Anti 5G beweging boekt weer succes in Apeldoorn, acties in andere steden volgen

Het lijkt erop dat de anti 5G beweging de formule heeft ontdekt om de aanleg van 5G tegen te houden. Onder leiding van Luca van Dinter die raadsleden aanspreekt op hun aansprakelijkheid is de beweging in een strijd verwikkeld om Apeldoorn als eerste stad te laten stoppen met het ondersteunen en faciliteren van 5G activiteiten. Opnieuw behaalde de anti 5G club een overwinning. Actievoerders in andere gemeenten staan te trappelen om mee te doen.

Luca van Dinter meldt het volgende

“Het voornemen van het College van B&W van Apeldoorn om alvast 300 lantaarnpalen door het Oostenrijkse bedrijf RadioLed met 5G zenders uit te laten rusten, wordt opnieuw uitgesteld. Na fel verzet van de Apeldoornse bevolking werd na het raadsdebat op 26 september het -ja- uitgesteld tot 18 oktober.  Eerder stelde de bevolking met de stichting Stralingsarm NL de instemmende raadsleden hoofdelijk aansprakelijk voor gezondheidsschade,

Stichitng Stralingsarm NL wees voor de gemeenteraadsvergadering van 17 oktober de raad nogmaals op het groeiend aantal mensen, dat de stichting gemachtigd heeft om schadevergoeding te eisen op de raadsleden. Daarom is het ondertekenen van de overeenkomst met RadioLed nogmaals uitgesteld tot “ergens” in november.

Officieel door informatie, die RadioLed nog niet verstrekt zou hebben (zie brief),  maar het blijkt dat op deze website alle eerder geposte artikelen over de overeenkomst met Apeldoorn verwijderd zijn. Het lijkt erop dat steeds meer raadsleden hun steun intrekken.

Interessant is dat op de website gemeenteraadsleden.nl beweerd wordt, dat raadsleden niet vervolgd kunnen worden, terwijl op de website van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) juist staat hoe raadsleden en wethouders om moeten gaan met juridische vervolging. Uiteraard hebben wij de raadsleden daarover geïnformeerd. Dit kan zo maar leiden tot afbrokkelende steun voor de ambities van een wethouder, die Apeldoorn tot de eerste digitale stad van Nederland wil(de) maken.

Voor ons zit het werk er nog lang niet op. Meer gemeenten (o.a. Den Haag, Eindhoven, Groningen, Enschede) willen niet wachten op besluitvorming in de Tweede Kamer. Daarom werken we aan een groeiend netwerk van lokale actievoerders, die we zoveel mogelijk live bij elkaar brengen op de ontmoetingsdag van 3 november in Wijchen bij Nijmegen.

Onze aansprakelijkstelling is veel effectiever met honderden machtigingen dan met tientallen, daarom nodigen we lezers uit zich aan te sluiten met een machtiging.

Stand van zaken invoering 5G

Het probleem is dat de beslissing om 5G in te voeren al genomen is door de EU en Nederland zich verplicht heeft om het 5e generatie mobiele netwerk te (laten) installeren.

Eind 2018 heeft het EU parlement en de Raad een Richtlijn (EU) 2018/1972  goedgekeurd tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie. De Nederlandse burger heeft geen enkele inbreng.

 • Op 3 juli 2018 heeft de overheid het Actieplan Digitale Connectiviteit gepubliceerd, waarin staat dat de overheid koploper wil worden in de installatie van 5G.
 • Daarop heeft de overheid op 16 juli een concept wetsvoorstel gepubliceerd waarin staat dat gemeenten verplicht zijn mee te werken aan de uitrol van 5G. Met andere woorden ook de gemeenteraad wordt volledig gepasseerd.
 • Als voorbereiding op de bespreking van het wetsvoorstel in de Kamer is er een zogenaamde internetconsultatie tot 9 september geweest. Na sluiting van de consultatie wordt het voorstel een wet.
 • Uitrol zal in eerste instantie plaatsvinden via de aanwezige 4G zenders. Gestart wordt met een relatief lage frequentie tot 2600 Megaherz.
 • De veilingen van de frequenties zal plaatsvinden eind 2019 en begin 2020 en eind 2021/ begin 2022.

Gevaren van 5G

Zonder daar enige zeggenschap over te hebben worden miljoenen mensen met een nieuwe technologie opgezadeld, waarvan de gevolgen voor privacy en gezondheid niet te overzien zijn. Er is geen vrije keus, de uitrol moet 98% dekking krijgen en daarom vinden zij uitrol van 5G ondemocratisch.

Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, stelt dat 5G veilig is. 5G is echter niet getest op risico’s voor de gezondheid aldus de Gezondheidsraad. Wel stelt de Gezondheidsraad dat er onder de zogenaamde ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) blootstellingslimieten voor 3G en 4G geen gevaar is voor de gezondheid, terwijl vele buitenlandse wetenschappers die limieten verouderd  en onveilig noemen. Er zijn duizenden artikelen en wetenschappelijke studies die de schadelijke effecten van de straling van elektromagnetische velden (EMV) door het huidige 3G en 4G mobiele netwerk aantonen.

De internationale oproep om 5G op aarde en in de ruimte te stoppen is al meer dan 100.000 keer ondertekend door wetenschappers, artsen, milieuorganisaties en burgers uit 187 landen.

Om 5G te installeren zullen overal extra antennes geplaatst worden, zoals in lantaarnpalen en bushokjes. Waar blijft dan nog plek voor de mensen die nu al ziek zijn geworden door 3G en 4G? Want met 5G zullen er nergens meer stralingsarme gebieden zijn. De gezondheid van ieder staat op het spel!

Omdat de straling van 5G door de hogere frequenties niet ver in het lichaam doordringt, wordt de stralingsabsorptie in de huid erg sterk. Om 5G te realiseren zullen ook de blootstellingslimieten aanzienlijk verhoogd moeten worden. De verwachting is dat blootstelling aan 5G permanente huidproblemen, ontstekingen en afstervingsverschijnselen zal veroorzaken evenals andere ernstige problemen, zoals melanomen (kwaadaardige huidkanker).

Meer lezen over 5G

 

Rob Vellekoop, 22 oktober 2019

5 Comments

 1. Brussel en Den Haag geven geen ene moer om de gezondheid van de burgers . Ze zien ons als slaven zonder rechten , 5G moet en zal geïnstalleerd worden , of wij dat nu willen of niet!

 2. Ik doe mee met alles wat deze kolder dwarsligt, dwarsboomt, en uiteindelijk tegenhoudt!

 3. Beste mensen,
  Ik heb wel veel informatie inclusief een document van 127 paginas. Ik heb zelf al last van wat we nu hebben en mijn eigen computer enz werken bedraad, maar dat helpt niet omdat buren dat niet doen. Ik vrees het ergste bij de 5G. Ik ben niet meer zo jong, maar kan best helpen al is het met verzamelen van informatie.

 4. De5G bezorgr me veel last, een mobiele tel kan ik niet in m n borstzakje hebben, krijg dan na 10 min hartfalen. Wordt nu vaak wakker met een oncomfortabel gevoel en zit dan slecht in m n vel. Denk dat 5G actief is in mijn buurt. Het leuke is dat een minister zelf mag bepalen of er 5G in zijn woonomgeving komt of niet. Zegt al heel wat, dus weg ermee

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.