Week 29 van Franse #GeleHesjes en herdenking slachtoffers politiegeweld

De Gilets Jaunes schrijven geschiedenis wanneer zij op zaterdag 1 juni voor de 29e week protesteren tegen de verpauperingspolitiek van Macron en op de zondag erna in Parijs stilstaan bij de vele slachtoffers van het brute politiegeweld, dat velen van hen verminkte.

DLM Plus heeft iedere week een verslag gemaakt van de spontane volksopstand van de gele hesjes door heel Frankrijk. Het zal vriend en vijand verbazen dat ze nog steeds aan het demonstreren zijn. Niet alleen op de zaterdagen in de grote steden, maar ook ook op de rotondes en door de tolpoorten te openen. Daarnaast betogen ze bij fabrieken, bijvoorbeeld bij de Franse vestiging van Amazon.

Net als vorige week zijn er naar schatting 40.000 Gilets Jaunes op de been gekomen in Parijs, Bordeaux, Toulouse, Montpellier, Lyon, enzovoort. De politie in Parijs houdt zich dit keer afzijdig. Zij gaan de confrontatie uit de weg en lokken deze evenmin uit.

In Bordeaux bezetten de Gele Hesjes een winkelcentrum.

In Toulouse worden demonstranten vertraangast.

Het gewelddadig optreden van de politiediensten heeft veel slachtoffers geëist. Daarom staan de demonstranten daar op zondag 2 juni bij stil met een indrukwekkende bijeenkomst in Parijs.

Tot op heden is geen enkele agent veroordeeld voor de wandaden. Met name de rubberkogels en de granaten brengen ernstig letsel toe. De Verenigde Naties heeft het geweld veroordeeld, net als Amnesty International. Het geweld heeft gezorgd voor:
286 hoofdletsels,
5 afgerukte handen,
24 mensen die een oog verloren.

Hier een artikel over de gewelddaden.

Door media en politiek doodgezwegen politiegeweld in Frankrijk

Met name de Franse massamedia hebben de afgelopen maanden bijna iedere week voorspeld dat het spontane en vooral vreedzame volksverzet was afgelopen en keer op keer hadden zij het verkeerd. Het maakte de Gilets Jaunes alleen maar nog meer vastberaden om door te gaan. Het lijkt wel dat het verzet over zijn hoogtepunt heen is, als je afgaat op de opkomst aantallen. Met meer dan 300.000 mensen wordt in november 2019 begonnen, naar nu zo’n 40.000.

De problemen waartegen ze protesteren zijn er echter nog steeds. De armoede is gebleven, de eis van grotere zeggenschap door het directe referendum is niet ingewilligd. Eigenlijk is Macron niet aan de eisen van hen tegemoet gekomen. Ze laten zich misschien minder op straat zien, maar het verzet leeft nog steeds en zal hoe dan ook in de toekomst weer de kop opsteken.

Alles over 29 weken verzet van de Gilets Jaunes

 

Rob Vellekoop, 3 juni 2019

 

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.