Kandidaat Joe Biden geconfronteerd met medeplichtigheid aan oorlogen

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen ontmoet kandidaat voor de democraten Joe Biden twee oorlogsveteranen. Zij hebben de politicus wat te zeggen. Zij doen dat momenten na zijn speech in Oakland op 3 maart. Kijk hoe emotieloos deze presidentskandidaat reageert na het horen van zware beschuldigingen waarin gezegd wordt dat hij eigenlijk gediskwalificeerd is om mee te doen. Als politici vanuit hunj ivoren torens zo ver verwijderd zijn van de ellende die ze hun medemensen aandoen zullen oorlogen aan de orde van de dag blijven zijn.

De twee oorlogsveteranen uitten hun woede over Bidens stem ten gunste van de oorlog met Irak, de voortdurende tegenstand om deze oorlog volledig te stoppen en de Amerikaanse troepen terug te trekken. Zij benadrukten dat Joe Biden daarom helemaal niet mee kan doen aan de presidentsverkiezingen.

Veteraan:

“Waarom zouden we stemmen voor iemand die zelf oorlogen steunde en deze mogelijk maakte, waarin duizenden broeders en zusters en talloze Iraakse burgers werden vermoord?
“U maakte die oorlog mogelijk en u gaf een medaille aan een man die deze oorlog mogelijk maakte.”
“Hun bloed zit ook aan uw handen. U bent gediskwalificeerd, meneer. Mijn vrienden zijn dood door uw beleid. Dat bloed kleeft ook aan uw handen”

Op Veterans Day in 2018 gaf Biden aan voormalig president George W. Bush de Liberty Medal voor zijn  steun aan de veteranen.

Joe Biden antwoordde hierop dat zijn zoon was ook gestorven.  “Het doet veel met me”, zei Biden vlak voordat hij van de veteranen wegliep. In het verleden is Joe Biden vaak bekrritiseerd door gebruik te maken van zijn zoons dood en hiermee politiek voordeel te behalen. Ook ontliep hij op deze manier moeilijke vragen over zijn belofte om oorlogen te beëindigen. Beau Biden diende in Irak in 2008 en stierf later aan de gevolgen van kanker in 2015. Tijdens een campagne in 2012, verklaarde Joe Biden, “We verlaten Afghanistan in 2014, punt.” Biden beloofde opnieuw oorlogen te stoppen tijdens deze campagne, waarbij hij echter faalde in het maken van een duidelijk plan en zelfs zich duidelijk uitsprak tegen complete terugtrekking.

Beide oorlogsveteranen zijn leden van About Face: Veterans Against the War een organisatie van post 9/11 veteranen die actievoeren om alle oorlogen te stoppen, waarin velen van hen meevochten.

Rob Vellekoop, 5 maart 2020

4 Comments

 1. Helemaal geen complottheorie, Trump heeft het bewijs ervan al op tafel gelegd, deze hele familie zich verrijkt, en probeert een wo3 te forceren met Rusland?

 2. wat mij altijd verbaasd is:
  dat veteranen ofwel gezegd ex-militairen
  dat wil zeggen mensen die zich met behulp van dodelijke wapens
  en waarschijnlijk in de eerste plaats voor geld willen
  inzetten voor een doel (vrede ?) en die dan

  achteraf verongelijkt zijn dat er doden vallen
  aan beide kanten en er zelfs burgerslachtoffers
  vallen (wat hen vaak totaal niet interesseert)

  hadden ze gedacht dat ze zelf onsterfelijk zouden zijn?
  terwijl hun vijand bij bosjes in het graf mag eindigen

 3. de wapenindustrie is de enige instantie die altijd blij is
  maakt niet uit wat de uitkomst van de strijd is

 4. Wie is biden Amerika? En wie is Poetin Rusland? Koning zuiden en Koning noorden! De tijd zal het leren, want straks begint de Grote Verdrukking die gevolgd zal worden op termijn door de oorlog van Armageddon, voorspelt de Bijbel!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.