De koffieclubs zijn het nieuwe actievoeren – Nederland doet komende zondagen een bakkie

Na de gebeurtenissen van afgelopen zondag op het Museumplein in Amsterdam richten door het hele land mensen spontaan koffieclubs op. In plaats van de geplande demo’s gaan mensen voortaan met elkaar koffie drinken. Een typisch Hollandse gewoonte die gezelligheid en warmte uitstraalt. We waren het met zijn allen bijna vergeten door al het corona-gedoe. Maar het is weer terug en we verlangen meer dan ooit naar een gezellig bakkie. De volgende bakkies staan op het programma, let wel dit is een kleine selectie, want spontaan neemt dit initiatief een enorme vlucht!

Koffieclubs op Facebook

Binnen een dag of drie heeft De Koffie Club meer dan 2.800 leden en hij groeit nog steeds.

De club bestaat uit leuke gezellige vredelievende mensen die iedere zondag tussen 14.00 en 16.00 koffie drinken op het Museumplein in Amsterdam, schrijft de beheerder van de groep.

“Ik ga gezellig, op persoonlijke titel, vrolijk uitgedost, vredelievend & vriendelijk om te laten weten dat ik mijn vrijheid onherroepelijk terug neem (en ook de horeca natuurlijk een beetje support geef door koffie te komen drinken… (met gebak 🙂 )

En heel uitnodigend:”Als jij ook graag een kopje koffie drinkt is het jouw goed recht hetzelfde te doen, waar je dat wilt.”

Het is geen demonstratie, er is geen organisatie, er is alleen een uitnodiging te verbinden en te verenigen, wat ons onherroepelijke mensenrecht is…. onder genot van een heerlijke bak koffie.

Want meldt de groep nadrukkelijk:”Voor een recht zal je nooit toestemming hoeven te vragen, dat doe je gewoon natuurlijk.”

Nood

De koffieclubs zijn eigenlijk uit nood geboren en maken hiervan een deugd. De spontane verboden demo van afgelopen zondag op het Museumplein die wreed en ruw door de overheid van een uiterst vreedzame in een gewelddadige happening (van de zijde van de politie en geheime politie) werd veranderd krijgt op deze manier geen herhaling.

De trend van vreedzaamheid op demo’s in ons land krijgt een prachtig vervolg en zelfs een compleet nieuwe vorm, namelijk die van een middag voor mensen die met elkaar gezellig koffiedrinken.

We hebben in ons land een traditie hoog te houden als het gaat om vredelievendheid en vreedzaamheid. Ik kan na het meemaken van talrijke demo’s tegen Rutte en zijn 1,5 meter zo langzamerhand zeggen dat Nederlanders demonstreren hoe je op een geweldloze manier de overheid vertelt het met hen oneens te zijn. De keren dat er geweld was, veroorzaakte de politie dit door met hun Romeo’s heibel te trappen of door op onschuldige en weerloze mensen in te hakken. Ik durf te beweren dat wij een van de meest vredelievende schepsels ter wereld behoren.

De organisator van de 9 demo’s tegen Rutte kon na de demo van Amsterdam nergens meer rekenen op de medewerking van de autoriteiten, die hij voorheen wel gekregen had. De plaatslijst met demonstraties hoeft echter niet de prullenbak in. Er komen geen demonstraties, maar koffiedrinkers die verenigen en verbinden. Ze nemen geen stelling tegen, maar zijn voor vrede, vriendelijkheid en vrijheid.

Gezellig

De oer Hollandse gezelligheid komt weer terug. Niet als een vorm van protest, maar als een vorm van verbinding. Pas nadat je iets kwijt bent geraakt, waardeer je het pas. Dat geldt in het bijzonder voor onze gezelligheid. Rutte heeft met zijn draconische maatregelen tegen het virus ons land beroofd van het gezellig samenzijn. Binnen negen maanden lukte het hem bijna onze kunst in het creëren van gezelligheid te vergeten.

Het komt terug. Het verlangen binnen de bevolking wordt breed gedragen. Er is geen terrasje meer open, geen koffietentje nog open om in onze puur Nederlandse behoefte te voorzien. Daarom is voor ons de Koffie Club het ei van Columbus.

Lokale Koffie Clubs

Er zijn naast locatie Amsterdam, het Museumplein al verschillende andere plaatsen om een bakkie te doen in clubverband.
Op het Museumplein, is er iedere zondag van 14 tot 16 uur een Koffie Club.

Op dit ogenblik zijn er al de eerste initiatieven in de provincies. Ook deze kan je terugvinden op de FB pagina van de Koffie Club.

Hier nog even de suggesties gebaseerd op de locaties waar eerst de demonstraties tegen Rutte zouden worden gehouden.

hashtag #koffiedrinken…

9 Comments

 1. Het regime gaat al in de tegenaanval door nog voor het weekend een nieuwe spoedwet op te nemen: verboden om meer dan 1 contact buiten je gezin te hebben. Boete €95,- bij niet naleven.
  Het is net of ze ruiken wat voor acties er op til staan.
  Nu zullen ze bij succes van dit soort clubjes niet genoeg blauwe knuppelaars hebben, maar ze zullen toch flink wat boetes binnenharken.
  Let dus goed op.
  Sterkte en SUSCCES!

 2. “Ik durf te beweren dat wij een van de meest vredelievende schepsels ter wereld behoren.”

  I rest my case.
  Dank u.

 3. Misschien een algehele “back and all other lives matter” demonstratie houden, want dat mag blijkbaar wel, onder het genot van een kopje zwarte koffie.

 4. Ik ga zondag naar het monument van de vrouwen van Ravensbrück op het museum plein. Om een bloem neer te leggen. Ravensbrück was een concentratiekamp voor vrouwen, voornamelijk verzetstrijders en anders denkende. Ook zij stonden op tegen het beleid en de regels. Dit nooit meer gaat helaas niet meer op..
  Zonder verleden, geen heden en geen toekomst.
  Daarna even over het plein slenteren, in de frisse buitenlucht, kan ik meteen wat vitamine d op doen

 5. Ik wil graag meedoen, maar dan zonder de anderhalve meter onzin. En uiteraard zonder mondkapje. Het liefst na 21.00 uur. Jullie ook?

 6. Mocht je tochdemonstreren dan voor de politie.

  If you can’t beat them join them.

  Op deze manier kunnen we de politie misschien achter ons krijgen. Ook sta je voor lul als mensen die voor jouw rechten opkomen in elkaar gaat slaan.
  Zie de chocoladeletters al staan.

  Politie slaat demonstranten op politiedemo. Want dat is van belang dat er genoeg pers staat en foto’s en dit te delen op social media.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.