Hulde aan de #GeleHesjes en #GiletsJaunes

Bijdragen uit Nederland en Frankrijk over de Gele Hesjes en de Franse Gilets Jaunes

Uit: Facebook-pagina Cerveaux non disponibles*

Als de wind draait (fragmenten)

In twee maanden betreurt de beweging honderden gewonden (waaronder meerderen verminkt), meer dan 6.000 arrestaties en honderden veroordelingen. En toch hebben vele steden voor deze akte 9 (week 9, zaterdag 12/1) een record opkomst van mobilisatie gekend! Ondanks de angst voor politiegeweld en oneerlijke arrestaties. Ondanks de vogelverschrikkers die door de regering worden gestuurd.

Alleen daarvoor is akte 9 een grote overwinning.
Een overwinning met een bittere smaak, zo wordt het volledig ontkend en veracht door de macht. Zijn minachting voor de beweging verbergt zich niet eens meer. En zijn stilzwijgen tegen misstanden kan niet meer worden gebruikt voor een storing. Het is een strategie. Het is niet langer het handhaven van de orde, maar het handhaven van de macht.

Afgezien van de minachting voor de honderdduizenden mensen die zich al twee maanden opofferen op de wegen en ronde punten, is dat een signaal dat we niet kunnen negeren. De macht zegt ons “schreeuw zoveel je wilt, maar doe het met inachtneming van de regels”. behalve dat de politie tegelijkertijd niet de rechten van elke burger respecteert. Gerechtigheid begint ook te verliezen. Maar voor de macht is het belangrijk dat het volk op zijn plaats blijft: thuis, op zijn werk of in de winkels.

We moeten hier nota van nemen en de consequenties daaruit trekken. Nooit in de 5e republiek was een sociale beweging zo zwaar onderdrukt.

Maar de wind zal draaien. En wanneer de rook van de strijd zal optrekken om de zon te laten zien, zullen wij niet blijven en arm zijn aan deze nieuwe horizon. …. En we zullen rekeningen vragen. We zullen gerechtigheid vragen. De schuldigen worden berecht.

Maar wij zullen ons ook de medeplichtigen herinneren van dit drama, degenen die door hun sociale positie, door hun openbare status of door hun politieke invloed, hun verontwaardiging hadden kunnen uiten en zich tegen het sociale en anti-democratische beleid zouden verzetten. Door de huidige macht. Geen standpunt innemen is nu een steun voor autoritaire misstanden. Enkele verenigingen, vakbonden, ngo’s, collectieven, kunstenaars, journalisten, filosofen, leraren, advocaten en andere burgers hebben de moed gehad om een standpunt in te nemen tegen willekeurige arrestaties en arrestaties aan te kaarten.

Aan degenen die liever stil staan tegenover deze democratische slachting: dat u de essentie van de beweging niet begrijpt, of dat u de ideologische legitimiteit niet in de weg staat, ontslaat u niet van de waarheid van de autoritaire en democratische drift van de macht. . Het ontkennen of verbergen onder het voorwendsel dat de beweging niet volledig naar uw smaak is zal u definitief medeplichtig maken, en dit tot de overwinning van de beweging. En zelfs daarna.

 

Gastbijdrage van Petronella*

Het was voor velen de laatste jaren als wachten op een wonder en toen eindelijk: daar kwamen ze, in stijl gekleed en in groten getale. Met een gelukzalig gevoel bekijk ik iedere week de beelden op televisie al loopt het soms wat uit de hand, met als dieptepunt afgelopen weekend in België de Nederlandse vrachtwagenchauffeur die zich niet meer kon beheersen. Deze man wiens normale leven nu ook waarschijnlijk onherroepelijk min of meer voorbij is, is slechts een sprekend voorbeeld van wat voor krachten aan het werk zijn in de samenleving.

Mensen zijn aan het eind van hun Latijn: de armoede neemt overal in Europa zienderogen toe en alleen diegenen die nog potentieel hebben om hun werkgevers (die ook geen andere manier zien om het hoofd boven water te houden) een voordeeltje te doen toekomen of dan wel op anderen wijze uitgebuit te worden, zien nog kansen. De Europese Unie is een mislukking met voorlopig de Brexit als gevolg.

Brussel blijkt een vergaderzaal waar beslissingen worden genomen die niemand verneemt en die een dag later niet meer geldig zijn. De tweedeling tussen arm en rijk die in de afgelopen jaren mede door de foute mentaliteit van de financiële wereld is ontstaan, wordt afgewenteld op de burgers. Met name de niet-rijken zijn het spreekwoordelijke haasje. Doordat de politiek er slechts is voor de bühne weet menigeen totaal niet wat er speelt achter de schermen, alle complottheorieën ten spijt.

Het optreden en de stiekeme opnamen die gemaakt zijn van onze minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, spreken hier boekdelen en maken duidelijk hoe onze volksvertegenwoordigers handelen als ze denken dat de camera uit staat. Eén en ander doet mij sterk denken aan het bekende boek met als titel 1984 geschreven door George Orwell en waarin de enkeling in een maatschappij ten onder gaat aan een totalitair bewind waarbij de overheid (in het boek de Gedachtenpolitie genaamd) zijn onderdanen, die door onderdrukking het denken en daardoor ook het taalgebruik hebben afgeleerd, in een perfecte greep heeft.

De huidige sleepwet is hier een aardige realiteit van. ‘’Big brother is watching you’’ is helaas opnieuw actueel in onze huidige tijd. Desondanks en eigenlijk juist daarom lijkt het mij een goed idee om op ludieke wijze de acties van de Gele hesjes te ondersteunen door op zaterdagen een stille tocht door Amersfoort te maken.

Ontmoetingspunt elke zaterdag bibliotheek Eemland te Amersfoort 12:00 uur.

 

3 Comments

 1. De meest gevaarlijke mens voor de (r)overheid is de mens die in staat is om zelf te denken i.p.v. achter de kudde aanlopen…Zonder inachtneming van het heersende bijgeloof (denken dat de regering ons regeert)! Hij?zij komt tot de schokkende ontdekking dat de (r)overheid waaronder hij/zij leeft tot op het bot corrupt, knettergek, intolerant en gekocht is door de bankiers en industrie!

 2. Ik ben er van overtuigd dat protesteren geen nut heeft. Meer effect heeft het blokkeren van het door en door verrotte (slaven/schuld)systeem wat ze voor ons hebben bedacht. De stekker uit dit systeem heeft veel meer effect! Alleen gebeurd dat niet omdat we allemaal nog teveel hebben te verliezen. En dat weten ze! Daarom kunnen ze steeds doen wat ze willen zonder sancties. Op een geweldloze manier niet meer meewerken! Dat zal ZE leren!!!!!

 3. Een paar beweegredenen om lekker te gaan wandelen
  de burgers moeten proberen solidair met elkaar te blijven in de hectische tijden al geeft de regering het ene na het andere slechte voorbeeld. Ons huidig kabinet is alleen thuis voor de rijken. De schaamteloze perikelen rondom het wel of niet afschaffen van de dividendbelasting zijn daar een sprekend voorbeeld van. Zo ook de uitverkoop van diverse Nederlandse bedrijven (of vestiging in de lage lonen-landen) met geen ander oogmerk dan op een roekeloze manier zeer snel veel geld te verdienen. Ja, je leeft maar één keer is het motto. Het leven moet worden geleid zonder hoge idealen want daar heb je eenmaal niets aan. Als je in de problemen komt is het de eigen schuld of dit nu de financiën of je gezondheid betreft.
  Bij de discussie over de klimaatproblematiek welke veroorzaakt door de industrie mogen de burgers opdraaien voor de kosten.
  Hulpverlening bij wat dan ook is een wassen neus en de consulenten daar werkzaam beweren de veranderingen in wetgeving zelf niet te kunnen bijhouden en moet de burger constant op de eigen verantwoordelijkheid wijzen. Er is sprake van het willen afschaffen van rechtsbijstand voor de minder gefortuneerden. Mensen worden afgeblaft of vernederd door het gefrustreerde personeel. Als je ziek/hulpbehoevend bent heb je vast wel een familielid of buur die je uit de brand helpt of je mag kiezen uit een reeks van verslavende medicijnen om de farmaceutische industrie te spekken. Het schandaal van de hoge prijzen is niet uit te leggen, dus moet het ene middel met het andere bestreden worden tot de dood erop volgt en dan zijn ze gelijk van je af. alles hangt met elkaar samen en niet voor niets is de studie geneeskunde verandert in de studie medicijnen.
  in het onderwijs en de bij de politie (samen met de ziekenzorg wat mij betreft de pijlers van een fatsoenlijke maatschappij) is men vooral bezig met het aanleggen van dossiers en rapporten en dat alles in een bepaalde tijdsschema waarna er geen tijd is de patiënt helpen of de zo ontstane dossiers te lezen.
  Door het invoeren van het eigen risico wordt de medische hulp meer ervaren als een boete op het ziek zijn dan werkelijke hulp. de huisarts kijkt maar op de klok en denkt aan het volgende rapport. daarom moet de gezondheid van de burger afgedwongen worden door een verbod op roken en het drinken van alcohol. Alle kinderen moeten verplicht worden gevaccineerd en vanaf een jaar of twee ondergebracht worden. Zou er echt vertrouwen zijn in dat vaccineren zou er vrije keus zijn want een gevaccineerde kan niet worden besmet.
  De AOW-leeftijd is zonder enig overleg met de burgers opgerekt, terwijl er nog miljoenen in de spaarpotten zitten waar de burger zijn leven lang voor betaald heeft.
  Wie van deze stresselementen een hartaanval krijgt, mag zeker niet uit het lijden verlost worden want op iedereen moet een EHBO-cursus hebben gevolgd
  en op elke straathoek moet een AED-apparaat hangen maar bij de vraag om een hartaanval te voorkomen is er niemand thuis.
  Het leven is een monopolie-spel geworden met onzekere uitkomst al doe je nog zo je best. Sterkte mensen en help elkaar als het kan,
  Petronella

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.