Boeren leggen hun lot in handen van de politiek

Opnieuw zitten we in een nieuwe fase van de boerenopstand tegen de stikstofplannen van het kabinet.  Het lijkt alsof de boeren afwachten of het CDA hen van de ondergang gaat redden. We kijken naar het debat van deze week om te te zien wat het CDA waar maakt van hun belofte in de richting van de boeren.

Hoekstra

In een interview dat CDA-leider Hoekstra geeft aan het AD voordat het kabinet voor de eerste keer weer bij elkaar komt na de vakantie, geeft hij aan dat halvering van de stikstofuitstoot in 2030 niet heilig is en dat de kritische depositiewaarde (KDW, de maximale stikstofuitstoot die de natuur aankan) omlaag moet kunnen in sommige gebieden.

CDA wringt zich in allerlei bochten om het geschonden vertrouwen van de boeren weer terug te winnen. In de peilingen staan zij op een schrikbarend groot verlies. Als ze deze trend naar beneden willen doorbreken moeten ze hun beleid veranderen en waarschijnlijk breken met Rutte.

Vanuit de ministerraad wordt gelekt dat minister van Financiën Kaag tegen Wopke Hoekstra hem zou hebben gezegd dat het vertrouwen weg is. Het is logisch dat de overige drie regeringspartijen Hoekstra nu onder druk zetten en dat doen ze dan ook. Ze geven geen stukje toe en blijven erbij dat de uitstootnorm 50% blijft.

Consequentie daarvan is wel dat de besluitvorming stilstaat over andere punten die moeten worden verhelderd voordat de provincies maatwerk voor de gebieden kunnen maken. Het gaat dan om concrete plannen die bepalen welke boeren stoppen of worden verplaatst. Dat moet op 1 juli 2023 klaar zijn.

De dreiging naar de boeren is dus even afgewend.

Halfslachtigheid

In het debat van de afgelopen week blinkt het CDA echter niet uit in duidelijkheid. Eerder halfslachtigheid. Wilders prikt er genadeloos doorheen in dit debat met CDA-er Heerma.

 

Sinds de terugkeer van de Tweede Kamerleden van hun vakantie heeft de politiek het boerenstrijdgewoel overgenomen.

Op een enkele ludieke actie hier en daar in het land na. Zoals deze tijdens de Vuelta, Spaanse wielerwedstrijd die in NL begon.

Moties

Tijdens het debat bieden de oppositiepartijen in verschillende moties het CDA de gelegenheid afstand te nemen van het kabinetsbeleid en het kabinet te laten vallen. Dit is feitelijk de enige echte mogelijkheid om de boeren te redden van de ondergang.

Het CDA zegt het vertrouwen dus niet op in het kabinet, en steunt evenmin de volgende motie.

Hoe dit te rijmen valt met de bewering van Hoekstra tegen het AD dat de doelen NIET heilig zijn is onbegrijpelijk. Dat is de echte dubbele boodschap van het CDA. Naar het publiek toe Nee zeggen en in de Kamer tijdens een stemming Ja. Iedere boer die dit volgt moet toch direct het laatste restje vertrouwen wat hij nog in het CDA had verliezen?

Hetzelfde stemgedrag geldt voor deze motie over Kritische Depositie Waarde.

Heilig

CDA-er Heerma zegt het volgende tijdens het debat:

“Het jaar 2030 is daarbij voor ons niet heilig. Op heel veel plekken zal dit haalbaar zijn. Maar als er op sommige specifieke plekken meer tijd nodig is, dan moet dat bespreekbaar zijn. Onze inzet is niet het stoppen van de transitie, maar juist het weer op de rails krijgen daarvan.”

Hier meldt de CDA-er juist weer dat 2030 niet heilig is. Wie het nu nog snapt is waarschijnlijk net zo verward als het CDA.

En dan komt als een deus ex machina, een duveltje uit een doosje, Johan Remkes.

Heerma:”Daarom vroeg ik in het vorige debat om een onafhankelijk voorzitter, een bemiddelaar. Dat werd Johan Remkes, die van de premier de ruimte kreeg om zonder taboes het gesprek tussen kabinet en boeren op gang te brengen. Die gesprekken moeten doorgaan, want hoe sneller de impasse doorbroken wordt, hoe sneller gestart kan worden met daadwerkelijke stikstofreductie.”

Alsof Remkes de oplossing gaat aandragen, terwijl Rutte van tevoren al heeft aangegeven dat de 50 procent stikstofnorm gehandhaafd zal blijven.

Actie

Het is een typisch verschijnsel van deze tijd dat mensen als het erop aankomt wachten wat anderen, in dit geval de politiek, gaat doen om hen te helpen. Het CDA heeft de boeren al eerder teleurgesteld. Toch wachten ze nu weer af in de hoop dat anderen, lees het CDA, de zaak voor hen gaat oplossen.

Waar is het lef en het zelfvertrouwen van de boeren om uit deze impasse te komen?

De acties van boeren en hun sympathisanten lopen sinds de aftrap in juni in Stroe. Tot nu toe hebben alleen blokkades van distributiecentra echt een verschil gemaakt. De overige acties waren vooral ludiek en bedoeld om de sympathie van het publiek te winnen.

Hoe gaan de boeren verder om hun land en bestaan niet af te laten pakken?

Houd zicht op de acties van de Boeren, lees ons wekelijks overzicht

 

Rob Vellekoop, 27 augustus 2022

3 Comments

 1. Van wie is de lucht eigenlijk? Van klaus Schwab? Van zijn kontkruiper Mark Rutte? Die verzonnen stikstof-crisis moet natuurlijk helemaal van tafel. Je kùnt niet onderhandelen over iets dat niet is. Dus boeren en vissers: gewoon het been strak houden.

 2. Men kan het maar niet geloven: Geert Wilders is al vele jaren persoonlijk bevriend met Mark Rutte. Twintig jaar geleden al bespraken deze twee vrienden hun politieke strategieën onder het genot van een kopje koffie. En wat heeft Wilders nu echt in al die jaren aantoonbaar voor goeds gedaan voor het Nederlandse volk? Absoluut niets. Wèl daarvoor eerlijk ieder jaar minstens 140.000 Euro getoucheerd. Want “verdienen” kan ik het niet noemen. Ikzelf heb al in dertig jaar niet meer gestemd omdat ik geen zaken doe met misdadigers. Maar -en ik had het niet van mezelf gedacht- met wat er nu gaande is zou ik op het FvD stemmen. Van Houwelingen, Van Meijeren…dat zijn toch weer héél andere mensen dan een Wilders, een Rutte of een Caroline Van der Plas.

 3. Beste Johan,

  Vergeet niet dat al die gasten dezelfde heren dienen, en dat is een club war de meesten van ons geen lid van zijn.
  Maar diezelfde mensen voeren die club wel dagelijks.
  Als we daar nu eens mee op zouden houden, ziet alles er in no time weer een stuk beter uit.
  Als wij ophouden het monster te voeren wat ons opvreet, is het zo met dat monster gedaan.
  Wij doen het dus inderdaad allemaal zelf.
  Eenieder creëert zijn/haar eigen werkelijkheid, elke keer opnieuw.
  Ben de wereld die jij graag ziet, zei Ghandi.

  De werkelijk oorzaak voor dit is waarschijnlijk gelegen in de wijze waarop wij naar de wereld kijken. Allen wensen vrede en menen dat de staten daarvoor dan maar hebben te zorgen. Gelijktijdig maken zij door eigen houding, gedrag en denken die vrede onmogelijk.

  Men zou moeten beseffen dat vrede niet iets is wat bij een ander beginnen moet.
  Vrede is iets wat alleen vanuit ons voor ons kan ontstaan.
  En wanneer een ander ons soms enige vrede weet te geven, ervaren wij die heel waarschijnlijk eerder als verveling. Vrede moet een activiteit zijn en bovendien van onszelf uitgaan.

  Dat willen de mensen gemeenlijk niet inzien.
  Zij spreken over het geheel van de wereld, over de gehele mensheid, over de deskundigen en eindigen dan: Ik ben te onbelangrijk, die anderen moeten het doen.
  Materieel gezien kan dit soms de waarheid benaderen, maar geestelijk bezien kan dit nooit waar zijn.

  Groet, Jos

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.