Wereldwijde protestdag stop5G – ook in NL is het onrustig

Foto 123rf

Zaterdag 26 september is door de wereldwijde beweging Stop5G uitgeroepen tot algemene protestdag. In tal van landen worden die dag acties georganiseerd, op moment van schrijven zijn er in NL nog geen demonstraties aangekondigd. Toch is het verzet tegen 5G niet stil gevallen en zijn er allerlei ontwikkelingen in ons land.

5G Protestdag 26 september 2020

De wereldwijde 5G protestbeweging wil bewustzijn oproepen over de gevolgen van 5G en draadloze straling via evidence-based informatie en geweldloze acties. De internationale beweging zoekt nog steeds de dialoog over verstandiger technologische opties voor een veiliger toekomst.

Bezoek de pagina van Stop 5G

Ontwikkelingen in NL

Eind juli is de veiling voor 5G frequenties geweest. De Nederlandse Staat ontving 1,23 miljard euro van drie grote telecomproviders KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo. Hierdoor lijken er geen obstakels meer voor de uitrol van 5G.

Toch is er veel onrust binnen tal van Nederlandse gemeenten. Uit een inventarisatie van de NOS blijkt dat 90% van de gemeenten te maken heeft met bezorgde burgers over de gezondheidsrisico’s van 5G. Er is veel behoefte aan informatie.

In de gemeentes Hilvarenbeek en Bergen zijn moties aangenomen waarin gepleit wordt voor grotere zorgvuldigheid en meer ruimte voor maatschappelijk debat bij de besluitvorming rond de uitrol van 5G. Ook wordt verzocht om onafhankelijk onderzoek naar de biologische effecten van EMV op mensen, flora en fauna op de korte en lange termijn.

In Zeist is een initiatiefraadsvoorstel ingediend  De indieners hiervan vinden dat er een meldpunt moet komen waar mensen die last hebben van elektromagnetische velden hun klachten moeten kunnen melden. Belangrijk is dus dat er meer aandacht moet komen voor de andere kant en gemeenten behoeften hebben aan betere voorlichting over de gezondheidsrisico’s.

En ondertussen vindt in tal van andere gemeentes overleg plaats tussen groepen bezorgde burgers en raadsleden.

Gezondheidsraad

De raad schrijft in een advies aan de Tweede Kamer:
“Het is niet aangetoond en niet waarschijnlijk dat blootstelling aan 5G-systemen de gezondheid kan schaden, al valt dat wetenschappelijk ook niet helemaal uit te sluiten. Frequenties vergelijkbaar met de lage en middelste 5G-frequentiebanden zijn al jaren in gebruik voor andere toepassingen en dat heeft niet geleid tot bewezen ongunstige effecten op de gezondheid. De Gezondheidsraad ziet daarom geen reden om de ingebruikname van die frequentiebanden te stoppen. Wel adviseert de raad meer onderzoek te doen. Dat schrijft de raad aan de Tweede Kamer. ”

In een conclusie van Carolien Schooneveld bij Stralingsbewust ziet zij toch wat lichtpuntjes. Ze vindt het een goed advies om met de uitrol van 26 GHz frequenties voor 5G te wachten totdat onderzoek gezondheidsrisico’s kan uitsluiten.

Maar ze geeft ook aan dat dit lang niet voldoende is, want ze vindt dat de huidige, lagere 5G frequenties en die op 3,5 GHz (in 2025) eerst moeten worden onderzocht voordat ze verder worden uitgerold. Carolien mist in het advies dat de raad volledig voorbijgaat aan de onrust bij de bevolking voor 5G en de toename van het aantal elektrogevoelige mensen en de ernst van hun klachten.

Manifest van Nederlandse artsen

Ook de eerste tekenen zijn er dat de artsen in ons land zich beginnen te roeren. De stichting Stop5GNL heeft met de Bredase huisarts Liesbeth Adriaansen het 5G-Manifest voor huisartsen opgesteld.

Artsen die zich zorgen maken over de toenemende stralingsbelasting en de onbekende gevolgen van de uitrol van het 5G-netwerk worden uitgenodigd het Manifest te ondertekenen.

Adriaansens vindt het jammer dat de Gezondheidsraad in het rapport niet aangeeft door wie de onderzoeken, die de commissie onder de loep heeft genomen, zijn gefinancierd en of er sprake  van belangenverstrengeling is.

Ze wil dat er meer onderzoek wordt gedaan. ‘Er is wel onderzoek gedaan naar 4G en 3G, maar de technologie die wordt gebruikt voor 5G verschilt aanzienlijk van zijn voorlopers. Het is een enorme elektromagnetische deken die wordt uitgerold over de hele wereld, met frequenties die nog nooit zijn gebruikt of onderzocht. Er zijn wat mij betreft genoeg aanwijzingen dat Elektro Magnetische Velden (EMV) impact hebben. Niet alleen op mensen, die daar gevoelig voor kunnen zijn, maar ook op de natuur. Ik denk dat 5G en andere EMV een enorme invloed kunnen hebben op de biodiversiteit. Ook vind ik dat nog niet voldoende bekend is of EMV invloed hebben op bijvoorbeeld het ontstaan van kanker of veranderingen in virussen.’

Huisarts Adriaansens wil een moratorium op 5G totdat er onafhankelijk onderzoek is gedaan naar de effecten op de mens en de natuur. Ook vindt ze dat er in de artsenwereld meer aandacht moet zijn voor elektrogevoeligheid. ‘Er wordt op de geneeskundeopleiding geen onderwijs over gegeven en er is geen nascholing of voorlichting voor artsen. Het zou goed zijn als dat er wél was. Ook zou ik graag zien dat er meer wordt samengewerkt met vooral bedrijfsartsen, zodat werknemers een stralingsarme werkplek kunnen krijgen. Veel mensen die klachten hebben door EMV raken in een isolement, doordat ze bijna nergens meer naartoe kunnen. Het zou goed zijn als ze op het werk wél kunnen blijven functioneren.’

Hier kan je het Manifest teruglezen. Het is enkel te ondertekenen door artsen.

 

Rob Vellekoop, 20 september 2020

5 Comments

 1. Ik neem aan dat 5G onder andere wordt uitgerold om ons intensiever te kunnen bespioneren. Toch denk ik dat 5G glad ijs is waar het de fysieke volksgezondheid betreft. Want als ik de werkfrequenties van 5G vergelijk met de EMS-tabellen in mijn BINAS-boekje (welbekend bij alle VWO-ers) dan vormen deze geen medisch bezwaar. In een gesprek dat ik met een bevriend electrotechnisch ingenieur had over electromagnetische straling in zijn algemeengeid vertelde hij mij dat EMS wel degelijk invloed heeft op onze biologie. Immers alle watermoleculen (een watermolecuul is een di-pool!) in ons lichaam richten zich nu eenmaal in een electromagnetisch veld. Maar dit verschijnsel heeft nog nooit tot medische problemen geleid. Pas bij een aanmerkelijk hogere frequentie als bij 5G wordt electromagnetische straling geleidelijk aan gevaarlijker. Tot het echt misgaat, maar dan geef je wel mooi ziek-groen licht in het donker!

 2. Wat fijn om te vernemen dat er steeds meer protesten komen tegen de uitrol van 5G.
  Mijn naam is Els en ben 63 jaar.
  De reden dat ik hier een reactie opgeef is om het volgende.
  Naast de shop waar ik werk staat een heuse grote 5 G mast (vakantiepark). U begrijpt dat ik mij ontzettend veel zorgen maak hierover.. Ik merk het nu al aan sommige collega’s zich niet lekker voelen depressieve klachten hoorde van een collega als hij in zijn bed ligt zijn hart heel erg te keer gaat. En ik heb tinnitus die is dus verergerd.. Gasten op het park die ik dus meer paraceremol verkoop.. Dit zijn dus dingen die mij opvallen.. leidinggevende/collega”s luisteren een beetje lacherend of wel een beetje serieus al ik het vertel maar doen er vervolgens niks mee.. Of je word neer gezet als een aluhoedje/complotdenker.. Wat kan ik doen? Wie of wat kan ik inschakelen? Hoor het graag van jullie?

  Met hartelijke groet;

  Els

 3. Ben me terdege bewust wat midden laag en hoog frequent doet met de gezondheid van de mens, ben nl zelf slachtoffer daarvan, de gevolgen moet je niet op korte termijn beschouwen, maar op lange termijn en als deze frequentie massaal is uitgebreid zonder dat er aan ontsnapt kan worden!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.