We kunnen wel degelijk iets veranderen

Deze zaterdag doet zich op tal van plaatsen in Europa weer een kans voor als burger je mening te laten horen, die normaal gesproken eens in de paar jaar tijdens de verkiezingen gegeven kan worden.  Die mening maakt echter alleen indruk wanneer mensen massaal de straat opgaan. Fransen hebben deze traditie, Duitsers en Nederlanders veel minder.

Natuurlijk kunnen we alles veranderen, als miljoenen mensen het met elkaar eens zijn. Gelukkig voor de machthebbers, zowel de ‘democratisch gekozen’ als de dictators, is er een enorme verdeeldheid onder de burgers.

De spanning aan de grens tussen Oekraïne en Rusland neemt toe. De NAVO, inclusief Nederland, zegt Oekraïne steun toe en riskeert daardoor een derde wereldoorlog. Ik schrijf Oekraïne, Rusland, NAVO en Nederland, daarmee bedoel ik niet de inwoners van deze landen, een paar honderd miljoen mensen, nee een klein groepje leiders die beslist of hier een wereldoorlog ontbrandt. Als er een oorlog komt dan kruipen de machtigen hun schuilkelders in en vechten miljoenen soldaten met elkaar op leven en dood.

Dat laatste hoeft niemand te doen. Iedereen kan weigeren deel te nemen aan een oorlog. Dus ook deze situatie kunnen we veranderen, bijvoorbeeld door toenadering te zoeken met de Russen.

Al eeuwenlang GEVEN mensen aan een klein groepje ‘gekozen’ medemensen alle macht en autoriteit.

De meerderheid van de bevolking kijkt, zwijgt en werkt, of hoopt dat de ‘cliëntmanager’ de volgende maand een uitkering toekent. Vanavond moet er weer eten op tafel staan en de hypotheek of huur moet iedere maand betaald worden.

Al eeuwenlang LEREN we onze kinderen wat wij ook hebben geleerd: gehoorzamen, doen wat je opgedragen wordt en  je aanpassen aan de groep. Doe je dit niet dan word je gestraft. Je kunt je baan verliezen, je inkomen of zelfs nooit werk krijgen omdat je je niet voldoende aanpast. Alles draait om inkomen, wat je alleen kunt krijgen als je je gedraagt naar de ‘normen en regels’ van de maatschappij. Deze regels zijn vastgesteld door: de machtshebbers, met als doel hun macht te behouden.

De meerderheid van de bevolking kijkt, zwijgt en werkt verder, of hoopt dat de ‘cliëntmanager’ de volgende maand een uitkering toekent. Vanavond moet er weer eten op tafel staan en de hypotheek of huur moet iedere maand betaald worden.

Al eeuwenlang KIEZEN we er voor om te geloven in de goedheid van de machthebbers. We leerden als kinderen te vertrouwen op onze ouders, daarna hebben we onze ouders voor de overheid verruild. Daarom verwachten we ook van de overheid dat deze onze belangen behartigt. Helaas doen ze dat steeds minder en zijn ze bezig hun eigen privé belangetjes te behartigen of hun ego’s op te poetsen.

De meerderheid van de bevolking kijkt, zwijgt en werkt verder, of hoopt dat de ‘cliëntmanager’ de volgende maand een uitkering toekent. Vanavond moet er weer eten op tafel staan en de hypotheek of huur moet iedere maand betaald worden.

Al eeuwenlang KOMEN kleine groepen mensen IN OPSTAND om de machthebbers te verjagen en de corruptie en het machtsmisbruik aan te pakken. Steeds worden de oude bestuurders vervangen door mensen uit dezelfde elite en daarna gaat alles weer op de oude voet verder.

Want: De meerderheid van de bevolking kijkt, zwijgt en werkt verder, of hoopt dat de ‘cliëntmanager’ de volgende maand een uitkering toekent. Vanavond moet er weer eten op tafel staan en de hypotheek of huur moet iedere maand betaald worden.

Zolang de meerderheid van de bevolking blijft geloven dat ze ‘er toch niets aan kunnen doen’  zal er inderdaad niets wezenlijks veranderen. Ze zijn bang en voelen onmacht, zich niet in staat om iets te doen.

Al eeuwenlang VERLAMT dit ongeloof miljarden mensen, dit is het gif dat hen in bedwang houdt, want o wee als deze miljarden geketenden in actie komen, dan kunnen ze alle corruptie en misbruik vernietigen en al het onnodig lijden stoppen.

De meerderheid van de bevolking kijkt, zwijgt en werkt verder, of hoopt dat de ‘cliëntmanager’ de volgende maand een uitkering toekent. Vanavond moet er weer eten op tafel staan en de hypotheek of huur moet iedere maand betaald worden.

Het is al eeuwenlang een van de grootste vergissingen enkele mensen machtiger te maken dan doorsnee burgers en deze machthebbers een blanco volmacht te geven waarmee zij de bevolking kunnen onderdrukken of een oorlog in sturen.

Toch blijven we het doen. Mensen blijven zich overgeven aan de macht van enkelen.

Gelukkig voor de mensen zonder macht blijft er altijd de mogelijkheid in te grijpen, massaal, als het genoeg is. Jammer voor de machthebbers blijft er steeds deze dreiging, want uiteindelijk is het volk de baas. Vanaf het moment dat ze hierin geloven.

 

Rob Vellekoop, 11 mei 2016 /  29 november 2018

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.