#GeleHesjes opstand breidt zich uit naar meer Europese steden

De demonstratie van de zogenaamde ‘Gele Hesjes’ beweging krijgt na Frankrijk en België aanstaande zaterdag 1 december in ieder geval ook navolging in Duitsland en Nederland. Het algemene ongenoegen met de neo-liberale politiek wordt breed gedragen. Voorlopig is de beweging nog niet gekaapt door een politieke partij al wordt met name in Duitsland en Nederland daarvoor flink actie gevoerd.

Frankrijk – Gilets jaunes

Woordvoerders voor de ‘gilet jaunes’ Eric Drouet and Priscillia Ludosky geven aan dat er aanstaande zaterdag opnieuw betoogd zal worden op de Champs-Elysées. Volgens Drouet ontbreekt de wens om de levens van het volk werkelijk te verbeteren. In Frankrijk worden de Gele Hesjes gesteund door 66% van de Fransen en bijna 80% wijst de maatregelen door Macron aangekondigd als onvoldoende af. De aangekondigde verhoging van de belasting op brandstof blijft overeind en zal per januari ingaan.

President Macron slaagde er eerder in ondanks wekenlange protesten de arbeidsmarkt te flexibeler te maken voor werkgevers en de spoorwegen te hervormen. (lees meer)

Echter deze ongestructureerde protestbeweging die viraal ging via social media heeft Macron geraakt op zijn blinde vlek. De oude Franse staking met demonstraties is terug maar nu zonder militante vakbond of politieke partij.

Buiten Parijs waren de demonstraties vreedzaam. Overal was er gratis eten, nauwelijks werd gesproken over politiek, de mensen waren goed gehumeurd en zelfs politie-agenten stelden zich solidair op met de demonstranten. Alleen in Parijs was er sprake van geweld. De demonstraties van de gele hesjes onderscheiden zich van andere protesten doordat ze zoveel mogelijk vanuit positiviteit gevoerd worden.

Duitsland – gelbe Westen

Ook voor de Duitsers is blijkbaar de maat vol. In deze beweging zijn alle lagen van de bevolking vertegenwoordigd.

In Duitsland dreigt de Gele Hesjes beweging te worden gekaapt door rechtse politieke partijen. Hier wordt niet per definitie een geel hesje gezien als a-politiek.

Er zijn twee groepen. Een groep die zich verzet tegen hoge brandstofprijzen en belastingen en de groep die tegen het Migratieverdrag is, spreekt van een systeem ineenstorting en een route voor een revolutie presenteert.

Nederland

Diezelfde splitsing die er in Duitsland is zien we eveneens zich aftekenen in Nederland. Onderstaande tweets zijn daar sprekende voorbeelden van.

Lees ook de oproep op Facebook voor de demonstratie in Den Haag hier.

Naar verwachting zal er ook in Italië worden gedemonstreerd in gele hesjes. De Franse beweging die van start ging op 17 november lijkt het minst beïnvloedbaar door politieke krachten van buitenaf die het protest naar hun hand willen zetten.

Rob Vellekoop, 29 november 2018

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.