natrium en kalium, heel belangrijk zijn voor de balans van mineralen. Vandaar dat de patiënten kalium naast kaliumrijk voedsel krijgen, wat direct zorgt voor een vermindering van oedeem, ascites en van pijn. Hij waarschuwt voor het toevoegen van calcium aan het dieet, omdat dit juist de groei van tumor stimuleert.

Afbraak van het immuunsysteem

Onze dagelijkse voeding is door de ontwikkeling van de commerciële landbouw en de uitbreiding van de voedingsindustrie enorm veranderd. Het menselijke organisme heeft echter geen tijd gekregen om zich aan deze fundamentele wijzigingen aan te passen. Vandaar dat het niet is opgewassen tegen de verschillende uitdagingen. Het lichaam vecht om normaal te blijven functioneren in een snel veranderende omgeving. Denk aan vervuilde lucht en water en verkeerd voedsel.

Kanker

Gerson zegt dat kanker niet kan voorkomen in een normaal functionerend lichaam, omdat de afweer kwaadaardige cellen herkent en vernietigt. Het immuunsysteem speelt een leidende rol. Echter en nu komt het, het immuunsysteem samen met het enzym en hormoon systeem, de mineralen balans en dergelijke hebben behoefte aan de juiste voedingsstoffen en kunnen niet werken als ze door giffen worden geblokkeerd.

Kanker betekent de ongecontroleerde verspreiding van cellen die door een ongezond lichaam niet kunnen worden tegengehouden.

Echte totale genezing kan pas optreden wanneer alle organen van de patiënt zijn hersteld of herbouwd met het beste biologische voedsel en voortgaande ontgifting.

De kankertherapie gebeurt door het elimineren van tekorten met hyper-voeding en de ontgifting van de vergiftiging.

Hyper-voeding

De patiënt krijgt maximale hoeveelheden van de best mogelijke voeding. Echter ernstig zieke patiënten zijn meestal niet in staat om veel te eten. Hun eetlust en vertering zijn zwak en hun eliminatie is onvoldoende. Vandaar dat het zoveel mogelijk als sap wordt toegediend. Patiënten krijgen ieder uur een vers klaargemaakt biologisch sap van rauwe groenten en fruit. Als deze routine eenmaal loopt krijgt het lichaam voortdurend de voedingsstoffen die het zo hard nodig heeft.

Ontgifting

Het lichaam neemt de voedingsstoffen snel op en dringt opgehoopte giffen de bloedsomloop in, die deze afvoert naar de lever, het meest belangrijke ontgiftingsorgaan.

Om de lever in staat te stellen zijn giftige lading langzaam en geleidelijk af te voeren moet de behandeling onderbroken worden. Koffie klysma’s zijn essentieel om de lever te ontlasten en lever beschadiging te voorkomen. De Gerson Therapie kan niet zonder de praktijk van koffie klysma’s.

Verboden

1. Alle industrieel verwerkte voeding is verboden voor Gerson patiënten, dus alles wat ingeblikt, gebotteld, bevroren, gezouten, geraffineerd, gezwaveld, gerookt, bewerkt in de magnetron of op een andere manier bewerkt.

2. Slechts biologisch fruit en groente mag worden gebruikt. Geen tabak en alcohol, zout, of alle soorten vetten.

Algemeen

Het publiek in de VS reageert in de 40er jaren van de vorige eeuw enthousiast wanneer Dr Gerson met zijn therapie vele kankerpatiënten kan genezen. De therapie wordt verboden ondanks het feit dat Gerson kan bewijzen dat zijn aanpak werkt. Zijn dochter heeft in Mexico een kliniek geopend. Ook in Hongarije is een vestiging.

Meer lezen: Healing the Gerson Way

Podcast

 

Rob Vellekoop, 13 juli 2018