Groningse gasblokkade trekt internationaal veel aandacht, politiegeweld ook

Meer dan 700 betogers hebben het grootste gasveld van Europa bij Farnsum geblokkeerd. Het is een vreedzame actie op initiatief van CodeRood. Zij protesteren tegen de NAM, met een mars en een zitactie. Zij geven het Gronings verzet tegen de gasontwikkelingen een nieuw impuls.

Tijdens de zitactie rammen idioten gekleed als politiemensen op betogers in die vreedzaam in het gras zitten en roepen ‘Geen geweld, geen geweld’. Volgens de actievoerders laat de ME de zaak escaleren. Ongewild zorgen zij voor grote internationale aandacht.

Code Rood

Sinds 24 augustus houdt CodeRood een kamp in Groningen om actievoerders klaar te stomen voor vreedzame actie. Het hoofddoel is een geweldloze blokkade van de NAM bij Delfzijl op de 28e .

Het actiekamp is in alle openheid gehouden en bevindt zich elders in Groningen. Hiervandaan gaan zij naar Delfzijl. Het programma is vooraf openbaar gemaakt.

Deel van het persbericht van Code Rood waarin zij hun actie in Groningen aankondigen.

“Wij hebben geen vertrouwen dat de plannen van de minister, die nauwe banden heeft met Shell en Exxon, de problemen in Groningen gaan oplossen en echt bijdragen aan maatregelen tegen verdere klimaatverandering”, zegt Hanneke van Houten, woordvoerder van Code Rood. “Wij komen nu zelf in actie voor de toekomst van Groningen en het klimaat.”

Door de gaswinning in Groningen zijn de huizen van tienduizenden mensen beschadigd of onbewoonbaar verklaart. Ook de psychologische schade is aanzienlijk. De maatregelen en besluiten van Minister Wiebes hebben de schade-afhandeling voor Groningers niet verbeterd en plannen voor de versterking van huizen en gebouwen zijn verder vertraagd. Ondertussen wordt ook de rechtsbescherming van Groningers uitgekleed. De NAM kan straks niet langer aansprakelijk gehouden worden voor de schade door de gaswinning. Het enige echt veilige scenario is om de gaswinning helemaal stil te leggen. Experts zijn het er over eens dat het winnen van meer dan 12 miljard kuub gas per jaar onverantwoorde risico’s met zich meebrengt. Alle scenario’s van Minister Wiebes gaan de komende 4 jaar nog uit van een veel hogere, en dus zeer onveilige, gaswinning.

“Shell en Exxon maken Groningen en het klimaat kapot, en de overheid laat dat gebeuren. Deze bedrijven doen er alles aan om zo lang mogelijk, zo veel mogelijk, fossiele brandstoffen te blijven winnen, ongeacht de gevolgen. Maar om onze planeet leefbaar te houden moeten fossiele brandstoffen in de grond blijven. Een energierevolutie is nu noodzakelijk voor een 100% fossielvrije samenleving”, aldus woordvoerder Maarten.

Politieoptreden

Het brute politieoptreden is tot ver buiten de Nederlandse grenzen bekend geworden.

CodeRood heeft een geweldloze demonstratie voorbereid en gehouden in Farnsum. Later sluit zich een protestmars aan bij demonstranten die een zitactie houden. Volgens de organisatoren gaat het om 700 actievoerders. Met name bij de zitactie gaat het mis. Het Dagblad van het Noorden: ‘De politie gebruikte dinsdagavond wapenstokken nadat bij het hek duw en trekwerk ontstond met betogers. Daarbij werden meerdere demonstranten geslagen. Voor zover bekend raakte één persoon, een vrouw, daardoor gewond.’

Onderstaande foto laat echter iets heel anders zien, deze mensen zitten gewoon in het gras en er wordt door figuren verkleed als politie op hen ingehakt.

Volgens Dales gaat het om Groningse politiemensen die bruut geweld gebruiken.

Ook de burgemeester blijkt niet erg gelukkig met het optreden van de ME.

Wanneer je de reacties op het geweld leest van Groningers dan wordt de reden waarom Groningen de ontwikkelingen van de afgelopen jaren heeft geslikt al snel duidelijk. Of zoals een commentaar het bondig samenvat:”Respecteer het gezag.” Dankzij het eindeloze respect voor het gezag lijkt Groningen wingewest van multinationals te zijn geworden. De actievoerders van CodeRood hebben hopelijk het Gronings verzet opnieuw wat leven ingeblazen.

 

Rob Vellekoop, 29 augustus 2018

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.