Luchtvervuiling en voorspelling in Nederland van uur tot uur

Wil je real time zien hoe groot de luchtverontreiniging in jouw buurt is of op de plaats waar je morgen bent? Je krijgt meteen een indicatie erbij van de ernst van de verontreiniging en de gevolgen voor de gezondheid. Het is ook mogelijk om een app te downloaden. Klik hier voor de eerste indruk.

Er is echter een maar, er wordt geen rekening gehouden met vervuiling door de meest fijne deeltjes, namelijk door ultrafijnstof. Desondanks geeft het wel een goede indicatie over de luchtvervuiling met fijnstof, het ozongehalte (waarvoor in België meestal de maximale snelheid op de wegen verlaagd wordt), de stikstof- en zwaveldioxideconcentratie.

De site Wereld Luchtkwaliteit of World Air Quality is het initiatief van een Chinese stichting, die hiermee al een aantal jaren aan de gang is. Je kunt de luchtkwaliteit bekijken of de verwachting voor de komende drie dagen. Dit is op het moment van schrijven de luchtkwaliteit gemeten in fijnstofdeeltjes tot 2.5PM (is tot een grootte van 2,5 nanometer)

Of bekijk de luchtverontreiniging bij Wijk aan Zee, IJmuiden of Hoek van Holland.

De meetresultaten uit Nederland zijn afkomstig van het RIVM (luchtmeetnet). Voor de metingen tot 2,5PM en tot 10PM, dus 2,5 respectievelijk 10 nanometer, zien we de fijnstofconcentraties. Voor het meten van ultrafijnstof (UFP) is er slechts een meetpunt beschikbaar in Nederland. Resultaten van ultrafijnstofmetingen ontbreken echter in deze Wereld Luchtkwaliteits Index.

De dagelijkse rapporten tonen de mate van vervuiling ingedeeld in zes groepen.
niveau 1. Goed
niveau 2. Gemiddeld
niveau 3. Ongezond voor gevoelige groepen
niveau 4. Ongezond
niveau 5. Zeer ongezond
niveau 6. Riskant

 

De Air Quality Index (AQI) toont de mate van luchtvervuiling op verschillende plaatsen. Groen en geel zijn nog acceptabel. Echter de donkere kleuren verraden een ernstiger vervuiling.|Foto: World Air Quality Index

De verschillende groepen hebben elk een eigen kleur variërend van groen tot donker rood. Op de kaart is het grotendeels groen met wat geel af en toe in Europa en terwijl de industriële zones in China rood tot diep rood zijn.

Het World Air Quality Index project is een non-profit project dat start in 2007 vanuit China. De missie is om bewustzijn van luchtverontreiniging te promoten en te zorgen voor uniforme wereldwijde informatie over luchtkwaliteit.

In maart 2019 is real-time informatie beschikbaar van 11.000 stations in de 1000 voornaamste steden uit 90 landen, via twee websites: aqicn.org en waqi.info.

Er zijn meer dan 20.000 luchtkwaliteitsmonitoring stations op de wereld, waarvan meer dan 10.000 publiceren via het World Air Quality Index project.

Volgens de initiatiefnemers van de website zijn deze verontreinigingen schadelijk voor het menselijk lichaam en kunnen astma veroorzaken, hart- en vaatziektes en kanker.

Klik hier voor de plaatsen met de ernstigste en de minst erge luchtverontreiniging in Nederland.

Ultrafijnstof

Het ultrafijnstof (Ultra fine particles of UFP)  waarvan de meetresultaten niet in de Index zijn verwerkt,  zijn zeer kleine deeltjes fijnstof (kleiner dan 0,1 micrometer). UFP wordt uitgedrukt als het aantal deeltjes per kubieke centimeter (cm3). Bronnen van UFP zijn onder andere wegverkeer, scheepvaart, luchtvaart, industrie en houtverbranding. Het RIVM ziet de volgende niveaus: in de stad met weinig verkeer circa 10.000 per cm3; met veel verkeer of dicht bij een andere bron tot boven 100.000 per cm3. Zij geven ook aan dat er is geen wettelijke norm bestaat voor UFP en er kan nu geen “gezondheidskundige betekenis” aan de UFP niveaus worden ontleend.

Volgens de monitor maken verschillende medici zich grote zorgen over de aanwezigheid van deze deeltjes in de lucht. Longarts Hans in ’t Veen van het Franciscus Gasthuis: ‘Het bewijs is moeilijk te leveren, maar toch zijn de meeste experts er wel van overtuigd dat ultrafijnstof misschien wel een groter probleem is dan gewoon fijnstof. Juist omdat het zo makkelijk in het lichaam komt en blijft. En zelfs, dat is bewezen, tot in de hersenen en in de zenuwbanen doordringt.’

Volgens onderzoeker en ervaringsdeskundige Dirk van Nieuwkoop zijn de protocollen voor meetsystemen voor fijnstof zo opgezet dat ultrafijn en moleculair nanofijnstof buiten de meetresultaten kunnen worden gehouden. Met een systeem van PM 10 en PM 2.5, (10 micrometer en kleiner en 2,5 micrometer en kleiner) zal nooit duidelijk worden wat de aantallen kleinere deeltjes zijn. Daarmee zal de aandacht altijd gericht blijven op de grote deeltjes. (lees verder)
Rob Vellekoop, 8 maart 2019

6 Comments

 1. Ultrafijnstof is verantwoordelijk inderdaad voor heel veel longaandoeningen en dat weten de regeringsleiders al lang.Dat is ook exact de reden waarom er zo een hetze tegen rokers op gang is gezet,dan krijgen die de schuld en is alle focus daarop gericht.Het is afleiding van de grootste vervuilers de oliemaatschappijen,want ze wilden nog even 10 tallen jaren hun zakken vullen met de miljarden inkomsten aan benzine.De arme rokers krijgen de schuld en iedereen doet weer gretig mee om deze mensen nu als melaatse weg te zetten.

 2. Net even de kaart gecheckt.

  Noord Italië heel erg maar Ruhrgebied Duitsland ok

  Mis ik iets?

 3. er is maar één zaak die belangrijk en daadwerkelijk
  te beïnvloeden is
  en dat is de hoop dat er vrede heerst
  Nederland is wat dat betreft geen heilige
  al lijkt het vaak zo maar
  de wapenhandel waarmee niet alleen onschuldige
  burgers maar ook in wezen onschuldige militairen
  worden geëlimineerd of getraumatiseerd voor het leven
  is hier de oorzaak van
  zonder wapenindustrie kijkt de mensheid wel uit
  om oorlog te voeren om wat voor reden dan ook

  ziedaar het ontstaan van de wapenwedloop
  en check de kosten
  vóór en ná gewelddadige incidenten
  en denk na over de voor politici weldadige
  kostenopvoering/werkgelegenheid voor het volk
  waarmee ze weer goede sier kunnen maken
  en na hun politieke loopbaan zelf mooi
  in het bedrijfsleven
  die hun de kopstukken uit de politiek willen gebruiken als
  publiekstrekker vanwege hun bekendheid

  de cynische wereldleiders (de barbies van de massa)
  zijn niets meer of minder dan marionetten acterend
  in een slecht toneelspel, bespeeld door de geld-elite
  zo was het vroeger en zo is het nu en als er niets gebeurd
  gaat deze soap tot aan het einde der dagen door

  besluit als burger om niet meer mee te doen
  maar wel de macht geweldloos en zonder onnodige slachtoffers
  over te nemen
  hoe?
  dat moet nog uitgevonden worden
  maar het begin ligt bij jezelf
  pak de macht die je wel al hebt
  en stem de meest opportunistische lui uit de politieke gelederen
  gewoon weg en ga voor idealen
  zelfs al komen die maar ten dele overeen met jouw waarden en normen
  alles beter als mokkend in een hokje
  je gelijk afwachten
  zonnetje

 4. Het is de laatste tijd gewoonweg niet te harden, en dan in de natuurgebied ver van de industrie gebieden?

 5. Bovendien wat biedt een co2 reductie dan nog meer dan alleen longemphyseem?
  Dank aan rutte die eigenlijk het welzijn onder de burgers behoort na te streven, ipv de welvaart over Europese landen te verdelen wordt alles in Nederland geconcentreerd?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.