Miljardenclaim voor telecom bedrijven in strijd tegen uitrol #5G

123rf

De drie mobiele telecom leveranciers die 5G gaan uitrollen in Nederland krijgen voor het jaareinde een claim van circa 2,8 miljard euro per jaar, volgens woordvoerder van de Nationale Bond tegen Overheidszaken Jordy Zwarts. De Bond is een aansprakelijkheidsactie begonnen tegen de telecomproviders. De reden is dat het mobiele 5G-netwerk een ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid en persoonlijke levenssfeer van iedereen die eraan wordt blootgesteld. Meer dan vierduizend mensen hebben zich voor deze actie aangemeld en hun financiële steun gegeven.

Wat staat concreet te gebeuren

 1. De Nationale Bond tegen Overheidszaken laat de verbintenissen van alle deelnemers aan deze actie door een deurwaarder betekend afleveren bij de aansprakelijke directeuren van de telecomproviders.
 2. De Bond stuurt namens alle deelnemers nota’s aan de aansprakelijke partijen. Worden deze nota’s niet betaald, dan gaat de Bond via de Wet massaschadeclaim deze aansprakelijke partijen dagvaarden. De advocaat en de gerechtelijke kosten komen voor rekening van de Bond.
 3. De deelnemer heeft aan de Bond een eenmalige bijdrage van € 29,- betaald en staat een gage van 5% af wanneer de Bond de rechtszaak wint en de deelnemer een vergoeding ontvangt.
 4. De deelnemers geven voor de activering van 5G geen toestemming en maken dit feit juridisch ‘hard’. Dit doen ze door een verbintenis aan te gaan met de directeuren van de telecomproviders, voor de activering van het 5G-netwerk.
 5. Zonder toestemming (wilsverklaring, Art 3.33 BW) is een persoonlijke service (dienstbaarheid) in welke benaming dan ook niet acceptabel (Art. 1.1 lid 2 BW), anders wordt een onrechtmatige daad gepleegd met recht op een schadevergoeding (Art. 6.162 BW).  Deze schadevergoeding bedraagt 2,8 miljard euro per jaar.

Bescherming van deelnemers actie

Als de rechter in een mogelijke procedure toch tot een negatieve uitspraak zou komen, dan kunnen de telecom bedrijven geen kosten op de Bond of deelnemers verhalen. De Bond neemt de gerechtskosten en advocaatkosten voor zijn rekening en daar horen bij ook de kosten bij eventueel in rekening zouden worden gebracht. De Bond zorgt ervoor dat voldoende middelen in reserve blijven om die eventuele kosten te kunnen betalen. Zelfs als de Bond niet aan zijn financiële verplichtingen zou kunnen voldoen, dan kunnen deze nog niet op de deelnemers worden verhaald.

Aansprakelijkstelling vóór uitrol 5G

Het tijdstip is belangrijk omdat de deelnemers vóór de activering van 5G aangeven dat ze geen toestemming geven om aan het 5G-netwerk te worden blootgesteld. De industrie dwingt de deelnemers het nieuwe mobiele netwerk te accepteren. Als zij van tevoren melden de ‘dienst’ niet te accepteren, dan kan een telecombedrijf dus niet claimen dat de deelnemers (stilzwijgend) akkoord gaan. Juist door aan te geven niet akkoord te gaan, begaat de telecomprovider een onrechtmatige daad wanneer zij hun ‘dienst’ toch opdringen.

Stand van zaken invoering 5G

Het probleem is dat de beslissing om 5G in te voeren al genomen is door de EU en Nederland zich verplicht heeft om het 5e generatie mobiele netwerk te (laten) installeren.
Vandaar dat de weg die de Bond tegen Overheidszaken kiest een uiterst interessante is, nu worden immers de verantwoordelijke multinationals zelf aangesproken voor de installatie van 5G.

Eind 2018 heeft het EU parlement en de Raad een Richtlijn (EU) 2018/1972  goedgekeurd tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie. De Nederlandse burger heeft geen enkele inbreng.

 • Op 3 juli 2018 heeft de overheid het Actieplan Digitale Connectiviteit gepubliceerd, waarin staat dat de overheid koploper wil worden in de installatie van 5G.
 • Daarop heeft de overheid op 16 juli een concept wetsvoorstel gepubliceerd waarin staat dat gemeenten verplicht zijn mee te werken aan de uitrol van 5G. Met andere woorden ook de gemeenteraad wordt volledig gepasseerd.
 • Uitrol zal in eerste instantie plaatsvinden via de aanwezige 4G zenders. Gestart wordt met een relatief lage frequentie tot 2600 Megaherz.
 • De veilingen van de frequenties zal plaatsvinden begin 2020 en eind 2021/ begin 2022.

Gevaren van 5G

Zonder daar enige zeggenschap over te hebben worden miljoenen mensen met een nieuwe technologie opgezadeld, waarvan de gevolgen voor privacy en gezondheid niet te overzien zijn. Er is geen vrije keus, de uitrol moet 98% dekking krijgen en daarom vinden zij uitrol van 5G ondemocratisch.

Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, stelt dat 5G veilig is. 5G is echter niet getest op risico’s voor de gezondheid aldus de Gezondheidsraad. Wel stelt de Gezondheidsraad dat er onder de zogenaamde ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) blootstellingslimieten voor 3G en 4G geen gevaar is voor de gezondheid, terwijl vele buitenlandse wetenschappers die limieten verouderd  en onveilig noemen. Er zijn duizenden artikelen en wetenschappelijke studies die de schadelijke effecten van de straling van elektromagnetische velden (EMV) door het huidige 3G en 4G mobiele netwerk aantonen.

De internationale oproep om 5G op aarde en in de ruimte te stoppen is al meer dan 100.000 keer ondertekend door wetenschappers, artsen, milieuorganisaties en burgers uit 187 landen.

Om 5G te installeren zullen overal extra antennes geplaatst worden, zoals in lantaarnpalen en bushokjes. Waar blijft dan nog plek voor de mensen die nu al ziek zijn geworden door 3G en 4G? Want met 5G zullen er nergens meer stralingsarme gebieden zijn. De gezondheid van ieder staat op het spel!

Omdat de straling van 5G door de hogere frequenties niet ver in het lichaam doordringt, wordt de stralingsabsorptie in de huid erg sterk. Om 5G te realiseren zullen ook de blootstellingslimieten aanzienlijk verhoogd moeten worden. De verwachting is dat blootstelling aan 5G permanente huidproblemen, ontstekingen en afstervingsverschijnselen zal veroorzaken evenals andere ernstige problemen, zoals melanomen (kwaadaardige huidkanker).

Meer lezen over 5G

 

Rob Vellekoop, 14 december 2019

20 Comments

 1. en bij Milieudefensie heeft vorige week de ALV het bestuur de opdracht gegeven ee n kort geding tegen de staat aan te spannen om een moratorium op de uitrol van 5g te krijgen

  het bestuur ‘is zich aan het beraden’

 2. Ja, met deze actie laten we als wereldburgers van ons horen. Want met de wereld, de natuur en onze gezondheid moeten we zuinig zijn. 5G is niet ok. Laat dit het begin zijn van een nog veel grotere groep mensen die kiezen voor harmonie en verbinding vanuit het hart ipv via niet ioniserende straling. Wist je dat er al lang technieken zijn waarmee we draadloos kunnen communiceren zonder gezondheidsrisico’s?

 3. Het is een richtlijn van de EU om over al in Europa snel internet in te voeren omdat dit in veel Europese landen nog niet zo is. Daar 5g de nieuwe techniek is wordt deze hierin aangehaald. Nederland heeft heeft beste 4G netwerk van heel Europa. Daarbij ook nog een bekabeld netwerk. Iedereen is in Nederland bereikbaar. Dus de grootste onzin om nu een heel nieuw netwerk op te bouwen voordat alle gezondheidsrisicos onderzocht zijn.

 4. beste Nico,
  ik wil graag meer weten over draadloos communiceren
  waar kan ik de beste info vinden?
  met vriendelijke groet,
  Nelleke

 5. Goedemorgen Rob. Jou niet gezien met paniekaanvallen, op de spoedeisende hulp, na het installeren van de 5G en slimme meters in de wijk? Zal vast heel erg ‘toeval’ zijn geweest. AIVD stuurt mijn gedachten aan, via de zendmasten. Zijn gewone wapens tegen onschuldige mensen en hun telefoontje.

 6. Er worden bewust verstoringen in het 4G netwerk en de androïde telefoons aangebracht om de mensen te laten geloven dat we 5G nodig hebben.

 7. Ik wil helemaal geen 5G. Ik heb niet eens 4G op mijn smartphone en het internet is snel zat. Ze spelen met onze gezondheid.

 8. Vergeet niet massale aantal bomen dat moet wijken voir de aanleg van dit netwerk. Schandalige kaalslag, ook in Amsterdam, zomaar opeens, zonder mensen vooraf te informeren.

 9. Op YouTube staan filmpjes van een technisch man die laat nieuwe lantaarn palen zien wat er in zit licht en antennes om ons te volgen en uit te schakelen dat 8s allemaal 5 G.
  Blauw licht om je te beïnvloeden antennes om je plat te leggen als je dwars bent in wat de elite wil gaan doen. Ik heb ze op mijn Facebook gezet.

 10. Ik kies voor de gezondheid van mens en dier ,
  Dus geen alles verwoestend netwerk ,wat nu is ,is voldoende .

 11. Het is duidelijk dat we met soort maffia te maken hebben. Er op of er onder…Het gaat om leven en dood. Niet meer en niet minder.

 12. Graag een bericht terug. Mijn advocaat heeft Jordy zijn plan doorgelicht en heeft een uitgebreide reactie aan mij gestuurd. Dit is gedaan om te mislukken en om ieder die getekend heeft te laten betalen in geval van falen. Als je hebt getekend, (circa 4500 mensen) dan kan dat je veel geld kosten.
  Ik wil het hier graag over hebben met je

 13. Hallo,
  Mijn vrouw heeft een beschadiging van de Hersenstam/Nervus Vagus hierdoor zijn verschillende autonome functies verstoord, Bloeddruk; bloedsuiker, onregelmatige hartslag; geen energie; lichaamstemperatuur; kan geen medicijnen verdragen cq voedingssupplementen .
  Wifi, alles wat draadloos is verstoord haar.
  oorzaak mislukte ooroperatie, maar daarna ingespoten met Urografine een kontrasmiddel
  6 dagen lang 10cc met al deze gevolgen.
  Kan nu al geen 3G; 4G hebben. Laat staan 5G

  5G word een Grote Katastrofe , met grote gevolgen voor de Gezondheid van mens en dier.

  Met vriendelijke groet

  Verontruste Burger

 14. ik wacht nog steeds op aanbevelingen
  over draadloze communicatiemiddelen
  van Nico van Schaik
  petronella

 15. sites over straling:
  stichtinggehs.nl
  eerlijkestraling.nl
  verminder-electrosmog.nl

 16. Behandeling van (mijn) gezondheidsklachten kan alleen slagen als er geen electrosmogbelasting meer is. Hoe nu verder als er ook nog G5 bij komt?

 17. Ik heb het gelezen. Zoals iedere rechtszaak staat bij geen enkele de uitslag vooraf vast. Dat is eigenlijk precies de conclusie van de jurist die zich gebogen heeft over de zaak die Zwarts aan het voorbereiden en voeren is.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.