Enorme betoging legt Frankrijk lam dankzij stakers en #giletsjaunes

Op donderdag 9 januari leggen de vakbonden met een nationale staking opnieuw grote delen van Frankrijk lam. Meer dan een 500.000 stakers en demonstranten tegen de pensioenkorting van Macron komen op de been, aangevuld met talrijke Gele Hesjes. Het zal erom spannen of na de Gele Hesjes de vakbonden er wel in slagen om Macron in het stof te laten bijten. DLM Plus volgt het op de voet, want Nederland kan er zoveel van leren, zeker wanneer het gaat over vakbondsacties die hier zeldzaam zijn.

Macrons pensioenkorting

Macron wil de 42 verschillende pensioenregimes afschaffen. Deze pensioenrechten zijn door de verschillende bonden verworven inclusief bijbehorende privileges, de leden hebben hier natuurlijk ook hun financiële bijdragen aan gegeven. Dit moet worden vervangen met een universeel regime dat werkt met een puntensysteem. Ook gaat de pensioneringsleeftijd omhoog van 62 naar 64 jaar, al blijft 62 de officiële leeftijd. De regering krijgt een flinke vinger in de pensioenpap: zij gaan de waarde van de punten bepalen.

Zelfs toen het nog niet helemaal duidelijk was op welke manier Macron de pensioenen wilde aanpakken, gingen enkele bonden al in staking in september, namelijk die van het trein- en metropersoneel, verpleegkundigen, piloten en advocaten.

9 januari 2020

Volgens cijfers van de bonden demonstreren 370.000 mensen in Parijs, 120,000 in Toulouse, 35,000 haven van Le Havre, 30,000 in Rouen, 27,000 in Lyon, 25,000 in Grenoble en in Marseille 220,000. Dat is een toename met 150,000 ten opzichte van 5 en 10 december. Er wordt niet alleen gedemonstreerd maar ook het werk wordt stilgelegd door mensen in het openbaar vervoer (spoorwegen en bussen), bij raffinaderijen, ziekenhuizen, brandweer, leraren en advocaten. De helft van alle docenten leggen dieze dag het werk neer.

Onder de stakers groeit het besef dat een enkele dag staken niet voldoende is om Macron te breken.

Door heel Frankrijk zijn olieraffinaderijen een vierdaagse staking begonnen. Volgens de bond CGT komt op deze manier de productie volledig tot stilstand.

Meer stakingen komen eraan

Bij deze stakingen blijft het niet als het aan de bonden ligt. Ze hebben komende dinsdag, woensdag en donderdag als nieuwe actiedagen aangewezen.

De vraag is echter hoe verder. Hierover zijn de bonden in conclaaf. De stakingen zijn weliswaar indrukwekkend en massaal, maar raken nog niet alle lagen van de samenleving. Een onbeperkte actie zoals bij de spoorwegen en de RATP van Parijs, die al vijf weken duurt sinds 5 december hakt er natuurlijk meer in, zeker wanneer er nog meer gestaakt wordt dan nu al het geval is.

Kringen in de vakbeweging geloven dat enkel een politieke crisis Macron zal kunnen stoppen.

Veel stakers vinden dat de bonden niet ver genog gaan en organiseren op eigen houtje acties. Op donderdag marcheerde een groep van duizend spoor en buspersoneel voor de officiele secties van stakers uit.
Enkele tientallen van deze groep probeerde bijvoorbeeld ook de werkers van Peugeot Citroen in Poissy over te halen mee te doen.

Politiegeweld

Het blijft onvermijdelijk voor Macron, zijn ordetroepen aanzetten tot agressie en geweld.

Rob Vellekoop, 11 januari 2020

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.