Alternatieve kankerbehandeling (4) met paddestoelextracten

Het is uiterst merkwaardig dat een anti-kanker geneesmiddel als PSK in met name Japan wordt gebruikt en dat het voor het Westen niet meer is dan een ‘voedingssupplement’. PSK is in Japan een goedgekeurd geneesmiddel gebaseerd op 20 jaar onderzoek, met een jaarlijkse omzet van honderden miljoenen dollar!

PSK is het best verkochte geneesmiddel tegen kanker in Japan. De paddestoel waaruit het PSK extract wordt gewonnen is al sinds de tijd van de Ming Dynasty in gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde TCM. Daarnaast is er ook PSP dat van dezelfde paddestoel komt.

PSK

Polysaccharide-K (PSK) wordt gewonnen uit een paddestoel met de naam coriolus versicolor en ontwikkeld voor kankerbehandeling in Japan. Gebruikt als aanvulling naast chemo vergroot PSK de overlevingskansen bij patiënten met maag- (1) (2) en darm (3) (4) (5)kanker. Patiënten met slokdarmkanker (27) kunnen er ook wel bij varen.

In Nederland heet de trametes versicolor of coriolus versicolor gewoon elfenbankje. In het Japans is de naam van deze paddestoel kawaratake en in het Chinees Yun-Zhi. Het bevat PSK en PSP, deze bestanddelen stimuleren de immuniteit. Met name het bestanddeel PSK, dat vooral in Japan veelvuldig wordt geadviseerd, is uitvoerig onderzocht.

Deze paddestoel komt  niet alleen voor in Azië, maar ook in Noord-Amerika en Europa en is een waaiervormige paddenstoel, die meestal in groepen voorkomt. De term versicolor verwijst naar de verschillende kleuren, zoals bruin, grijs, gelig en blauwachtig, die je aan de bovenkant van de hoed van de paddestoel kunt zien.

Het grote voordeel van het gebruik van PSK is dat het niet giftig is en zonder noemenswaardige bijwerkingen kan worden ingenomen. Daarnaast is het uitgebreid onderzocht en gedocumenteerd.

In Japan wordt PSK gebruikt bij een kankerbehandeling samen met chirurgie, chemotherapie, en/of bestraling. Het kan ingenomen worden als thee of met capsules.

PSP

Een ander extract dat uit deze bijzondere paddestoel wordt gewonnen is PSP. Dit wordt in 1983 in China geïsoleerd. Ook dit heeft een bijzondere uitwerking op het immuunsysteem. Het gebruik van PSP of Polysaccharide Peptide is minder getest dan PSK.

Vanaf 2011 zijn er meer klinische onderzoeken gedaan, waardoor PSK en PSP meer erkend worden in de westerse wereld.

Onderzoeksresultaten

In maart 2008 verklaart het B.M.C. Cancer Institute in één van haar rapporten dat de coriolus versicolor geneeskrachtige invloed heeft op kankerontwikkeling bij het bestrijden van maag-, slokdarm-, borst-, long-, en vormen van darmkanker.

Het tijdschrift Cancer Immunologie en Immunotherapie doet verslag van dubbelblinde studies op  patiënten met darmkanker. Uit de resultaten naar aanleiding van coriolus gebruik blijkt een opmerkelijke verbetering van de hoeveelheid witte bloedcellen, zelfs in vergevorderde stadia van darmkanker. De activiteit van de witte bloedcellen om ziekteverwekkers en giftige stoffen te verwijderen is na inname enorm toegenomen.

Een jaar lang klinische studie onderzoekt de effecten op patiënten met het HPV (Humaan Papillo Virus). Dit virus is mede verantwoordelijk voor het ontstaan van baarmoederhalskanker. De resultaten zijn verbijsterend goed.

Een studie uit november 2008 van het ‘Journal of Pharmacy and Pharmacology’ toont aan dat de coriolus paddenstoel een effectief middel is tegen auto-immuun ziekten. T-cellen of ‘helpercellen’ in het lichaam spelen een centrale rol spelen in het  immuunsysteem. De ongecontroleerde reacties van deze T-cellen, wat vaak bij auto-immuun ziektes het probleem is, kunnen leiden tot deze ziekten. De coriolus heeft hierop een positief effect , waardoor het lichaam een impuls krijgt haar eigen immuunsysteem te activeren.

Japanse wetenschappers hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar 200 verschillende plantenextracten die het meest werkzaam zijn in de strijd tegen kanker. De coriolus onderscheidt zich door de hoge anti-tumor activiteit.

In een andere Japanse studie worden 185 patiënten met longkanker in verschillende stadia behandeld met chemotherapie. Uit onderzoek blijkt dat de overlevingskansen en krimp van de tumoren het sterkst zijn bij de patiënten die het coriolus extract nemen. Dezelfde goede resultaten zijn er bij maagkanker. De patiënten hebben minder last van de bijeffecten van chemo en voelen zich beter en sterker dan de andere testgroep zonder het paddestoel extract.

Kruidkundigen claimen dat deze paddestoelextracten werkzaam zijn tegen onder andere kanker en bepaalde infectieziekten. PSK, één van de bestanddelen van coriolus versicolor, is een zeer sterke antioxidant, die de actie van vrije radicalen afremt. Deze vrije radicalen kunnen tot DNA-beschadiging leiden.

Rob Vellekoop, 3 augustus 2018