Ieder mens is volkomen vrij

Foto 123rf

Ieder mens is volkomen vrij

Met deze vrijheid onderwerpt hij of zij zich aan het gezag van het land waarin hij leeft. Hij betaalt belasting, houdt zich aan de regels van dat land en is het niet altijd met de gang van zaken eens. Dan klaagt hij, ergert zich of demonstreert. Maar dat alles binnen de grenzen die de overheid, het gezag, hem stelt. Hij klaagt dat het allemaal fout is en corrupt, en schrijft comments vol hierover op Facebook. Daar blijft het echter bij, want klagen verloopt altijd zonder actie. Hij ergert zich, waardoor hij geen tv meer kijkt. Helaas komt hij echter niet verder, want het kenmerk van ergernis is passiviteit.

Uiteindelijk gaat hij dan toch maar de straat op om te demonstreren. Vooraf is hiervoor een vergunning bij de autoriteiten geregeld. Jammer genoeg, volgt na de demonstratie niets. Ook die quasi-actie is namelijk niet meer dan een bevestiging van de toestand zoals deze is. Met een demonstratie toon je immers wie de macht heeft. Jij mag met spandoeken lopen en spreekkoren aanheffen, maar je vraagt aandacht dan wel eist iets van de overheid, het gezag.

Hoe komt het toch dat er niets wezenlijks verandert in onze samenleving?

Dat komt, doordat in alles wat we doen, we handelen vanuit ons geloof in het gezag. Een geloof in de macht, in de democratie, in het parlement, het gemeentebestuur. Dit geloofsvertrouwen staat iedere wezenlijke verandering in de weg. Vanuit absolute vrijheid hebben we ons van kind af aan beperkingen laten opleggen. Omdat we geleerd hebben dat dit ‘in orde is’, ‘hoort’ of ‘goed’ is. We hebben ons in de luren laten leggen.. We zijn bedrogen met quasi wetenschap. Vanaf onze peutertijd is ons 1 waarheid voorgehouden: Gehoorzaam dan doe je goed, niet luisteren is fout.

Door dat simpele uitgangspunt denken we niet meer na over wat goed of fout is. We weten het al, want we hebben het geleerd. Zelf hebben we daarin geen keuzes gemaakt, dat heeft de overheid, het gezag voor ons gedaan. Sterker nog zij blijven dat ons hele leven lang doen. Als de overheid beslist dat het bombarderen van Irak ‘goed’ is dan zal het voor ons ook ‘in orde’ zijn.

De meest absurde regels laten we ons opleggen. De achterlijkste stellingen (zie boven) moeten we voor waar aannemen, omdat de overheid dit beweert. Ja, met onderbouwing door allerlei kennisinstituten, denktanks en experts, dan zullen ze wel weten wat ze doen.

Het is een kwestie van geloof

 

Hoe zit het dan met de machtigen van de aarde?

De machtigen kunnen alleen functioneren en ons blijven besturen, omdat wij in hen geloven. Zeg maar, een blind vertrouwen hebben. We geloven in hun praatjes, macht, visie en kunde. In een zogenaamde democratie geven de meeste stemgerechtigden braaf hun stem aan de een of andere welbespraakte politicus. Deze stem betekent het onherroepelijk overdragen van je macht, zonder dat je in de periode tot aan de volgende verkiezingen kunt ingrijpen.

Sterker nog, als je onderzoekt wie de macht werkelijk heeft, dan blijken dat niet de politici te zijn, maar de multinationals en hun paar duizend miljardair-eigenaren. Zij beheersen en controleren de wereld. Politici zijn niet meer dan puppets. Met andere woorden iedere vier jaar speelt zich een poppenkast af, waarbij het lijkt alsof we onze macht geven aan het parlement. Het ergste is dat wij dit zelf willen. Wij spelen gewoon mee en worden zelfs heel moedeloos en angstig bij de gedachte, dat onze eigen politici ons niet besturen! Daar willen we niet aan, Iedere pijler valt dan onder ons vandaan.

Terug bij de mens

De cirkel is rond. We beginnen bij ons zelf. De mensen met volkomen vrijheid en eindigen bij de slavernij van de machtigen. Goedgelovig als we zijn hebben we onze vrijheid afgestaan. Daarvoor krijgen we een overheid die volkomen willekeurig ons in de tang neemt. We denken en geloven zelfs dat we niet in staat zijn om daaraan iets te veranderen, terwijl we zelf de macht hebben en deze keer op keer weggeven. Helaas beseffen we dat niet meer. De mate van indoctrinatie, eindeloos dag in dag uit door de vervloekte massa media en onderwijs over ons uitgestort, is volkomen. Miljarden mensen laten zich door een gebrek aan zelfvertrouwen als slaaf behandelen door enkele duizenden machtigen. Niemand gelooft nog dat ieder mens vrij is.

 

Rob Vellekoop, 7 december 2019

5 Comments

  1. Dit artikel zou een uittreksel kunnen zijn van het boek van Larken Rose…

  2. De BildeRberg-Groep Sloper,
    De Sloper,
    Democratie is gebakke lucht….net als jullie eigen mobieltje/smartphone waar ieder mee is getrouwd.
    Vrijheid bestaat al helemaal niet,je moet naar de pijpen dansen van de welgestelde heertjes,doe je dat niet dan wordt je gechanteerd.
    Wat betekend de mens op deze planeet,
    de eerste 30 jaar volgestopt worden met allerlei info,vervolgens de werk/loon slaaf te fungeren voor een kapitalistische systeem die men jaren geleden op poten hebben gezet om dit overeind te houden.
    Als je niet meer productief bent door middel van slijtage of ziekte dan ben je overbodig geworden….met andere woorden –ga zo snel mogelijk dood.
    Ik dank U O zo vriendelijk!

  3. DE MENS IS VRIJ
    dat kan nooit waar zijn
    vanaf het moment dat je wordt geboren
    ben je niet vrij om te doen wat je wilt

    als je dat wel zou zijn en leeft daarnaar
    kun je niet rekenen op eten, bescherming door staat
    of familieleden(die voor je instaan)

    je hoeft je dan inderdaad niet te ergeren
    aan het niet nakomen van beloftes maar deze manier
    van leven zal je niet lang beschoren zijn
    want je zal eenvoudigweg snel doodgaan
    door het gebrek aan financiële en emotionele
    steen en mogelijkheden

    dat ergernis passiviteit zou opwekken
    is (gelukkig) nog minder waar
    het geeft juist een ongekend energie
    die helaas wel eens in de verkeerde
    richting aangewend kan worden
    en zo zorgt voor zelfdestructie

    de mens is alleen vrij om in deze staat
    te kunnen protesteren tegen onrecht
    wat gelukkig nog veel gebeurd

    er wordt volgens mij op dit moment
    juist veel nagedacht over wat
    goed is of slecht
    en dat met name door de jongere generatie

    dat geeft de burger moed en hoop
    het valt allemaal best wel mee
    met die onderdrukking
    zeker in Nederland
    en dat moeten we koesteren
    en daar moeten we trots op zijn
    is mijn mening

    als iets je niet bevalt
    stap je naar een advocaat
    meer vrijheid bestaat er niet
    anders moet je in de wilde natuur gaan leven
    daar ben je pas echt vrij

    met name de jonge generatie

  4. Toch is je conclusie dat je wel vrij kan zijn. Je moet er blijkbaar voor kiezen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.