Buigen vakbondsleden voor pensioenchantage?

foto 123rf

Op een uiterst subtiele manier worden de meer dan 1,2 miljoen vakbondsleden die zich in een referendum gaan uitspreken over het pensioenvoorstel beïnvloed door het FNV en gechanteerd door werkgevers en kabinet. Een analyse van het spel om de miljarden pensioenknikkers.

In de nieuwsvoorziening door de massamedia wordt uitsluitend gesproken over een ‘pensioenakkoord’, terwijl er helemaal nog geen akkoord is. De meer dan 1,2 miljoen vakbondsleden gaan zich hierover uitspreken tussen 12 en 15 juni. De uitslag is raadgevend aan het ledenparlement dat met de uitslag daarna weer verder gaat.

Het FNV bestuur laat zich op Twitter lovend uit over het voorstel met Minister Koolmees en is dolgelukkig dat de twee ‘linkse’ partijen PvdA en Groen Links zich ook hierin kunnen vinden.

Toch gaat het FNV voor het pensioenvoorstel van Koolmees geen positief advies afgeven. (en geeft en passant twee verschillende meningen af)

Via de spreekbuis van de regering – het NOS Journaal – laat Rutte en co het pensioenvolk weten dat ‘het is uit onderhandeld’. Onze NOS journaliste kan zich niet voorstellen ‘dat het kabinet, werkgevers en de vakbonden dit akkoord nog gaan openbreken.’ En zij voegt daar dreigend aan toe:”Als er niets anders is dan dit, dan wordt volgend jaar gekort op de pensioenen bij miljoenen Nederlanders en dat de AOW leeftijd omhoog gaat is ook geen fijn alternatief.”

Het plan Koolmees wordt gepresenteerd als enige optie, als slikken of stikken. Het Journaal blinkt weer uit in eenzijdigheid en grove partijdigheid naar hun broodheren en -dames het kabinet Rutte. Als de kooplieden in de Gouden Eeuw ook zo snel ‘ja’ hadden gezegd tegen iedere zakelijke deal dan zou er in die tijd nooit zoveel geld zijn verdiend.

Terwijl het Nederlandse volk juist nog een uitermate efficiënt middel achter de hand heeft, het stakingswapen. Dus zij hoeven zich helemaal niet neer te leggen bij het dictaat van Koolmees en werkgevers. Uit een peiling van het FNV blijkt trouwens dat 85% van de medelanders in actie wil komen voor een goed pensioen. Dus maak het Koolmees maar eens echt moeilijk.

Het wordt de hoogste tijd dat de vakbond eens zijn tanden laat zien en het polderland eens echt onder water zet in plaats van hier steeds kopje onder te gaan met de arbeidersbevolking.

Als er van andere uitgangspunten bij de vaststelling van pensioenen en verplichtingen wordt uitgegaan ziet de toekomst er ineens veel rooskleuriger uit voor ons pensioenvolk.

Zo kan voor de rekenrente een hoger percentage worden afgesproken. Nederland heeft een van de laagste rekenrentes van de EU. Een hogere rekenrente betekent dat de pensioenfondsen een lagere pensioenverplichting hoeven te hebben en dan hoeft er ook niet zo snel gekort te worden op de pensioenen.

Foto 123rf

Daarnaast blijft het een politieke beslissing om Nederlanders zo laat mogelijk met pensioen te laten gaan of juist hen op hun 65e een rustige oude dag te gunnen. De overheid heeft voldoende middelen, houdt namelijk ieder jaar miljarden over ten opzichte van de belastingopbrengsten. Zo gemakkelijk als Rutte de knip trekt om het bedrijfsleven 2 miljard per jaar minder vennootschapsbelasting te laten betalen, zo moeilijk wordt nu gedaan om de bevolking een redelijke oude dag te geven.

Blijkbaar wil Rutte het bedrijfsleven nog meer bevoordelen. Als de AOW leeftijd terug gaat naar 65 jaar zal dat meer pensioen kosten, namelijk voor de periode van twee jaar (als pensioenleefijd niet meer op 67 jaar staat).

De vakbondsleden hebben keihard gewerkt om de pensioenleeftijd op 66 jaar te bevriezen en worden nu met een kluitje dreigementen het bos in gestuurd door Koolmees. Het kabinet en de werkgevers vertrouwen op het aloude poldermodel, waarbij de werknemers altijd water in de wijn moeten doen, polderen kost de bevolking al decennia miljarden.

Koolmees merkt niet voor niets op bij de vrolijke presentatie van zijn ‘principe-akkoord’ dat het past in de traditie van de polder.
Waarover gaan de leden online stemmen tijdens het referendum?
Het gaat  over ja of nee tegen het pensioenvoorstel waarin onder andere staat:

* AOW leeftijd bevriezen op 66 jaar en 4 maanden, en daarna gaat het nog steeds omhoog maar nu een paar maanden minder snel.
* mensen met een zwaar beroep mogen eerder stoppen op basis van CAO-afspraken.
* korting voor gepensioneerden in 2020 en 2021 gaat waarschijnlijk van de baan.
* zelfstandigen kunnen aansluiten en zijn verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten
(alsof hiervan ook maar een ZZP-er gelukkig wordt, wil hij zich hiervoor verzekeren dan heeft hij daarvoor de betutteling van de overheid zeker niet nodig)

Lees hier verder over dekkingsgraad, rekenrente en pensioenverplichtingen.
Rob Vellekoop, 6 juni 2019

1 Comment

  1. Heel dat beleid, met groen linkse Klaver is toch om te janken?
    Gaan gewoon mee huilen met de wolven in het bos?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.