Waarom ouderen de #pensioenroof slikken

Foto 123rf

Dit is een verklaring voor de onwaarschijnlijke maar ware beroving op klaarlichte dag van NL pensioengerechtigden. Hoe kan het dat een heel volk zich laat bestelen? Waarom gaat deze zwendel door?

Er zijn nog wat schermutselingen in de Kamer voor de vorm op 9 september. Het oordeel is echter al gevallen. De zogenaamde wettelijke rekenrente is heilig. Dus de regering wil dat de pensioenen gekort gaan worden.

In het vorige artikel hebben we toegelicht hoeveel er per persoon geroofd wordt. In dit deel verklaren we hoe het kan.
Daarvoor moeten we bekijken hoe overheidsmacht functioneert. Niet volgens de leerboekjes, maar zoals dat in werkelijkheid gebeurt.

Om te beginnen heb ik hieronder een filmpje gezet. Dit laat op een onthutsend eenvoudige manier zien hoe gezag werkt.

Gezag dat beveelt dat mensen niet een provisorisch hekwerk mogen passeren. Vier politie agenten beletten duizenden betogers van het ene naar het andere gebied te gaan.

Deze agenten houden dankzij hun uniform duizenden tegen. Net zoals Rutte met zijn club miljoenen gepensioneerden berooft met het instrument van de lage rekenrente.

De brave mensen aan de andere kant van het hekwerk gehoorzamen aanvankelijk de politie. Dat is hen zo geleerd uit respect voor de wet. Na vele maanden van protest van de Gilets Jaunes en het geweld waarmee Macron (Franse tegenhanger van Rutte) hen onderdrukt, komt er een kentering.

Waarom zouden zij zich nog langer laten mishandelen en de mond snoeren? Zij hebben toch alle recht hun mening te uiten? Hun respect voor de macht ebt langzaam weg. Zij schuiven bij het hek het gezag opzij.

De gepensioneerden staan echter nog voor het hek. Ze accepteren het pensioenhekwerk. Ze klagen weliswaar en schrijven boze brieven, maar Rutte laten ze nog steeds zijn gang gaan. Ten koste van hun appeltje voor de ouderdom.

De Gilets Jaunes zijn al meer dan een half jaar aan het protesteren tegen Macron. Totdat ze hier bij het hek doorkrijgen dat gezag niet meer bestaat vanaf het moment dat je het naast je neer legt.

Je ziet hoe behoedzaam ze de opening in het hek passeren. Het voelt vreemd en onwennig. Iets doen wat van het wettelijke gezag niet mag.

Wat het hekwerk rondom onze pensioenen betreft. De pensioengelden zijn met werkgevers bij elkaar gespaard. De overheid heeft beslist zich met een pensioenwet ermee te gaan bemoeien. Deze bemoeizucht pakt zeer nadelig uit, terwijl de wet verkocht is als in het belang van de werknemers.

De gepensioneerden kunnen de samenwerking met de overheid opzeggen. Ze zijn prima in staat met pensioenfondsen afspraken te maken zonder bestolen te worden.

Maar hoe doe je dat? Als je gelooft in het gezag van Rutte. Als je geleerd hebt dat de regering het laatste woord heeft ook als het over jouw pensioen gaat?

De Gilets Jaunes snappen hoe ze een denkbeeldig obstakel moeten passeren, nu de gepensioneerden nog.

Rob Vellekoop, 6 september 2019

 

10 Comments

 1. Hoe krijgen we de gepensioneerden en pré-gepensioneerden in beweging….? Het is nu, denk ik, hetzelfde als in 2012 met de BIP: mensen durven de stap niet te nemen om iets nieuws te proberen. Bang om kwijt te raken wat ze nu hebben; angst voor het onbekende….? Wat is er voor nodig om mensen te mobiliseren? Zal het de ervaring zijn dat ze minder te besteden zullen hebben? Als als men het daadwerkelijk in de portemonnaie zal voelen….?

 2. Helemaal mee eens stoor mij er vreselijk aan. Zou best willen. Alleen de meeste gepensioneerden of pre-gepensioneerden zijn al redelijk op leeftijd of gewoon te oud) dus moeilijk op de been te krijgen.

 3. Ja sorry hoor!

  Deze mensen hebben als een stel blinden de afgelopen 40 jaar deze regeringen zelf gekozen…

  En nu piepen?

  Oh nee, betaal zelf de rekening dan ook maar!

 4. De overheid pleegt op z’n minst emotionele genocide en financiële diefstal aan personen en gezinnen die er rechtens en recht, recht op hebben. Dit is m.i. tegen de Grondwet. Dus strafbaar en wat mij betreft persoonlijk. Waarom zouden wij hun en hun gezinnen niet mogen treffen, zoals zij de pensioendeelnemers treffen als het OM faalt. Een andere vraag is waar bemoeien zij zich mee. Oneigenlijke wetten zijn geen wetten maar geschreven om een oneigenlijk doel te dienen. Het hanteren van een rekenrente is in deze situatie, omdat de rendementen niet worden meegenomen, een gelegenheid tot diefstal op grote schaal door een incompetentie en een onwelwillende overheid Om nu een brief naar de ECB schrijven is voor mij een bewijs van onwil, incompetentie en lafheid. Ik vraag me af wat de FNV als belangenbehartiger gaat doen? Gaan zij de FNV vertegenwoordigers wijzen op hun verantwoordelijkheid bij de fondsen dat zij een plicht hebben namelijk het belang van de deelnemers te dienen? Niets meer niets minder. Hetzelfde geldt voor FNV vertegenwoordigers bij de pensioenfederatie.
  Er wordt gesteld dat we een democratie hebben en dat is fake. We hebben een coalitie dictatuur een minderheid Kabinet is voor mij de oplossing. Wat ze nu presenteren de coalitie dictatuur is gebaseerd op een vorm van elite vorming ontstaan uit onzekerheid en als u wilt lafheid

 5. Het zit een beetje anders,door de negatieve rente via Draghi wordt het gespaarde pensioengeld net als spaargeld minder waard,inflatie dus.De prijzen gaan stijgen,vast goed zit safe,maar wat betekent dit voor pensioenen?Gewoon diefstal,de ouderen bezaten teveel,nu gekort pensioen en hogere prijzen,we zijn onmachtig lieve mensen,en dat weten ze donders goed.

 6. Regering moet verantwoordelijk gesteld worden voor de koeien van fouten, die ze begaan hebben?
  Neem nou terug brengen van nationale schuld van 600 naar 400 miljard, terwijl ze bij ecb strooien met geld?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.