#Giletsjaunes getergd, vernederd, geslagen en verminkt, maar ze gaan door. #Acte27

Wat is de stand van zaken na 27 weken volksopstand in Frankrijk? Hebben de Gele Hesjes al iets bereikt of is het een aanleiding voor Macron om iedere week zijn spierballen te laten zien? En hoe zit het met hun roep om revolutie, hebben zij een alternatief voor het huidige politieke systeem waarin zij vermalen dreigen te worden? Het is voor een toeschouwer altijd moeilijk de reikwijdte van een historische gebeurtenis te zien wanneer deze er middenin zit, vandaar dat ik me zal beperken tot de feiten.

Fake nieuws

Iedere zaterdag opnieuw bewijzen zowel de massa media als de Franse overheid dat ze doelbewust liegen en bedriegen wanneer het over de berichtgeving gaat rond de Gilets Jaunes. De media, ook in Nederland, kondigen tijdens de schaarse gelegenheden dat ze ervan melding maken steeds aan dat de Gele Hesjes op hun retour zijn, terwijl ze juist iedere week bewijzen dat de protesten onverminderd in de steden, op de rotondes en aan de tolwegen doorgaan. De opkomstaantallen die het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken naar buiten brengt slaan werkelijk nergens op. Zij maken meestal melding van enkele duizenden demonstranten terwijl er steeds vele tienduizenden de straat op gaan.

Ook worden Gele Hesjes steevast weggezet als oproerkraaiers en vandalen die niet meer intelligentie hebben dan een erwt. De belangstellende lezer zal allang ontdekt hebben dat hiervan niets klopt. De berichtgeving van DLM Plus toont steeds aan wat er werkelijk op de straten en pleinen in Frankrijk gebeurt. Vele filmpjes met ernstige mishandelingen en bruut politiegeweld zijn vertoond, ook van politie die vermomd vernielingen aanricht. Dit terwijl de Gilets Jaunes in de kern vreedzaam zijn.

Macron

De president heeft aanvankelijk de stijging van de brandstofprijzen uitgesteld, maar ondertussen zijn deze enorm gestegen. Het minimumloon is iets verhoogd, hij heeft een soort algemeen debat gevoerd met lokale autoriteiten zonder dat dit tot praktische resultaten heeft geleid. Begin van dit jaar heeft Macron toestemming gegeven dat de levensmiddelenprijzen met maximaal tien procent konden stijgen.

Dat laatste bewijst dat hij 11 miljoen van zijn landgenoten die vaak werkende armen zijn en op of onder de armoedegrens leven niet serieus neemt. Dus ook de vertegenwoordigers van deze groep, de Gele Hesjes, helemaal niet. In plaats van een serieuze dialoog met hen te voeren heeft hij het recht op demonstratie ernstig ingeperkt, met tal van gebiedsverboden en hoge boetes en straffen. Hij heeft zelfs op een gegeven moment het leger ingeschakeld ter afschrikking van de demonstranten.

Veel Gilets Jaunes zijn gewond geraakt door uitzonderlijk politiegeweld en tot nu toe is geen enkele agent hiervoor veroordeeld. De verwondingen variëren van tientallen slachtoffers die door de rubberkogels een oog moeten missen tot enkelen die invalide zijn geraakt door de granaten die een hand of een voet hebben afgerukt. Ook zijn er velen veroordeeld tot gevangenisstraffen voor hun deelname aan de betogingen.

Gilets Jaunes

Vanaf hun eerste protesten onderdrukt Macron hen met harde hand. Door de gewelddaden en tal van obstakels die de autoriteiten opwerpen om de komst van de Gele Hesjes naar demo’s te frustreren of door hen met de politieknuppel te intimideren zijn de opkomstcijfers nu rond de 50.000. Terwijl dit de eerste maanden rond de 300.000 lag. Toch geven ze niet op, omdat ze dit niet kunnen. Ze staan met hun rug tegen de muur. De woonlasten zijn zoals in de omringende landen enorm gestegen en de mensen houden vaak niet genoeg over om het einde van de maand rond te komen.

Hun demonstraties zijn vreedzaam. Een enkele keer loopt het uit de hand. Ze leggen veel meer zelfbeheersing aan de dag dan de gendarmes, de BAC, de CRS en andere politiediensten. Al kan je van de politie eerder geloven dat zij opdracht hebben om gewelddadig te zijn. Meestal is er geen enkele reden en zijn zij het die agressief optreden.

Ieder jaar publiceert de EU via Eurostat armoedecijfers van de lidstaten. In Frankrijk leven bijna 11 miljoen mensen op of onder de armoedegrens (17% van de bevolking). Ze moeten knokken om aan het eind van de maand nog voldoende eten te hebben. Gepensioneerden moeten baantjes zoeken om het hoofd boven water te houden. De lasten van het levensonderhoud gieren de pan uit.

Deze misère zorgt voor steeds meer boosheid die eens in de zoveel jaar de kop opsteekt. Deze keer is het een langdurige vreedzame volksopstand, die weleens zou kunnen ontaarden in een revolutie. Het is met andere woorden de armoede die de Gilets Jaunes drijft. Die hen voortstuwt om rotondes te bezetten, tolpoorten van de snelwegen open te zetten, massaal te protesteren. Ze doen dit in een uiterste poging zodat de zon ook voor hen zal gaan schijnen. Ze willen af van de duivel die armoede heet, hen nooit met rust laat, steeds weer in een andere gedaante opduikt en hen diep in de zorgen drukt.

Acte27

Wanneer je de acties van de Franse Gele Hesjes volgt denk je steeds ‘dit zal wel de laatste keer zijn’. Echter op de een of andere manier vinden zij, weliswaar minder in aantal, toch steeds weer de moed en hebben zij het doorzettingsvermogen om de straat op te gaan. Ze trotseren de gevaren en marcheren door de straten van Frankrijk met hun liederen, zo ook op zaterdag 18 mei, de 27e week. Als toeschouwer kan je alleen maar bewondering hebben voor hun moed en respect voor de manier waarop zij optreden, zonder enige band met vakbond of politieke partij. Zij blijven uit wantrouwen naar de macht toe, onafhankelijk en spontaan actie voeren.

In verschillende steden komen de gelen weer de straat op. In Parijs was er een grote opkomst.

Maar ook in een plaats als Ales

In Nancy

In Marseille

Toulouse

Nog een keer Parijs

Lees het Dossier over de Gilets Jaunes van week tot week

 

Rob Vellekoop, 20 mei 2019

5 Comments

 1. Mensen worden schijnbaar nooit WAKKER! Macron is een puppet en wordt aangestuurd door het groepje Satanisten die in het geniep de hele wereld onder controle hebben. Dus heeft het gedoe met de Gele Hesjes totaal geen zin. Wie er ook z.g. aan de macht is, het onzichtbare groepje blijft zitten. Stemmen heeft dus ook geen zin! Alleen het systeem saboteren heeft zin. Daar hebben ZE geen antwoord op. ZE willen juist dat de mensen de straat op gaan zodat ze een vrijbrief hebben om hun waakhonden, de robocops, de demonstranten in elkaar te slaan. Desnoods sturen ze terroristen de straat op in Gele Hesjes om vernielingen aan te richten en zo de Gele Hesjes te demoniseren! Mensen, wordt eens wakker!!!

 2. De instituties zijn te sterk Rob,bij de kruisraketten lukte het nog,200.000 op de straat,nu niet meer,alles is afhankelijk geworden,misschien alleen armoede een kracht.

 3. Je slaat de spijker keihard op zijn kop, ‘Ben de Belazerde’, reactie 20 mei. Denk echter wél, wij… de bevolking van m.n. West-Europa zijn machteloos. Wij zijn gevangenen in een systeem dat wij zelf hebben ondersteund d.m.v. een zgn. “vrije” stemkeuze. Wij zijn er in geluisd en fungeren als pionnen in een bad/mad/evil world.

  Wij zijn met z’n allen beland in horror-film, zonder einde.

 4. Bob, ik geloof niet dat we machteloos zijn. Als wij allen wakker worden en begrijpen wat er aan de hand is kunnen we het tij keren. Het groepje engerds zijn er vanuit gegaan dat wij nooit samen iets zullen ondernemen om de verrotte wereld die zij hebben gecreëerd lam te leggen. Geweldloos de stekker eruit trekken zodat hun plannetje niet meer werkt. We hebben alleen nog teveel te verliezen en zijn bang voor de gevolgen van onze acties. En dat weten ZE, daarom gaan ZE steeds verder met de kaasschaaf methode zodat de slapende massa niet door heeft dat we tot over onze oren midden in de Orwellian World zitten. Een slaven systeem met een Burger Slaven Nummer! (BSN)

 5. In nederland zijn heel veel slapers, als ik in mijn omgeving kijk…..
  Ze willen lekker blijven slapen ? ik wordt er niet blij van ?
  JAMMER?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.