Twee dagen actie tegen dumpingen in natuurplas

Oevers vervuild met piepschuim en bouwplastic

Op 8 maart komen mensen bij elkaar in het toekomstig natuurgebied Over de Maas om te protesteren tegen de dumping van vervuilde slib en granuliet. Op maandag 9 maart is er een ronde tafel bijeenkomst bij de Tweede Kamercommissie waaraan betrokkenen meedoen, met uitzondering van Granuliet Import Benelux die weigert deel te nemen.

PROTEST ZONDAG 8 MAART 13:30, OVER DE MAAS

De organisatoren stellen dat de inwoners van Maas en Waal het zat zijn. Het gebied Over de Maas wordt volgens hen neergezet als “ruimte voor de natuur”, maar het is ondertussen duidelijk dat het “ruimte voor de economie” is.

“Maas en Waal wordt al jaren geteisterd door dumpingen van vervuild slib, grond, of gewoon industrieafval.
Dit alles wordt verpakt in prachtige toekomstige “natuurgebieden” maar daaronder ligt het asbest van de toekomst! De overheid ondersteunt deze illegale constructies die nergens anders in Europa op zo’n grote schaal worden toegepast. Het is duidelijk dat de politiek geen boodschap heeft aan de talloze bewijzen die al jaren verzameld en gecommuniceerd zijn.”

Ze verzamelen zich vanaf 13.00 uur bovenaan de pont bij Alphen-Lith en gaan om 13.30 uur lopend in colonne naar de landtong waar zij Over de Maas zullen uitroepen tot vervuild natuurgebied en deze symbolisch zullen afsluiten. Zij nodigen sympathisanten uit mee te lopen.

RONDETAFELBIJEENKOMST 9 MAART 13:30, DEN HAAG

Van de minister mogen niet aanwezig zijn twee uitgenodigde ambtenaren, namelijk een medewerker van bureau Bodemplus van Rijkswaterstaat en de directeur-generaal Rijkswaterstaat.  Voor het rondetafelgesprek Granuliet Maasplassen zijn eveneens uitgenodigd twee vertegenwoordigers van Granuliet Import Benelux (GIB). Zij hebben geschreven af te zien van deelname, maar willen wel “zonder aanwezigheid van de media met de leden van uw commissie te spreken. Omgekeerd is de commissie of zijn individuele leden van harte welkom voor een werkbezoek aan onze terminal.”

GIB schrijft dat ze zelfs een patroon hebben herkend. Het lijkt bijna alsof ze beweren dat er een heuse samenzwering tegen hen in gang is gezet:”Het toepassen van granuliet – geframed als het storten van giftig afval – moest onmiddellijk stoppen.” Anders gezegd het granulietstorten is bestempeld als het storten van giftig afval.

Ze gaan nog een stap verder en zien de tegenstand die zij ondervinden als activisme gebaseerd op bedrog.
“Het tweede patroon is dat van activisme waarbij het doel de middelen heiligt. Ook als die middelen neerkomen op bedrog. ”

Tot slot verwijten ze de betrokken ambtenaren machtsmisbruik.
“Het derde patroon is het machtsmisbruik door en de kokervisie van de betrokken ambtenaren.”

Zonder meer zwak is een van de redenen die zij aanvoeren dat granuliet grond is:”De afgelopen 20 jaar hebben RWS, provincies, gemeenten en waterschappen granuliet altijd aangemerkt als schone grond. Miljoenen tonnen granuliet zijn, zowel onder als boven water, zonder problemen toegepast in tientallen projecten.”

Voor meer toelichting, lees de position paper van GIB hier.

Dit is de inbreng voor het rondetafelgesprek van het Burgercollectief Dreumelse Waard.

Het collectief wijst op de vervuiling en toont foto’s van verontreinigde oevers. Het verhaal van GIB mag misschien wetenschappelijk klinken, maar de werkelijkheid ziet er heel anders uit.

Het burgercollectief ontkracht ook nog even het ‘gerucht’ dat de vervuiling van de plas tot stand zou zijn gekomen door de hoge waterstand, dus van elders vandaan komt. Kijk zelf maar.

Volgens Nederzand zorgde het hoge water voor het afval en puin bij Over de Maas. wij denken daar heel anders over. Nog wat tekst en uitleg bij de vorige post…

Slået op af Burgercollectief Dreumel i Torsdag den 5. marts 2020

Desondanks heeft Rijkswaterstaat toestemming gegeven tot het storten van een extra 250.000 ton granuliet. Minister Van Veldhoven vindt dat de stort ondertussen gewoon door kan gaan.

Lees ook het achtergrondverhaal

Rob Vellekoop, 6 maart 2020

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.