Mondkapjes werken niet, zijn ongezond, maar leren mensen wel gehoorzamen

Bestuurders willen maar al te graag gebruik maken van een lokale mondkapjesplicht. Maar waarom toch als wetenschappelijk gezien de mondmaskers geen enkel voordeel, eerder nadelen hebben? Waar dienen deze maskers dan in werkelijkheid voor? Het zou weleens veel verder kunnen gaan dan waarop je rekent.

Effect verwaarloosbaar

Het RIVM schrijft het volgende over de consequenties voor gedrag rond de mondkapjes.
Er is geen sterk wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van mondkapjes zorgt dat mensen zich zodanig veiliger voelen dat zij andere gedragsmaatregelen minder goed zullen toepassen. Met andere woorden zij worden niet minder voorzichtig, maar tegelijkertijd blijkt ook het omgekeerde niet het geval. Dus mensen worden evenmin voorzichtiger als ze geen mondmasker gebruiken.

Dus het effect op het gedrag van mondkapjes is te verwaarlozen.

Lees het rapport hier > Gedragswetenschappelijke literatuur mondkapjes

Vreemd is dan te lezen dat volgens het Parool Van Dissel zou hebben gezegd dat mondkapjes wel bijdragen aan het het gedrag van mensen. Het zou hen meer alert maken voor het gevaar.

Foto 123rf

Gehoorzamen

Nu blijken sommige burgemeesters met name in Amsterdam en Rotterdam hiermee graag verder te willen gaan. En zij krijgen daarvoor ook de ruimte. Zij mogen zelfs gaan denken aan een mondmaskerplicht op plekken waar het te druk wordt.

Toch mag van Minister van Justitie en Veiligheid het masker niet in de plaats komen van de (heilige) 1,5 meter.

Maar als de gedragswetenschap geen voordelen ziet van het mondkapje, waarom bestuurders dan wel?

Hier wordt het echt interessant. Blijkbaar beïnvloedt het mondkapje niet het gedrag, maar waar wordt het dan wel voor ingezet?

Ik raad degenen aan, die het mondkapje nog niet hebben uitgeprobeerd in het Openbaar Vervoer, dit binnenkort te doen.  Als bewust mens weet je dan dat het gebruik feitelijk zinloos is, maar toch eisen de autoriteiten dat je jezelf door het verplichte gebruik 25% minder zuurstof geeft. Dus je doet iets volslagen nutteloos en je hebt er last van. Het tast namelijk je gezondheid aan (zie verder).

Waarom moet je dat dan doen? Er blijft maar een ding over en dat is de behoefte van de autoriteiten om hun macht uit te oefenen. Zij leren ons dat wij moeten gehoorzamen, zelfs door dingen te doen die nutteloos zijn. Daarvoor dient het mondkapje. En toch is zelfs dat nog niet genoeg.

Foto 123rf

Aantasting gezondheid

Deze voortdurende oefening in gehoorzaamheid die het gemuilkorfde deel van de bevolking krijgt, tast niet alleen het gevoel van eigenwaarde aan, maar ook de gezondheid.

Mondmaskerplicht als inwijdingsritueeel

We hebben nu gezien dat de mondkapjes helemaal niet goed zijn voor onze gezondheid en dat het puur een uiting van macht is van de autoriteiten dat de bevolking deze maskers toch moet dragen.

De makers van deze eveneens door YouTube verwijderde video voegen aan het mondkapje nog een dimensie toe. Ze opperen de mogelijkheid van een wereldwijd inwijdingsritueel naar het nieuwe normaal.

We hebben een samenvatting gemaakt en hier kan je de video zelf bekijken.

De makers van de video zeggen, bekijk het hele gebeuren waarin we wereldwijd zitten als een massale initiatie rite.

 1. Degene die ingewijd wordt is geïsoleerd (lockdown, 1,5 meter, e.d.)
 2. De alledaagse routine wordt onderbroken (lockdown, 1,5 meter, e.d.)
 3. Normale regels van het leven veranderen (lockdown, 1,5 meter, e.d.)
 4. Degenen die gaan worden ingewijd moeten er hetzelfde uitzien.
  (zelfde kleding, geschoren hoofd, moeten een mondkapje dragen)
  Op deze manier verliezen ze hun identiteit, waardoor ze ophouden zichzelf als een individu te zien, maar juist als een onderdeel van de groep.
 5. De drager van het mondmasker verliest zijn vorige identiteit en neemt een nieuwe aan.
  De dissonantie die volgt zorgt voor een toestand van verwarring en angst.
 6. Ze zijn nu klaar om lid te worden van de inwijdingsgroep.
 7. Tijdens hun isolatie komen sommige weggedrukte gedachten onvermijdelijk boven. Emoties worden getriggerd en een nieuw gedachtekader wordt geopend.
 8. In deze toestand wordt het nieuwe normaal geïntroduceerd.

En dan wordt de hele “transitie” waarin we zitten nog pittiger.

Het wereldwijde initiatieritueel creëert een massale scheiding binnen de mensheid. De gehoorzamen komen te staan tegenover degenen die zich verzetten.

De gehoorzamen worden ingewijd in het nieuwe normaal of de Nieuwe Wereld Orde. Dit is een wereld waarin wetenschap er niet meer toe doet. Alleen blinde gehoorzaamheid wordt gerespecteerd. We kunnen er zeker van zijn dat de gehoorzamen dan zullen worden ingezet tegen de rest.

Rob Vellekoop, 30 juli 2020

19 Comments

 1. Je kon het met het gedachtengoed van Pim Fortuyn eens zijn of niet maar met de gore staatsmoord op Pim was meteen het laatste restje democratie om zeep geholpen. Na de moord is Melkert naar de VS gevlucht (daar is gespuis met geld altijd welkom) en had natuurlijk niemand meer naar de stembus moeten gaan. Maar het Nederlandse volk heeft daar heel anders over gedacht hoewel iedereen al lang had kunnen weten wat stemmen is: stemmen dat is zaken doen met terroristen en kiezen uit één van de vele soorten aangeboden poep. Het enige dat je bij de stembus kunt bereiken is dat je de carrière van een misdadiger financiert.
  En laat die kiezers nu precies hebben gekregen waar ze bij de stembus na zorgvuldig te hebben nagedacht om gevraagd hebben. De kiezers hebben dus steeds heel veel pech met nadenken…we leven in de domste tijd ooit!

 2. Ja mondkapjes zijn zwaar ongezond. Daarom zien we al jaren het aantal tandartsen, chirurgen en ander OK personeel bij bosjes dood neervallen.

 3. Ik dacht dat mensen op de operatiekamer maskers droegen om te voorkomen dat ze in het opengesneden lichaam van de patiënt spugen.

 4. Ik ben een hartpatient van 90 jaar en bloedvat vernauwing met moeilijke ademhaling, dus never een mondkapje verbod of gebod, never, met een slinks linkje in het wetsontwerp val ik dan automatisch weer in de klasse “voltooid leven” van onze Pia en we hebben kort geleden weer bevrijdings-dag gevierd, leve de vrijheid.

 5. Over de verplichting tot het dragen van mondkapjes.

  Er is geen duidelijkheid over de vraag of mondkapjes beschermen tegen het coronavirus.
  Er is wel duidelijkheid over de schade die ze je gezondheid (en je privacy) toebrengen.
  https://www.hpdetijd.nl/2020-06-12/alle-ins-en-outs-over-dat-vermaledijde-mondkapje/,
  https://www.dvhn.nl/groningen/Hoogleraar-UMCG-over-de-onzin-van-mondkapjes-Tegen-virussen-helpt-het-niet-het-is-een-schijnveiligheid-25290711.html e.v.a. artikelen.

  Er is geen juridische grondslag voor het dwingend opleggen van het dragen van mondkapjes. Uitspraak op woensdag 29 juli 2020 door hoogleraar recht aan de RUG Brouwer in het Dagblad van het Noorden: “Rechtsgeleerde Brouwer: ‘Tot de coronawet er is, mag je mondkapjes niet verplichten’” https://www.rtvnoord.nl/nieuws/727481/Rechtsgeleerde-Brouwer-Tot-de-coronawet-er-is-mag-je-mondkapjes-niet-verplichten

  Uit de eerste twee alinea’s volgt, dat als een bedrijf of overheid (“rechtspersonen”) jou dwingen; als personen jou dwingen – als “ambtenaar” of als “natuurlijk persoon”: dan maken ze zich schuldig aan een misdrijf volgens artikel 365 van het Wetboek van Strafrecht (ambtenaar: politieagent, BOA etc.) respectievelijk artikel 284 Sr (ieder ander).
  Artikel 365 stelt : De ambtenaar die door misbruik van gezag iemand dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.
  http://maxius.nl/wetboek-van-strafrecht/artikel365
  Als er geen juridische grondslag is voor het verplicht dragen van een mondkapje, is het dwingen dus “misbruik maken van gezag”.
  http://maxius.nl/wetboek-van-strafrecht/artikel365

  Hetzelfde gesteld voor niet-ambtenaren in artikel 284 strafrecht:
  1.
  Met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft:
  1°. hij die een ander door geweld of enige andere feitelijkheid of door bedreiging met geweld of enige andere feitelijkheid, gericht hetzij tegen die ander hetzij tegen derden, wederrechtelijk dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden;
  2°. hij die een ander door bedreiging met smaad of smaadschrift dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden.
  2. In het geval onder 2° omschreven wordt het misdrijf niet vervolgd dan op klacht van hem tegen wie het gepleegd is.
  In het geval onder 2° omschreven wordt het misdrijf niet vervolgd dan op klacht van hem tegen wie het gepleegd is
  https://maxius.nl/wetboek-van-strafrecht/artikel284
  Per saldo: niemand kan jou nu dwingen een mondkapje te dragen, helemaal niet omdat dat slecht is voor je gezondheid. Niemand kan je dwingen je eigen gezondheid te schaden.
  De dwingeland is strafbaar als hij het wél doet.

  Politieagenten, BOA’s, conducteurs etc. kunnen zich niet verschuilen achter zinnen als “Ik voer alleen maar orders uit”; “Dit is bedrijfsbeleid”; “Ik moet dit doen, opdracht van mijn baas”. Waarom niet: de “Neurenbergse principes”. De Neurenbergse principes zijn internationaal recht, dat uitgaat boven nationaal, Nederlands recht. Ze komen erop neer, dat iemand die in opdracht handelt, verantwoordelijk is en blijft voor zijn/haar eigen rechtshandelen.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Neurenbergse_principes

  Heel simpel: “Dwing jij mij, dan ben je strafbaar.”

 6. Als je echt wilt weten hoe het zit zou ik aanraden om de volgendse links te lezen en te bekijken. Helaas wordt er door bepaalde mensen die beweren ‘expert’ te zijn nogal wat leugens verspreid, danwel dat ze totaal niet weten waar ze het over hebben.

  Dat mondkapjes niet zouden werken is leugen 1. https://www.ucsf.edu/…/still-confused-about-masks-heres… , https://www.businessinsider.nl/photos-inside-widely… en https://medicalxpress.com/…/2020-05-hamster-masks…

  Dat mondkapjes ongezond zouden zijn is leugen 2. https://www.youtube.com/watch?v=HaL7gIMemrU , https://www.youtube.com/watch?v=rb8UBlf2xnA , https://www.youtube.com/watch?v=0ZEYFgmXrLc en https://www.youtube.com/watch?v=vy7DlcCUBrk

  Valt overigens wel op dat degenen die beweren dat het niet zou helpen of schadelijk zou zijn, niet met feiten en bewijs komen, daarentegen degenen die zeggen dat het wel zou helpen en niet schadelijk is wel met feiten en bewijs komen.

 7. Zelfs al ben ik geen expert, na een uur een mondkapje opgehad te hebben in de trein heb ik het benauwd. Daar hoef ik geen onderzoek voor te doen. Overigens reageer je op een artikel waarin deskundigen aangehaald worden die spreken over mondkapjes.
  Ik plaats je commentaar onder protest, omdat ik vind dat de bevolking al meer dan genoeg voorgelogen wordt. Trouwens ook het RIVM zegt niet over bewijs te beschikken dat mondkapjes werken.

 8. René,
  Je link van de business-insider gaat over hamstes. Die dragen geen maskers. En bovendien worden hun hokken gescheiden door masker-materiaal. Dat is nogal wat anders dan een masker dragen waarbij het zuurstof-probleem zich voordoet.
  Oftewel, uw links zijn waardeloos.

 9. Mondkapjes helpen wel degelijk. op zijn minst enigszins. Over wat “enigszins” inhoud kun je dan weer discussiëren. Ik zou zeggen baat het niet, dan schaad het niet. Zo erg is nou ook weer niet om te dragen.

 10. Hmm, heb ik dan al die artikelen over de schade die muilkorven veroorzaken voor niets geschreven?

 11. Merkwaardig, ik draag al 50 jaar, regelmatig mondmaskers, gasmaskers, stofmaskers, etc. Tegen stof, asbest, ziektes in riool, verf, chemicaliën, etc. Ik ben er nooit ziek van geworden of dood gegaan. Sterker nog, ik denk dat ik al tientallen keren NIET dood ben gegaan door mondmaskers. En zuurstoftekort??? Nooit gemerkt.

 12. Alle mensen die onze overheid, lees ook media, geloven dat het dragen van een mondkapje niet schadelijk is wordt wakker!!!! Met een simpele saturatiemeter kun je terugloop zien van het zuurstof gehalte. Daarbij heeft een gemiddeld mondkapje 1 miljard porie
  waardoor de minuscule virus deeltjes vrij spel hebben. Het verplicht stellen van dragen van een mondkapje is dus een aanslag op je gezondheid. Onze overheid dient hiervoor vervolgt te worden. En weel heel snel!!
  Daarnaast heeft een een averechtse werking. Slecht voor je immuunsysteem en voor het indammen van het virus. Als of je stuifmeel met kippengaas tegen wilt houden
  En daarbij de teller staat nog niet eens op 8.000 doden. Twee jaar geleden zijn er 10.000 mensen aan een virus overleden. Dat heeft niet eens de kranten gehaald. Mensen wordt snel wakker. Er zijn andere belangen die hier een rol spelen. En NEE ik ben geen complotdenker!!!!

 13. Ik draag tegenwoordig (met protest) wel een mondkapje in winkels e.d. Ik draag het niet als ik bij het tankstation buiten benzine tank. Als ik het mondkapje draag in de winkel , supermarkt e.d. krijg ik het snel benauwd en soms ook hoofdpijn. Het is duidelijk niet gezond zo’n kapje te dragen. Maar ik kan het mij niet veroorloven de boete te betalen die je vanaf 1 december kunt krijgen, ik heb dus geen keus. En de cijfers liegen niet, sinds oktober zijn er steeds meer corona besmettingen bijgekomen, terwijl veel mensen wel degelijk een mond kapje dragen. Dit is voor mij het bewijs dat een mondkapje niet werkt. De meerderheid van de Nederlanders wil helaas dus een dictatoriaal kabinet. NB. de VVD wint alleen maar zetels. En Mark Rutte is populairder dan ooit. Ik ben gezond en vrij jong maar ook ik voel steeds meer sympathie voor vrijwillige levensbeëindiging. Dit effect interesseert de Nederlander en het Kabinet in het geheel niet. Ons land is al lang geen democratie meer. De Nederlander houdt van een dictatuur.

 14. Correctie Bert, sinds oktober zijn er niet steeds meer besmettingen, er zijn steeds meer positief getesten. Deze test niet geschikt om de aanwezigheid van welk virus dan ook aan te tonen en daarom zegt positief getest helemaal niets. Lees op deze website allerlei deskundigen hierover.

 15. ik ben benieuwd waar de overheid de uitspraken op baseert dat de (meeste) nederlanders een mondlapje willen waarvan eerder gezegd is dat het niet werkt, voor een situatie die grappenhauuser en de koning zelf niet als levensgevaarlijk beschouwen. opmerkelijk is dat regels niet voor iedereen gelijk zijn (voor sporters gelden andere regels dan gewone burger die niet (beroeps)sporter is). mondlapje in ov was politiek besluit niet omdat er een medische reden voor was.

  in elk geval wordt duidelijk waar je volgend jaar op moet stemmen. en over doodgaan (al dan neit euthanisie) mag je ook al niet zelf beslissen.

 16. Ik ben 70 en heb chronische bronchitis. Ik weet zonder smoellap ook wel wat benauwdheid inhoudt. Ik ga geen masker dragen. Ik hoef mijn eigen gezondheid niet in gevaar te brengen omdat hogerhand rare wetten verzint. Wettelijk gezien hoef ik ook geen schriftelijke verklaring van een arts om vrijgesteld te zijn. Ben dus longpatient, heb diabetes, 3 beroertes gehad en een openhartoperatie. Ik wil ook geen vaccinatie tegen corona n die voor griep mogen ze al 20 jaar houden………

 17. Het dragen van mondkapjes is behalve een zotte vertoning, ook onnodig en draagt mogelijk bij tot juist meer infecties in plaats van minder ‘besmettingen’. Door een niet medisch mondkapje te dragen denkt men ten onrechte beschermt te zijn, ze worden verkeerd gedragen en zijn vaak zeer smerig. Immers het feit is, dat de eerste golf zonder gebruik van kapjes sneller was gedoofd dan thans het geval is met die zogenaamde bescherming.
  Eigenlijk is de huidige zogenaamde 2e golf, de jaarlijkse 1e golf van 2020/2021 en zal nog wel even voortduren tot mei 2021. Wie weet zullen vaccins iets helpen, maar ik verwacht daar niet te veel van. Een griep duurt zonder medicatie gemiddeld 14 dagen en duurt 2 weken met een medicatie of prikje. Inderdaad Hugo en Mark weten onvoldoende van ziektes, maar kunnen wel goed kletsen. Laten wij als burgers ons gezonde verstand gebruiken, van de politici verwacht ik daar niet veel van. Straks gaan we de rekening betalen en dan heeft Rutte vast wel weer een smoes.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.