De Reuzen die wereld besturen kijken niet op 30.000 doden per dag

Iedere dag sterven 30.000 mensen van honger en ondervoeding. Vanuit winstoogmerk zijn zij van geen waarde voor de reuzen van de wereld. De ‘Giants’ die de wereld werkelijk besturen willen ieder jaar winst maken over hun vermogen. Want daar is kapitaal voor bestemd, het moet groeien, eindeloos groeien. Door hun macht lukt dit ook en worden zij steeds rijker.

Zij hebben zoveel kapitaal ter beschikking dat zij bijna niet meer weten waarin dit te beleggen. Peter Phillips, Amerikaans professor in de politieke sociologie, ging op onderzoek uit en bracht deze reuzen in kaart. Zijn boek wordt doodgezwegen door de main stream media, ook dat is een gevolg van de manier waarop de wereld bestuurd wordt.

Abby Martin heeft een interview met Peter Phillips, de schrijver van Giants, The global power elite.

Volgens Peter Phillips, die hiernaar enkele jaren onderzoek heeft gedaan, zijn er zo’n twee a drieduizend miljardairs wiens vermogen wordt beheerd en belegd door 17  investeringsmaatschappijen met een gezamenlijk kapitaal in 2019 van 50.000.000.000.000 (50.000 miljard) dollar. Deze maatschappijen worden geleid door zo’n 200 mensen die bepalen op welke manier dit geld geïnvesteerd wordt zodanig dat er voldoende winst mee wordt gegenereerd, want dat is de kern van het kapitalisme. De grootste is Black Water, die 6.000 miljard dollar te investeren heeft.

Dit totaal te investeren vermogen is echter zoveel geld dat weinig meer overschiet, aangezien de reuzen al 90% van de wereld bezitten. Vandaar dat dankzij privatisering van overheidswerken er objecten vrijkomen die kunnen worden opgekocht en waarmee winst kan worden gemaakt. Denk aan snelwegen, waterreserves, havens, vliegvelden, universiteiten, enzovoort. Oorlogen creëren ook ruimte tot geld verdienen en investeren. De 17 investeren namelijk ook in oorlog. Vandaar dat de VS permanent in oorlog is. Zij hebben 1000 militaire bases in 140 landen. Phillips geeft uitdrukkelijk aan dat deze troepen er niet zijn om de democratie te beschermen, maar om de vrijheid van het kapitaal te garanderen. Zodat overal ter wereld ongestoord zaken kan worden gedaan. Naast het militaire overheidsapparaat wordt een groot leger van huurlingen ingeschakeld. Een van de grootste bedrijven op dit gebied is volgens Phillips G4S.

Ondanks dit enorme kapitaal sterven er dagelijks volledig onnodig 30.000 mensen aan honger en ondervoeding.

Deze mensen zijn economisch waardeloos.

Peter zegt dan ook, dat wanneer we iets meer zouden delen met elkaar deze slachting van onze medemens niet noodzakelijk is.

Deze investeringsgiganten hebben aandelen in 150 tot 200 multinationals. Die op hun beurt gebruikmaken van de wereldhandelsorganisatie WTO en het Internationale Monetaire Fonds IMF om hun kapitaal te vermeerderen. Amazon bijvoorbeeld is volgens de professor voor 56% bezit van de transnationale investeringsmaatschappijen.

De media ziet Phillips als een van de zogenaamde ‘facilitators’. Dat werkt als volgt. Het Atlantic Council, met vertegenwoordigers uit de NAVO landen is een club met hoog veiligheidspersoneel, investeerders  en  mensen uit het bedrijfsleven, zijn de beleidsmakers. Zij huren op hun beurt grote Public Relations adviesbureaus in (de grote drie Omnicom Group, IPG en WPP) die weer samenwerken met een paar honderd kleine PR bureaus. Zij maken persberichten als ondersteuning van het uitgezette beleid voor regeringen en ministeries.

De media (waaronder de grote zes: AT&T, Comcast, CBS, Disney, Fox en Viacom) sturen dit als nieuws de wereld in. Tachtig procent van de nieuwsberichten zijn op deze manier voorbereid door PR bureaus. Dus de functie van de media is om het kapitalisme te beschermen zodat de reuzen investeerders ongestoord hun gang kunnen gaan. Terwijl de media suggereren aan objectieve nieuwsvoorziening te doen.

Phillips zegt dat wij de alternatieve media keihard nodig hebben. omdat zij spreken voor de main stream, het gewone volk van de wereld, dat wordt gecensureerd en onderdrukt.

Van de wereldbevolking, zegt Peter, leeft 80% met minder dan 10 dollar per dag, 20% van de wereldbevolking is de middenklasse en 1% wordt gevormd door de extreem rijken, de transnationale kapitalisten klasse. Van de armen moet de helft rondkomen met 2,50 dollar per dag, en 1 miljard heeft slechts 1,25 dollar te besteden.

 

Rob Vellekoop, 16 april 2019

4 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.