Na 10 weken en 1700 gewonden zetten #GiletsJaunes door (#ActeX)

In de tiende week van de Gele Hesjes protesten in Frankrijk komen er ongeveer 350.000 demonstranten de straat op, dat zijn er 10.000 minder dan vorige week. Dit kan te wijten zijn aan het slechte weer of de gewelddadigheden van de troepen van Macron. Wij maken de balans op van tien weken vreedzame volksopstand.

Opkomst Gilets Jaunes

De Franse main stream media volgen in de berichtgeving braaf de opgaven van de Franse overheid en de Nederlandse media zoals de NOS negeren aanvankelijk de opstand en veranderen langzaam aan van tactiek door eerst te suggereren dat het hier gaat om onrust en ontevredenheid vanwege de hoge brandstofprijzen, wat later goochelen ze met de opkomstcijfers van de Gele Hesjes en daarna benadrukken zij voortdurend dat de gele hesjes oproerkraaiers zijn die vernielingen aanrichten.

Natuurlijk worden er ook door de demonstranten vernielingen aangericht. We kunnen echter iedere week zien dat voor 99% de gele beweging vreedzaam en geweldloos is.

Er doet zich helaas voor de massa media en Macron himself een vervelende omstandigheid voor. Het “Syndicaat van boze politie-agenten” publiceert op hun Facebook pagina hele andere, maar wel veel meer betrouwbare cijfers over de aantallen Gilets Jaunes die de straat op komen. Zij zijn boos op de overheid die hen gewelddaden laat verrichten waar zij zichzelf niet verantwoordelijk voor voelen.

Over 19 januari komen zij met het cijfer van 350.000 Gilets Jaunes tegen 360.000 een week ervoor.

Het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken telde vorige week slechts 32.000 mensen in het geel en komt voor zaterdag op 84.000. De Franse media zeggen een voortdurende afname van de bereidwilligheid van de Fransen te zien om te demonstreren. Dat is dus meer wishful thinking dan realiteit.

Politiegeweld

Een ander minder frivool onderwerp dan de cijfertjes is het grove geweld dat de Franse politie en gendarmerie gebruikt om de Fransen te beletten te demonstreren.

Via zijn twitter account brengt David Dufresne in kaart de gewonden die vallen door het buitensporig geweld van de politie, vaak met schokkende beelden van afgerukte handen en diepe wonden.

Eind december zijn deze gewonden al te betreuren

De volgende wapens worden tegen de voor 99% vreedzaam demonstrerende Gele Hesjes ingezet:

Frankrijk is een van de weinige landen in de EU die  zogenaamde “subletale” wapens gebruikt die ernstige verwondingen veroorzaken.

Explosieve granaten vormen tegen een menigte de ultieme instrumenten voordat de politie met scherpe munitie schiet. De kleine granaat met 25 gram TNT  (GLI-F4) produceert een sterke explosie (165 decibel tot 5 meter) waarover een Frans politierapport erkent dat deze apparatuur waarschijnlijk een individu zal verminken of verwonden.

De GLI F4 gebruikt in Nantes op 5 januari.

Daarnaast wordt op de menigte geschoten met de LBD-40. Dit is een geweer waarmee rubberkogels met een diameter van 4 centimeter op ooghoogte op de Gele Hesjes worden afgevuurd.

Dit heeft tot vorige week 94 ernstige gewonden gegeven waarvan 16 mensen een oog verliezen en 77 een letsel aan het hoofd. Blijkbaar schieten de troepen van Macron op ooghoogte. In totaal zijn er al 1.700 gewonden gevallen sinds de start van de opstand op 17 november 2018.

Franse politie in actie.

Wanneer je de ontwikkeling van de demonstraties iedere week volgt herken je daarin een zeker patroon. Eerst verzamelen de Gele Hesjes zich, waarbij ze zoveel mogelijk de verzamelplaatsen geheim proberen te houden voor de politie en dat is niet zonder reden.

De politie sluit om te voorkomen dat de Franse actievoerders zich bij elkaar voegen metro- en treinstations (deze zaterdag zijn dat 6 metro-stations), ze blokkeren straten met afzettingen waar niemand door mag, ze blokkeren de uitgangen van stations waarbij ze de gele hesjes net zo lang tergen totdat er na wat heen en weer geduw met traangas, pepperspray en rubberkogels van korte afstand geschoten wordt of er simpelweg op los gemept.

Hier beelden van het geweld in Rouen.

Toch zetten de Franse demonstranten door ondanks de vele gewonden.

Overzicht van Acte X

Dit overzicht is niet uitputtend. Opnieuw komen in tal van grote en kleine plaatsen mensen op de been. Van enkele tonen we wat beelden.

Parijs
Nadat de Gele Hesjes toch zoals deze zaterdag van ActeX zich bij elkaar hebben aangesloten, is het een langgerekt lint van meer dan 14 kilometer geworden waarmee zij over Parijs zijn verspreid.

Bordeaux

Caen

Rennes

Toulouse

Rouen

Beziers

Le Havre (ook met Rode Hesjes)

Lille

Marseille

Tarbes

Clermont-Ferrand

Lyon

Meer artikelen over de Gilets Jaunes, kijk in ons Dossier.

 

Rob Vellekoop, 20 januari 2019

3 Comments

 1. Op de bossche markt vertoonden vanmiddag zich ook al heel vreedzame gele hesjes, daar ik mun hesje niet bij me had en andere besognes heb kon ik helaas niet meedoen?

 2. Wapenwedloop
  tegen gevaarlijk of dodelijk wapentuig is weinig te doen als het tegen je gericht wordt, als je tenminste niet zelf bewapend bent met iets wat net even beter is
  volgens mij is het de gewone burger in Europa niet toegestaan om wapens te bezitten In het geval van het bestrijden van gevaarlijke criminelen is daar wel iets voor te zeggen want gevaarlijke criminelen houden zich meestal niet aan de wet en zijn doorgaans niet erg gevoelig voor argumenten, daarom worden zij ook criminelen genoemd
  de ‘gele hesjes’ beschikken doorgaans niet over wapens wat niet wegneemt dat zij op vervelende manier voor overlast (verkeer blokkeren of in de fik steken van auto’s) kunnen zorgen
  de huidige kwestie van het neerslaan van het recht om te demonstreren wordt nu echter met voeten getreden
  burgers die iets willen zeggen of eisen voelen zich niet gehoord en worden op een militaire manier bejegend wat zowel voor de gezagdragers als voor de mensen die hun democratisch recht om te protesteren opeisen, onrechtvaardig is
  de regering is hierbij schuldig aan het uit de weg gaan van een conflict door het bestrijden van het opstandige volk met militaire middelen
  nadat onze buurlanden (en ook die verder weg) met ons Nederland zijn verenigd in de Europese Unie is het toch ondenkbaar dat er nog steeds geloof wordt gehecht aan een vreedzame situatie in stand gehouden door militaire middelen
  Na alle mislukte recente oorlogen, waarbij de burgers het grootste slachtoffer zijn, is er blijkbaar nog steeds geen les geleerd
  Angst is een slechte raadgever, zegt men wel
  Petronella

 3. het is aannemelijk dat verbod op het dragen van een geel hesjes een goede opkomst (en herkenning) van mede-demonstranten in de weg staat
  waarom niet als kenmerk een zonnebril in het haar dragen

  verzamelen zaterdag 12:00 plein bibliotheek Eemhuis te Amersfoort

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.