#Pensioen strijd in Frankrijk gaat onverminderd door

De vaderlandse media hebben blijkbaar opdracht te zwijgen over de pensioenopstand in Frankrijk die al maanden aan de gang is. Zo gemakkelijk als wij in Nederland de verhoging van de AOW-leeftijd en het niet jaarlijks verhogen van de (aanvullende) pensioenen geslikt hebben, zo vastberaden en verbeten is de tegenstand van de Franse vakbonden en hun leden tegen de zogenaamde ‘pensioenhervormingen’ van president Macron. We zetten de zaken op een rijtje.

Macrons ‘hervormingen’

Macron wil de 42 verschillende pensioenregimes afschaffen. Deze pensioenrechten zijn door de verschillende bonden verworven inclusief bijbehorende privileges, de leden hebben hier natuurlijk ook hun financiële bijdragen aan gegeven. Dit moet worden vervangen met een universeel regime dat werkt met een puntensysteem. Ook gaat de pensioneringsleeftijd omhoog van 62 naar 64 jaar, al blijft 62 de officiële leeftijd. De regering krijgt een flinke vinger in de pensioenpap: zij gaan de waarde van de punten bepalen.

Zelfs toen het nog niet helemaal duidelijk was op welke manier Macron de pensioenen wilde aanpakken, gingen enkele bonden al in staking in september, namelijk die van het trein- en metropersoneel, verpleegkundigen, piloten en advocaten.

21 september

Op zaterdag 21 september komen in de straten van Parijs vele tienduizenden op de been. Meer dan 20.000 tegen de aanstaande pensioenkorting, klimaatactivisten en Gele Hesjes betogen gezamenlijk tegen Macron. Ondanks pogingen van de autoriteiten dit te voorkomen. Een politiemacht van 7500 arresteert 170 demonstranten. De Parijse politie commissaris sluit bepaalde gebieden van Parijs voor het publiek, terwijl dit een maatregel is op basis van de anti-terrorisme wet uit 2017.

Hieronder beelden van deze dag.

5 december

Meer dan een miljoen betogers komen in heel Frankrijk op de been tegen de pensioenplannen op donderdag 5 december. Er zijn zo’n 250 demonstraties.

Sinds die donderdag gaan veel stakingen tot aan vandaag gewoon door. De staking van 5 december is de grootste sinds 1995 toen er gestaakt werd tegen de afbraak van de verzorgingsstaat. De stakingen zijn door de enorme steun uiterst effectief. Zo rijden 90 procent van de TGV’s en intercity-treinen niet. In Lille stoppen twee van de drie metrolijnen. Veel bussen rijden niet en de tram om het half uur. Air France kan 30 procent van de interne vluchten niet uitvoeren. Zeventig procent van de lagere schoolleerkrachten en zestig van het middelbaar onderwijs leggen het werk neer. De Eiffel Toren is dicht.

Ziekenhuispersoneel staakt in heel veel steden. Postbodes staken in 20 regio’s.

In Parijs staan 6.000 politie-agenten klaar om de stakers tegen te houden. Zij vallen vreedzame stakers aan zoals gebruikelijk in Frankrijk, berucht vanwege hun geweld tegen demonstranten.

 

De sfeer in Frankrijk kan het beste geïllustreerd worden met de resultaten van een enquête van ‘Liberation’ waaruit blijkt dat 89 procent van de mensen een sociale crisis ervaart.

Macrons trucs

Tijdens de kerstdagen gaan de stakingen gewoon door. De stakers zijn vastbesloten. De stakingen gaan langer door dan die van 1995 toen Alain Juppe ook de pensioenen al probeerde te korten. De helft van de treinen rijdt niet en veel metro’s evenmin. Honderden benzinestations zitten zonder brandstof doordat stakers de productie van de meeste raffinaderijen hebben stilgelegd. De kerstzendingen van Amazon komen in de knel doordat de elektriciteit uitvalt nadat werknemers de stroomvoorziening hebben onderbroken.

De verdeel en heerstruc van Macron heeft niet gewerkt. Hij biedt aan dat de pensioenkortingen niet zullen gelden voor mensen geboren voor 1975. De stakers laten zich echter niet van de wijs brengen!

 

Rob Vellekoop, 4 januari 2020

2 Comments

  1. De staten kunnen niet dezelfde rechten van de de burgers van de eu landen garanderen?
    Moeten de Nederlanders hun pensioen aanvullen? Verdeling maakt de
    spoeling Dun?

  2. Er hoeft niets verdeeld te worden: Er Is Zat! Je wordt alleen heel erg voorgelogen!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.