Binnen 1 dag 10.000 euro – hartverwarmende steun voor koffiedrinkers

De op maandag gestarte inzamelingsactie heeft binnen vierentwintig uur meer dan 10.000 euro opgehaald voor juridische steun aan demonstranten. Zij waren op zondag 28 maart op het Museumplein aanwezig en zijn daar aangehouden en vervolgens gedeporteerd naar een cellencomplex. Hier zijn ze voor een misdrijf aangeklaagd. De actie is nu uitgebreid voor nog meer vrijheidsstrijders die op andere data zijn opgepakt.

Urenlang vasthouden

Tijdens de de demonstraties van 20, 21 en 28 maart zijn mensen urenlang door de ME vastgehouden in een klein gebied. Deze insluiting, in jargon ‘kettling’ genoemd, is strijdig met het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. De ME scheidt op deze manier alle demonstranten in twee groepen, als tactiek om verdeeldheid te zaaien aan de ene kant en tegelijkertijd omdat zij anders het geheel niet administratief kunnen behappen.

Lees hier de verslagen over 20 en 28 maart.
Op Museumplein demonstreren oud-militairen, zorgpersoneel en anderen schouder-aan-schouder
Demonstreren is sinds zondag een misdrijf in bananenrepubliek NL

Deportatie

Daarna mogen de ingesloten mensen geen kant meer op.
Zij waren ingesloten op de Leidsekade (meer dan 1000 mensen) of op het Museumplein, waar zij hun tijd vullen met gezang en dans, ogenschijnlijk niet onder de indruk van het zoveelste staaltje van machtsmisbruik. Dan volgt na uren van wachten vervoer per bus naar elders.

 

Met dank aan Sodis Vita

Op 28 maart bevinden zich onder de aangehouden personen ook journalist Karskens en een aantal veteranen.

Misdrijf

De demonstranten zijn allemaal aangehouden met een aanklacht voor het overtreden van Artikel 184 Wetboek van Strafrecht.

De koffiedrinkers die zich verzetten tegen de coronamaatregelen van het kabinet maken gebruik van hun grondrecht van demonstratie, maar volgens volgens Rutte en co hebben zij een misdrijf begaan. Volgens de Officier van Justitie is hun overtreding “het opzettelijk niet voldoen aan een ambtelijk bevel zich te verwijderen van het Museumplein e.o te Amsterdam.”

Daarnaast hebben zij een gebiedsverbod gekregen tot en met 6 juni 2021 omdat ‘ernstige vrees van herhaling bestaat’.

Deze verdachten melden dat ze het bevel om te vertrekken niet te hebben gehoord of ze konden doodeenvoudig niet meer weg omdat de ME hen tegenhield.

Volgens diverse advocaten zou de straf van het gebiedsverbod buitenproportioneel en onrechtmatig zijn. Ook is de manier waarop arrestanten behandeld zijn uiterst bedenkelijk.

Uren doen de dienders erover om deze vrijheidsstrijders te registreren en de aanklacht aan hen af te geven. De meeste demonstranten worden daarna opgehaald door allerlei mensen die speciaal daarvoor vervoer hebben geregeld zodat de demonstranten weer veilig thuis konden komen.

Inzameling

Omdat steeds meer mensen zich aanmelden hebben de initiatiefnemers Anna Zeven en Mordechai Krispijn het doelbedrag verhoogd naar € 25.000,-.

Ook zij zelf werden afgelopen zondag opgepakt en afgevoerd.

Anna Zeven, Mirjam en Mordechai Krispijn

De inzamelingsactie is bedoeld ‘Voor alle Vrijheidsstrijders die zijn aangehouden op zaterdag 20, zondag 21 en zondag 28 maart.”

Met het geld kunnen rechtszaken tegen de overheid worden gevoerd.

Rechtsbijstand

Om rechtszaken aan te spannen tegen de handelwijze van de politie en de aanhoudingen op de verschillende dagen is een crowdfunding gestart. Op deze manier kunnen alle ‘Vrijheidsstrijders’ rechtsbijstand krijgen.

* Ben jij zelf slachtoffer van de massa-aanhouding?
* Vind jij het onterecht wat er is gebeurd?
* Wil jij deze Vrijheidsstrijders een hart onder de riem steken?

Dan is iedere financiële bijdrage aan de rechtszaken zeer welkom!

Per persoon wordt uitgegaan van advocaatkosten tussen de € 400,- en € 600,-. Hoeveel mensen van de 305 arrestanten een rechtszaak willen aanspannen, is nog onbekend.

Mocht er na de gevoerde rechtszaken een bedrag overblijven, dan zal dat gebruikt worden voor toekomstige rechtszaken met eenzelfde doel.

Hier kan je doneren

Rob Vellekoop, 31 maart 2021

5 Comments

 1. Hoi beste lezers,
  Voor de veteranen gaan we op een andere grondslag in beroep.

  Ten eerste zijn het geen demonstranten, maar veteranen die probeerden te deescaleren.
  Ze stonden daar om geweld te voorkomen.
  Ze konden dus geen gehoor geven aan de oproep, omdat t doel ervan de inzet van extreem geweld was.

  Grtz
  Bas

 2. Gewoon ergens in Nederland zijn heet voortaan escaleren. Welnu beste mensen, ik hoop dat het nog lukt om van al die mensen verachtende anti-corona maatregelen van onze politici en hun wetenschappers af te komen. Want als dat niet lukt gaan we een afschuwelijke wereldregering tegemoet. Een uitplunderregering zó slecht dat deze alleen maar tijdelijk (ook hier: na ons de zondvloed) kan functioneren naar ontwerp van de narcistische en gevaarlijke gek Klaus Schwab van het WEF. Maar ik zie tot mijn genoegen dat overal in Europa steeds meer mensen hun vertrouwen in het gezag verliezen. En dat is een goede zaak want geloof me: dat vertrouwen is NIETS waard.

 3. Ook mijn man en ik waren op 20 maart het slachtoffer van de gijzeling op de Leidsche kade.na 5 uur te zijn vastgehouden ben ik naar voren gelopen en heb gevraagd of wij weg mochten omdat mijn man zijn medicatie moest hebben,ik werd vriendelijk te woord gestaan en na overleg met een collega mochten wij weg ook de mensen die met ons mee waren gereden.De mars door de straten van Amsterdam was overweldigend en had ik voor geen geld van de wereld willen missen alleen het bij elkaar drijven van onschuldige burgers is buiten alle proporties!!

 4. Dit is misschien niet het artikel om op te reageren,
  over mondkapjes dus.

  Mensen die om wat voor medische reden of aandoening dan ook
  geen mondkapje kunnen dragen, worden massaal aan hun lot overgelaten.

  Er is voor deze groep geen duidelijk voor iedereen zichtbare oplossing.

  Zoekend vond ik een goed aangepaste versie, beter dan die op
  rijksoverheid.nl wordt voorgesteld.

  Ik ben er inmiddels uiterst tevreden over en de reacties zijn zeer
  positief van met name winkelpersoneel. Het werkt voor hen ook beter,
  zij krijgen de opdracht om mensen aan te speken als zij geen
  mondkapje dragen. Ik krijg veel complimenten van deze beroepsgroep.

  Deze versie onlast mensen tot het doen van onnodige discussie.

  Ik heb hem gelamineerd en van een speldje voorzien.

  Ik vond hem hier en is gratis te downloaden:

  https://www.selfcarefonds.nl/download/uitzonderingskaart-mondkapjes.A6.pdf

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.