Amersfoortse demo niet alleen protest maar ook feest van verbroedering

Foto Mirjam de Groot

Rond 13 uur verzamelen zich ongeveer 500 mensen op het Lieve Vrouwe Kerkhof (Plein) in Amersfoort om te demonstreren voor de vrijheid. Vooraf is in overleg met de burgemeester bepaald dat er maximaal 480 mensen op het plein voor de toren mogen samenkomen. Meer vormt een gevaar voor de volksgezondheid, immers dan kunnen volgens medische rekenmeesters mensen geen 150 cm afstand van elkaar houden.

Hart voor Amersfoort 7 november 2020

Het is een stralende middag met een temperatuur rond de vijftien graden. De presentator op het podium roept om dat ‘als het naar de zin van de politie is mogen we beginnen’. Hoog in de toren heeft een politie-eenheid zijn positie ingenomen om mogelijke afstandsovertredingen onmiddellijk te rapporteren.

Beneden is het echter een ware verbroedering. Hier ontmoeten gelijkgestemde mensen elkaar, die zich realiseren wat vrijheid is en daarvoor opkomen. Het voelt voor de verslaggever aan als een warm bad. Muziek schalt door de luidsprekers. Schuw toegestroomd winkelpubliek staat vaak met mondkapje op afstand toe te kijken hoe ondanks de Ruttiaanse lockdown mensen het naar hun zin kunnen hebben.

Achter op het plein worden „Feel free to come closer“-bandjes aangeboden, ook folders en kranten. Een van de sprekers is Sonja van Viruswaarheid Amersfoort. Zij zegt:“Wij staan hier voor het herstel van onze vrijheid, liefde, aanraking en menselijkheid. Vertel niet dat ik sociaal ben wanneer ik mijn medemenselijkheid niet meer mag laten zien.“ Zij doelt op de kille afstandelijkheid van de 1,5 meter en het muilkorfje, dat steeds meer mensen denken te moeten dragen.

Menselijkheid

Ook Anna Zeven, de voorzitter van Vrij en Sociaal Nederland, een nieuwe politieke partij met als belangrijkste doel afschaffing van de coronamaatregelen en terug naar normaal, benadrukt de menselijkheid. „Ik sta hier als mens, moeder en coach. We nodigen mensen uit de angst achter zich te laten.“

Ze vertelt dat de politici angst zaaien met de personificatie van het virus. Corona wordt persoonlijk gemaakt. Ze geeft enkele treffende voorbeelden. “Wij doen het goed, maar het virus doet het beter.“ en „Het virus grijpt ongeremd om zich heen. Zij zetten dit in om ons meer angst in te boezemen.“

Aan de hand van het verhaal van de vlinder die ontpopt legt ze uit dat de burger aan zet is. Ze zegt dat worstelingen soms precies zijn wat we nodig hebben. „We zitten in cocontijd. We zijn opgesloten. De overheid sluit ons op (met de coronamaatregelen), maar dat geeft niet. Geef niet op, ga door.”

Ze legt uit dat we net als een vlinder zijn die in een cocon zit waar we niet uit kunnen omdat de opening te smal is. Als iemand ons wil bevrijden door de opening open te knippen, komen we er niet beter uit, eerder vleugellam. De natuurlijke weg is dat de vlinder zich naar buiten worstelt, en tijd nodig heeft, maar wel ervoor zorgt dat hij op het juiste moment als hij er klaar voor is naar buiten komt. „Mijn uitnodiging aan iedereen is dat ieder de angst in de ogen moet kijken in de wetenschap dat je de kracht in jezelf kunt vinden.“

Begrafenisrede

Op de vrolijke geluiden van „I want to break free“ deint de menigte mee naar de volgende spreker. Mordechai Krispijn. Hij houdt een roerig betoog, waarin hij mensen oproept alvast hun begrafenisrede te schrijven. „Wat wil jij dat dan over jou gezegd wordt, zodat je trots op jezelf kan zijn?“

„Er is nog nooit een tijd geweest in de geschiedenis om mee te kunnen doen aan de grootste verandering op aarde.“ En „Stel dat je alle tijd die nu besteed wordt aan het schrijven van appjes zou bundelen in ACTIE….Je hebt een idee, sta op!
Zet je gedachten om in actie en wacht niet tot een ander het doet.“

Strijdbaar mens

Daarna spreekt oud-Marechaussee Abe Dijkstra de mensen in Amersfoort toe. Abe vertelt dat hij enorm geschrokken is van het optreden van de politie in Den Haag tijdens de demo van 21 juni. Hij zag met eigen ogen dat de politie werd ingezet om de demo te ontregelen. „Dit doen ze om reacties uit te lokken omdat ze dan een excuus hebben om de Mobiele Eenheid in te zetten.“ Hij was er zelf getuige van dat mensen door de politie in elkaar geslagen werden. Ook hijzelf heeft harde klappen gekregen.

„Het was een hele mooie demo. Er waren geen raddraaiers, geen hooligans. De mensen werden in de val gelokt en de politie te paard reed op de menigte in.“ Je kunt horen aan zijn stem dat dit nog steeds bij de oud-politieman emoties oproept! Sindsdien is hij op vele demo‘s gaan spreken.

Hij weet dat er ook goede politiemensen zijn. Die geeft hij een compliment.

Abe is een heel strijdbaar mens. Hij vertelt dat hij een van de 82 mensen was die tijdens de demo in Den Haag gearresteerd werd, omdat ze besloten op het monument op het Plein in den Haag te gaan zitten in plaats van zich te laten wegsturen. In hun ogen stonden zij in hun recht.

Tot slot waarschuwt hij de aanwezigen op het Onze Lieve Vrouwe plein. Met de mondkapjes, straks waarschijnlijk de avondklok, kijkt de overheid hoever ze kunnen gaan. Het is constante gedragsbeïnvloeding.

Foto Rob Vellekoop

Nee tegen tirannie

Twee jonge influencers komen vervolgens op het podium. Hun verhaal is helder en zonder omwegen. “Boeren en het MKB worden in hun bestaansrecht door de overheid bedreigd. We leven in een wereld waar overheden onze vrijheden afnemen.” De jonge mensen spreken het publiek gepassioneerd toe. “We worden geconfronteerd met een gecreëerde crisis. Maar tot hier en niet verder. Nee tegen tirannie.”

Zij stellen de overheid in vraag. “Waarom geloven we blindelings wat de overheid ons vertelt? Ze pakken alles af wat ons mens maakt. De 1,5 meter maakt mensen depressief en angstig.”

Hun analyse is dat dat de wereld voortdurend in conflict gehouden wordt. Dit leidt de aandacht af waar het echt om gaat. “We zijn een verdienmodel van de farmaceutische industrie. Ons is jong geleerd niet zelf na te denken! Ze vormen ons om in het systeem te passen.”

Ze roepen de menigte enthousiast op. “Vanaf nu zwichten we niet meer voor leugens. Wel moeten we positief blijven. We zullen op de proef worden gesteld, maar laat je vuur nooit doven. Toon waarvoor je staat!”

En tot slot:”Zorg voor elkaar in liefde en vrede”

Hun jong vuur raakt de omstanders zichtbaar. Ze zeggen waar het op staat en vertegenwoordigen de hoop in de toekomst van de mensheid.

Verademing

Dergelijke bijeenkomsten zijn een verademing in een maatschappij die steeds meer verstikt in mondkapjes en asociale regeltjes. Ze brengen mensen samen die weigeren mee te gaan in de angst die de massa media verspreiden. Ze blijven ondanks de onmenselijkheid die Rutte en zijn kompanen eisen toch op liefde en harmonie aansturen. Dit tonen ze trouwens in iedere vrijheidsdemo die geweest is en nog op de agenda staat.

Rob Vellekoop, 8 november 2020

11 Comments

  1. veel te weinig mensen zien, het web niet, wat versneld om ons heen wordt uit gerold haast niet meer te behappen . Een oorlog tegen het volk gaat niet met bommen en granaten . ze zullen wel uitkijken die rakkers , Dan verwoesten ze hun eigen zendmasten .iemand?

  2. Beste Rob Vellekoop,

    HULDE AAN EEN ECHT STUKJE JOURNALISTIEK… U LAAT MIJ MET EEN GOED GEDEGEN GEVOEL DIT ARTIKEL, TROTS DELEN… DANK JE WEL, DIT WORDT NIET VERGETEN 🙂

  3. Wat is dit MOOI. Ik word er, hier in Portugal, héél erg blij van. Hier is het ook heel erg. De mensen hier zijn ZO bang. Ze kijken je boos aan als je geen muilkorf om hebt. Ik heb een briefje met daarin, in het Portugees, de gevaren van de muilkorf en dat geef ik dan. Misschien gaat er een kwartje vallen…..Dank jullie wel allemaal voor jullie niet aflatende inspanningen. Ik ben 71 jaar en het is EROP of definitief ERONDER.

  4. WOW!! Het bestaat nog!! Oprechte, eerlijke, echte journalistiek! Chapeau! En BEDANKT!

  5. Wat een verademing eindelijk een eerlijk en positief geluid.
    Het was een mooie demo met goede sfeer.

  6. Top geschreven, duidelijk, eerlijk uit het hart! Dankjewel voor dit stuk!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.