Macron zet parlement buiten spel bij #pensioenwet

Op zaterdag 29 februari kondigt de Franse premier Philippe aan dat hij de pensioenhervormingswet aanneemt zonder stemming op basis van artikel 49 lid 3 van de Grondwet. Dat waartegen maanden gestaakt en betoogd is wordt met een ondemocratische formaliteit botweg ingevoerd.

Hij doet de mededeling op de dertiende dag van de debatten over de pensioenkorting. Naar zijn zeggen wil hij hiermee een einde maken aan het niet-debat over de pensioenen. Hij beëindigt hierdoor abrupt de besprekingen van de afgevaardigden en de duizenden ingediende amendementen. De regering dient binnenkort een nieuwe in.

Kamerleden hebben 24 uur om ​​afkeuring in te dienen

De Kamerleden hebben nu slechts 24 uren om een ​​motie van afkeuring tegen de regering in te dienen. Door een tiende van de leden, 58, moet deze worden ondertekend om deze motie ontvankelijk te maken. Communistische, socialistische en opstandige fracties hebben zaterdagmiddag aangekondigd om een ​​gezamenlijke motie in te dienen. Rechtse parlementsleden (de republikeinen) zijn ook bereid.

Als binnen de gestelde termijn en onder de gestelde voorwaarden de leden geen afkeuring indienen, wordt de tekst aangenomen.

Afkeuring moet binnen 48 uur worden besproken

Zodra de motie van afkeuring is ingediend, stemt binnen 48 uur hierover in de Nationale Vergadering. Als een absolute meerderheid (289 stemmen) voor is, moet de regering aftreden. Elke afwezigheid of onthouding bij deze stemming is gunstig voor de regering.

De afkeuring maakt weinig kans: de 299 LREM-afgevaardigden (Macrons partij) hebben nog steeds een absolute meerderheid in de Nationale Assemblee (telt in totaal 577 leden). Bovendien is het sinds 1958 niet gelukt een motie van afkeuring aan te nemen.

Ernstige betogingen

Aan de beraadslagingen in de Nationale Vergadering zijn enorme betogingen vooraf gegaan.
Op 5 december gaan nog meer dan een miljoen demonstranten de straat op door heel Frankrijk. Het zijn er zelfs 2 miljoen op 17 december. In de dagen na de algemene staking protesteren nog eens 1 miljoen mensen.  Het leidt tot ernstige botsingen in Parijs, Rennes en Nantes. Op 7 januari dringen spoorwegwerkers het gebouw van supranationaal investeerder BlackRock binnen.

Op 9 januari raken vakbondsleden gewond tijdens de onderdrukking door de politie van hun protesten in Parijs. Betogers vallen kantoren van de LREM (Macrons partij) aan. Macron wordt geëvacueerd uit een Parijs theater op 17 januari. Ook is er een gewelddadige onderdrukking van de demonstraties van Gele Hesjes (Gilets Jaunes) in de hoofdstad op 18 januari.

Macrons ‘hervormingen’

De meeste Fransen zijn het absoluut niet eens met de voorgestelde pensioenwijzigingen.
Macron wil de 42 verschillende pensioenregimes afschaffen. Deze pensioenrechten zijn door de verschillende bonden verworven inclusief bijbehorende privileges. De leden hebben hier natuurlijk ook hun financiële bijdragen aan gegeven. Dit moet worden vervangen met een universeel regime dat werkt met een puntensysteem. Ook gaat de pensioenleeftijd omhoog van 62 naar 64 jaar, al blijft 62 de officiële leeftijd. De regering krijgt een flinke vinger in de pensioenpap: zij gaan de waarde van de punten bepalen.

Zelfs toen het nog niet helemaal duidelijk was op welke manier Macron de pensioenen wilde aanpakken, gingen bonden al in staking in september vorig jaar. Dat waren namelijk die van het trein- en metropersoneel, verpleegkundigen, piloten en advocaten.

Rob Vellekoop, 1 maart 2020

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.