Organisatoren #Catalaans referendum krijgen jarenlange celstraffen in democratisch EU

Vandaag zijn negen politici door EU-lid Spanje veroordeeld van 9 tot 13 jaar cel. Hun misdaad luidt opruiing. Zij organiseren in 2017 het referendum waarbij de Catalaanse bevolking gevraagd wordt of zij voor of tegen onafhankelijkheid van Spanje zijn. De huidige president Quim Torra van de deelstaat heeft de veroordelingen afgedaan als “Handelingen uit wraak, niet van recht”. De veroordeelde leiders mogen evenmin meedoen aan de komende verkiezingen.

Eerste reacties

Een van de belangrijkste onafhankelijkheidspartijen Esquerra Republicana (ERC) noemt de uitspraken van de rechters een “historische fout.” De partij roept de bevolking op vreedzaam te protesteren op straat en tijdens de algemene verkiezingen van 10 november.

De andere belangrijke onafhankelijkheidspartij Junts per Catalunya (JxCat) noemt de veroordelingen een gruweldaad. Het Spaanse rechtssysteem vinden zij ‘onmenselijk en anti-democratisch’. De enige weg die over blijft is vooruit naar onafhankelijkheid..

De uiterst linkse afscheidingspartij CUP zegt dat de veroordelingen laten zien dat in Spanje “geen ruimte is om een onjuist en onderdrukkend regime uit te dagen.” CUP roept de bevolking op “de straat op te gaan zolang dat nodig is.”

De Catalaanse voetbalbond heeft alle wedstrijden van vandaag uitgesteld uit solidariteit met de veroordeelde leiders.

Tsunami Democràtic, een beweging met meer dan 150.000 leden, heeft opgeroepen de luchthaven van Barcelona lam te leggen. Ondertussen zijn duizenden betogers op de been en heeft de oproerpolitie zich ook op de luchthaven geïnstalleerd.

 

Veroordeelde Catalaanse leiders

 

1 oktober 2017

Op zondag 1 oktober organiseren de Catalanen een referendum over de onafhankelijkheid van Spanje. Die beruchte dag maken de politie bendes van de regering Rajoy 900 slachtoffers door op de deelnemers van het referendum in te hakken en hen zo te beletten deel te nemen. Zij ontketenen een krankzinige orgie van geweld. Waarschijnlijk proberen de Spanjaarden de Catalanen uit te lokken geweld te gebruiken. Deze politiemensen zouden later hiervoor onderscheidingstekens ontvangen. De Catalanen blijven echter geweldloos in hun massaal protest en verzinnen ludieke trucs om de Spaanse robocops weg te houden van de telling van de stemmen van het referendum.

Uiteindelijk stemt 92% van de kiezers voor onafhankelijkheid, met een opkomst van 43%. De separatisten kiezen er dan voor om de onafhankelijkheid uit te roepen. De Spaanse regering en het Constitutionele Hof beschouwen het referendum als illegaal onder de grondwet. De centrale regering in Madrid heeft daarna de zelfstandigheid van Catalonië afgenomen en de regering Puigdemont op 26 oktober ontbonden.

Franco ha Vuerto@FrancisVolvio

This is Spain, what a shame!! This is not democracy @UN @EU_Commission @JunckerEU @CNN @SkyUK @FRANCE24 @eajpnv @BBC

Afbeelding weergeven op Twitter

 

President Carles Puigdemont en vier van zijn ministers vluchten naar het buitenland om arrestatie te voorkomen. Hier wonen zij in ballingschap. De andere leden van de Catalaanse regering, inclusief vice president Oriol Junqueras worden in de nasleep van het referendum gearresteerd op beschuldiging van rebellie, afscheiding en misbruik van overheidsgelden.

 

Rob Vellekoop, 14 oktober 2019

1 Comment

 1. ongelooflijk staaltje machtsmisbruik
  laat dit goed tot je doordringen
  en ik hoop dat er door protest
  vrijspraak komt
  Petronella
  is er dan niets geleerd van de geschiedenis
  en hoe bang de machthebbende zijn
  en wat zij doen om te handhaven
  omdat ze niet beter weten
  iedere burger is slachtoffer
  de oppermacht lacht in z’n vuistje

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.