(Deel 3.) Oorlog of vrede: kies voor acceptatie

foto 123rf

De vorige keer hebben we gekeken naar oorlogen die ieder mens voert met zichzelf, omstandigheden en de boodschapper. Met als oplossing: word je bewust van wat je doet en stop met oorlogvoeren. Als dit niet lukt is er nog een andere oplossing. Deze keer namelijk: het accepteren van jezelf, de boodschapper of de omstandigheden. Deze optie is een hele krachtige, al lijkt dit niet zo op het eerste gezicht.

Acceptatie

Laten we het meteen hogerop zoeken. Trump accepteert dat Noord-Korea kernwapens heeft en stopt met het dreigen met oorlog. Waarom? Omdat de president geen zin heeft in een oorlog die alleen maar mensenlevens eist. Hij heeft de keuze om het noordelijke Korea te bestrijden of om de situatie te aanvaarden zoals deze is.

Acceptatie betekent gezichtsverlies voor de trotse Amerikaan, die graag de wereld naar zijn hand zet. Toch is acceptatie vele malen sterker dan oorlog.

Voordat ik hierop inga pakken we nog een voorbeeld.

Mijn vrouw accepteert dat ik het hekwerk na tien jaar in de tuin nog steeds niet heb geverfd. Ze legt zich bij de gebladderde afrastering neer. Ook hiervoor geldt dat aanvaarding krachtiger is dan hierover met mij in conflict gaan. (En niet omdat dit mij goed uitkomt)

Aanvaard de omstandigheden klinkt als overgave voor veel mensen. Je volgt niet je boosheid, irritatie of andere negatieve emotie omdat je de omstandigheid niet pikt, maar je sluit de situatie in je armen. Je omarmt het.

Dit in tegenstelling tot boos blijven en het conflict uitvechten. Dan word je onderdeel van een toestand die je niet wil. Eigenlijk gaat de toestand dan met jou aan de haal.

Door te accepteren, hoe vreemd dit ook klinkt, beheers je de omstandigheid, die weliswaar ongewenst is. Deze situatie gaat niet met jou op de loop. Jij omarmt de toestand, in plaats van onderdeel hiervan te worden. De situatie wordt dus onderdeel van jou.

Omarmen betekent dat het initiatief bij jou blijft. Ertegen vechten houdt in dat je in een situatie terecht komt waar jij onderdeel van wordt, zonder dat het initiatief bij jou komt te liggen.

Dus als we dit toepassen op Noord-Korea en Trump. Trump loopt egoschade op als hij uiteindelijk de Koreanen hun gang laat gaan. De machtige VS accepteert de status quo in Azië. Ze omarmen de toestand zonder verlies aan energie of mensenlevens ervoor op het spel te zetten. Zij laten zich niet meesleuren in een oorlog, maar houden het hoofd koel en blijven de situatie de baas, zonder dat de situatie hen gaat overvleugelen.

Hetzelfde geldt voor mijn vrouw die mijn luiheid aanvaardt. Ze volgt niet haar irritatie, maar behoudt het overzicht waarin ze ziet dat ik het hek laat wegrotten. Ook zij blijft de toestand de baas.

Consequenties van aanvaarding

Wat direct opvalt is dat aanvaarding betekent dat iedere negatieve emotie over de ongewenste toestand verdwenen is. Trump is niet meer boos en mijn vrouw voelt geen enkele irritatie meer. De negatieve emoties over deze onderwerpen worden niet meer door hen gevoeld. Ze gaan in vrede verder in de nieuwe situatie.

Dan is het ook veel gemakkelijker om rationeel te handelen, dus zonder boosheid en irritatie. Mensen die verstandelijk handelen zullen in staat zijn om weloverwogen beslissingen te nemen en deze logisch kunnen verklaren. Dat geeft zowel aan Trump als aan mijn vrouw kracht. Wanneer zij mij de volgende keer aanspreekt over een andere kwestie zal ook zij zich sterker voelen. Zij beheersen de situatie volledig, zelfs nu zij niet op elk punt hun zin krijgen.

Deel 1. Oorlog of vrede is wel een keuze
Deel 2. Vredesles met het leven als onderwijzer (Oorlog of vrede is een keuze)

Rob Vellekoop, 5 augustus 2019

4 Comments

 1. ACCEPTAIIE, is Loslaten van het OUDE. Uit die Oude condities stappen,daar is DURF..voor nodig ** Dat kan een Lange Weg zijn * een Lange Mars ** *TOT DAT DE **PLUS**…Wakker Wordt..// De LIEFDE…Dank je Wel !

 2. wijze woorden maar er hoort volgens mij nog een therapie bij
  want als je slachtoffer bent van een situatie die niets
  met jou of jouw handelen te maken heeft
  mag je best beetje boos zijn
  wat kun je dan doen om die vervelende gevoelens
  kwijt te raken
  dan kun je je uitleven in sport
  of meditatie bijvoorbeeld
  waarbij de problemen in die grote wereld
  die je toch niet kunt oplossen
  en waarvoor je zeker niet verantwoordelijk
  gesteld kan worden behalve dat je nooit enig protest
  hebt aangetekend
  steeds verder wegstromen
  wat over blijft is in het reine komen
  met je ego
  en zo is het helaas gesteld met de wereld van vandaag
  waarbij iedereen al van te voren kan aanvoelen
  wat er gaat gebeuren
  maar geen macht heeft
  het ook te veranderen

  niets nieuws onder de zon
  de mens is nietig
  behalve als zij besluiten tot een
  gezamenlijk optreden
  en dat is wat er nu gaande is
  over de hele wereld

  daarom dus toch niet getreurd
  het zal steeds beter worden
  voor iedereen

 3. Onderwijsinstellingen moeten zich meer inspannen hierop en geen spreekbuis van politieke argumenten worden?

 4. natuurlijk is geen oorlogvoering zo onzinnig en verpillend van alles wat kostbaar is vooral Leven van ons mensen !

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.