2e klimaatmythe: zeespiegelstijging versnelt en wordt steeds dreigender

Het klimaatverhaal dat aan de wereldbevolking wordt opgediend staat vol met mythes. Voordat we toekomen aan het waarom van deze opzettelijke misleiding staan we stil bij vier onderdelen met een mythisch karakter. Vandaag kijken we naar mythe nummer 2: de aangekondigde zeespiegelstijging.

De stijging van de zeespiegel waardoor wij, op enkele hogere plekken in ons land na, als ratten zullen verdrinken, spreekt natuurlijk iedereen aan. Tot nu toe speelde de massa media hierop graag in.

Volgens Vrij Nederland in een artikel van Rolf Schuttenhelm. Hij schrijft dat uit satellietwaarnemingen blijkt dat de zeespiegelstijging aan het versnellen is. Eerst was dat onder de 2 millimeter per jaar, maar in de afgelopen tien jaar zou dat zelfs 4,3 millimeter per jaar zijn geworden. En hij vervolgt dreigend dat die versnelling zal doorzetten. Maar dan wordt er begin 2019 een onderzoek gepubliceerd.

Het bureau Deltares heeft in opdracht van Rijkswaterstaat onderzoek gedaan naar de zeespiegelstijging. In het rapport Zeespiegelmonitor 2018 komen de onderzoekers tot verrassende conclusies. Ze stellen “de zeespiegel stijgt langs de Nederlandse kust minder snel dan in de rest van de wereld.” Nog verrassender is dat de stijging iets meer is dan 18 centimeter per eeuw (van 1890 – 2017). En deze 18 centimeter is nog vertekend ook doordat hierin 4,5 centimeter bodemdaling zit! Ook zien zij evenmin een versnelling van de stijging.

Dit betekent dat eind 2100 de stijging amper 20 centimeter ten opzichte van het huidige niveau zal zijn.

De rapporteurs schrijven zelfverzekerd:”Door rekening te houden met wind, luchtdruk en langjarig getij kunnen we de stijging van de zeespiegel betrouwbaar vaststellen en snel zien of de zeespiegelstijging verandert.”

Laten we deze resultaten eens afzetten tegen die van het IPCC, van het KNMI, en de commissie Veerman. Die elk een enorme invloed hebben op de beslissingen van de regering Rutte.

De Zeespiegelmonitor biedt een heel ander vooruitzicht dan de prognose van het IPCC (eind 2018), het VN-panel voor klimaatverandering. Dit gaat uit van een stijging in het jaar 2100 tot 77 cm.

Ook de deltacommissaris geeft aan dat volgens de klimaatscenario’s uit 2014 van het KNMI de zeespiegelstijging in 2100 zelfs kan oplopen tot 100 cm.

De Commissie Veerman verwacht in 2008 zelfs een stijging van de zeespiegel door klimaatverandering  van 0,65 tot 1,30 meter in 2100 en van 2 tot 4 meter in 2200 (inclusief bodemdaling) zie artikel van Hans Labohm op Climategate.

Alle lof voor de site Climategate die al jaren een kritisch geluid over deze apocalyptisch grote zeespiegelvoorspellingen laat horen. Zij hebben bijvoorbeeld de NOS aangesproken (artikel van Labohm van 24-3-2019 in climategate) en hen verweten dat zij ‘kritiekloos achter klimaatalarmisten aanlopen’.

Wanneer je let op de publicatiedata van de zeespiegelcijfers, dan geeft de meest recente, namelijk die van Deltares, de geringste stijging aan en die van Veerman, die het oudste is namelijk uit 2008 de grootste. Als de publicaties in dit tempo een steeds geringere stijging blijven weergeven, zal eenmaal in het jaar 2100 aanbeland de stijging te verwaarlozen zijn.

Opvallend is wel dat de main stream media wat voorzichtiger gaan worden in hun uitlatingen over het klimaat. Het is de Volkskrant die zo waar publiceert over het onderzoek van Deltares. Terwijl de lezer normaal gesproken van de massa media te horen krijgt dat iedereen die zich niet schikt naar het gangbare doemscenario een “klimaatontkenner” is. Dat schijnt overigens een hele gezonde aandoening te zijn.

Lees ook klimaat mythe nr 1

Rob Vellekoop, 29 maart 2019

5 Comments

  1. Kwestie van alle factoren met elkaar afgestemd zijn?
    Deze kanten worden eenzijdig belicht en daardoor uit zijn verband gebracht?

  2. Licht eens toe. Welke factoren worden uit hun verband gerukt en en uit welk verband?

  3. Verschil Noordzee en wereldwijd zou je moeten kennen. Afstand Groenland en atmosferische condities. Is in 2100 ingehaald dat verschil. Verder, metingen in zee van afgelopen jaren bieden geen garanties voor toekomst. Temperatuur gaat verder stijgen en invloed Antarctica gaat groeien. Trends in Noordzee binnen tijdsbestek lastig te maken aangezien er door atmosfeer die op onze breedtegraad heerst grote variaties zijn. Geconsolideerde wetenschap van IPCC en KNMI in twijfel trekken vind ik ambitieus. Zou dan wel huiswerk doen eerst:-) mocht ‘t je lukken wetenschappers te overtuigen dat ‘t inderdaad gaat meevallen, denk ik dat dat goede nieuws iedereen heeeel blij zou maken!

  4. Hoort het klimaat verloop niet bij het aarde evolutie concept?
    Een mensen hand kan weinig uitrichten vreest men?

  5. voordat we in Nederland verzwolgen worden door het stijgende waterpeil
    moet er heel wat gebeuren op mondiaal niveau
    mensen worden bang gemaakt door beelden van wereldwijde
    overstromingen en tsunami’s of uitbarstingen van vulkanen
    dat dit wereldwijd al zo lang gaande is als de aan ons
    bekende geschiedenis, interesseert weinigen

    het kan zomaar zijn dat de natuur (die immers haar eigen pad volgt)
    behoefte heeft aan die natuurlijke ontmoetingen
    natuurlijk is het niet leuk om je hele hebben en houwen
    te zien verdwijnen in één of andere zee
    maar dan had je toch beter moeten opletten
    omdat die natuurverschijnselen allang in kaart zijn gebracht

    Nederland is van oudsher gespecialiseerd in water
    en wereldwijd wordt het advies van de Nederlandse deskundigen opgevolgd
    hoe dit te combineren met plekken die bewoonbaar worden geacht

    het verhaal van de Zondvloed zoals beschreven in de bijbel
    spreekt tot de verbeelding en is niet voor niets bedacht
    door een schrijver met idealistische motieven
    die in aardse werkelijkheid werden omgezet in het zoeken naar
    boosdoeners en heiligen
    in plaats van de normale natuurverschijnselen te bestuderen
    petronella

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.