12e week anti-Macron protesten en oproep voor algemene staking

De anti-Macron protesten van de Franse Gele Hesjes gaan de 12e week in sinds november vorig jaar. Ondertussen probeert Macron uit alle macht de Gilets Jaunes de mond te snoeren. Naast het politiegeweld en de intimidatie is er nu ook de anti-oproerwet. Al deze maatregelen lijken de Franse Gilets Jaunes juist steeds meer steun van de bevolking op te leveren, met op 5 februari het ultieme Franse pressiemiddel om een president te breken.

Tijdens vele bijeenkomsten in de diverse steden wordt stil gestaan bij de slachtoffers van het brute politiegeweld met meer dan 1900 ernstig gewonden, waarvan 159 in het gezicht en 18 een oog verloren.

Opkomst

Naar schatting van de ‘vakbond van de politie – boze politie’ demonstreren op zaterdag 2 februari Frankrijk breed 290.000 Gele Hesjes. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken komt op 17.000.

Dit is niet de eerste keer dat de schattingen zo ver uit elkaar liggen. De massa media nemen de cijfers over van het Ministerie en baseren daarop hun verhalen of laten deze achterwege. Dat is ook een van de redenen dat de Gilets Jaunes zo allergisch zijn voor de pers.

Enkele voorbeelden van demonstraties van 2 februari zijn voldoende om aan te tonen dat de cijfers van het ministerie nooit kunnen kloppen.

Parijs

Lille

Nantes

Morlaix

Loi anti-casseurs of anti-oproerwet

Omdat Macron de ongeorganiseerde Gele Hesjes maar niet onder controle krijgt wil hij via een wet een demonstratieverbod invoeren.

Met deze wet kan de prefect van een district bepalen dat iemand niet het recht heeft om te protesteren. Tot nu toe was dit verbod slechts mogelijk via de rechterlijke macht. Als een persoon een ernstige bedreiging vormt voor de openbare orde, kan een overheidsvertegenwoordiger verbieden deel te nemen aan een demonstratie op de openbare weg. De officiële stemming hierover staat gepland voor 5 februari aanstaande.

Het Front National van Marine le Pen stemt met de partij van Macron voor dit wetsvoorstel.

Algemene staking

https://twitter.com/nehla78/status/1090167518554218496

Een algemene staking wordt voorbereid. Nadat de CGT een oproep heeft gedaan om deze op 5 februari te houden. Sinds enkele weken ontmoeten Gele Hesjes en bonden elkaar op verschillende openbare plaatsen en vergaderingen in Frankrijk en vragen ze aan grote vakcentrales om een ​​algemene staking uit te roepen. Vakbonden zijn tot nu toe niet goed vertegenwoordigd bij de gilets jaunes. Wel hebben zich op verschillende zaterdagen in diverse steden vakbondsleden nadrukkelijk aangesloten bij de Gele Hesjes.

De kaart van de mobilisaties voor 5 februari

In 2018 zijn er eveneens talrijke demonstraties en stakingen, waaronder die van 1 mei. De laatste grote massademonstratie is een staking op 19 april.  Dit is voor de spoorwegmensen een ‘gewone’ stakingsdag. Dan sluiten scholieren, studenten en overheidspersoneel zich ook aan. Frankrijk breed ligt het treinverkeer stil en er zijn in meer dan 130 steden manifestaties.

De betogingen van de studenten zijn fel en gaan gepaard met het bezetten van faculteiten in het land. Het spoorwegpersoneel staakt al sinds 3 april 2018 en gaat door tot 28 juni omdat Macron de spoorwegen wil ‘hervormen’. In deze periode staken ze afwisselend met intervallen van drie dagen niet en twee dagen wel.

Velen hopen vurig op een herhaling van de massastakingen in 1968 toen meer dan 10 miljoen mensen aan het staken waren met als gevolg dat salarisverhogingen van wel 20% werden ingevoerd! De stakingen van 2018 eindigen niet in het voordeel van de stakers. Misschien brengen de Gele Hesjes in 2019 Macron wel ten val.

 

Rob Vellekoop, 3 februari 2019

1 Comment

  1. ALGEMENE BERICHTGEVING
    Wie zeker een geel hesje had aangetrokken, mocht hij daartoe nog in staat geweest zijn, is de op 16 januari j.l. overleden Amersfoorter Theo Hartogs.
    Bij velen in omgeving Amersfoort bekend door zijn werk o.a. bij het FNV, voorzitter uitkeringsgerechtigden, lid cliëntenraad Sociale Zaken, campagneleider ‘Stop Werken Zonder Loon’ en oprichter ‘Anti Armoede en Dwangarbeid’.
    21 januari werd door de lokale Groen Links-fractie in Amersfoort (nog maar net op de hoogte van het overlijden) een postume uitreiking gedaan aan Theo Hartogs van het (Sociale) lintje; een onderscheiding bestemd voor Amersfoorters die een belangrijke bijdrage leveren aan een sociale samenleving.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.