Hoe internationale instellingen Oekraïense markt van landbouwgrond openbreken

Het IMF heeft in samenwerking met de World Bank succesvol de Oekraïense grondmarkt opengebroken. Rusland dreigde in 2014 voorafgaand aan de Maidancrisis de invloed van het Westen op Oekraïne te verkleinen en doet dat nu weer door de oorlog. Met het openbreken van de markt krijgen multinationals meer kans de voedselvoorziening volledig onder controle te krijgen.

Tijdlijn

Aan de hand van de tijdlijn kan je zien op welke manier beetje voor beetje het IMF aan invloed wint en hun eisenpakket binnen twintig jaar gerealiseerd weet te krijgen, in het voordeel van multinationals en ten koste van de bevolking. Zo krijgen ze geleidelijk de volledige voedselvoorziening in handen, waardoor de wereld nog strakker in het keurslijf van controlerende multinationals en hun bazen in de vorm van de grootfinanciers komt.

2001
Moratorium op verkoop landbouwgrond.

2011
Oekraïens parlement voert pensioenhervorming door (verhoging van de pensioenleeftijd) in opdracht van het IMF om een lening te kunnen krijgen.

2014
Er ontstaat een volksopstand (Maidan) vanwege de vraag ‘kiezen we voor Europese steun of Russische’. Dankzij de regeringswissel en de Europese koers kan het IMF haar invloed opnieuw verder uitbouwen.

2017
IMF eist onder andere:”landbouwhervorming om moratorium te stoppen op grondverkoop”, om zoals ze het omschrijven de bevolking op het platteland het beter te laten krijgen…ja, ja

2021
Vanaf 1 juli 2021 is het moratorium opgeheven op de verkoop van landbouwgrond. Daarmee is aan een van de voorwaarden van het IMF voldaan.

2022
Op 7 oktober 2022 verleent het Internationale Monetaire Fonds (IMF) een lening van 1,3 miljard dollar aan Oekraïne.

Zwarte grond

Sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne van de Sovjet Unie in 1991 is er een jacht op hun ‘zwarte grond’ of chernozem. Chernozem is een vruchtbare grondsoort met hoge landbouwopbrengsten, speciaal voor granen en oliehoudende zaden. Het bevat ook een hoge concentratie humus (tot 15% vergeleken met 4% bij doorsnee grond). Deze grond heeft weinig kunstmest nodig.

Vanaf 2001 is er een moratorium op de particuliere verkoop van boerenland aan grote bedrijven of buitenlandse investeerders. Dit is bedoeld om corrupte Oekraïense oligarchen tegen te houden gronden op te kopen en dit te verhuren aan buitenlandse landbouwconcerns. Op dat moment hebben Monsanto en andere Westerse agribusiness hun intrede al gemaakt.

In 1991 bij de uittreding uit de Sovjet Unie hebben boeren die op collectieve boerderijen werkten kleine stukken land gekregen. Om de verkoop van dit land tegen te gaan is het moratorium ingesteld. Zeven miljoen boeren bezitten dan in totaal 31 miljoen ha. De resterende 10 miljoen ha is van de Staat. Het gebruik van GMO is dan strikt verboden.

Maidan

De democratisch gekozen president Yanukovych vormt in 2014 een obstakel voor het verder openbreken van de landbouwgrondenmarkt. Hij weigert de EU deal voor een associatieverdrag dat zijn land de gelegenheid biedt op meer handel met het Westen. Deze overeenkomst geeft hem ook toegang tot een lening van 17 miljard dollar van het IMF.

De president kiest echter voor het Russische pakket en dat kost hem zijn presidentschap. Rusland biedt hem aan een pakket ter waarde van 15 miljard dollar plus 33 procent korting op Russisch gas.

Een nieuwe regering kiest voor het Westen. Daardoor krijgt het IMF met het pakket aan eisen de mogelijkheid de rode loper uit te leggen voor multinationals om steeds meer ‘zwarte aarde’ van de Oekraïne te verwerven.

Naast Europese bedrijven valt met name de aanwezigheid op van Amerikaanse zoals Cargill, DuPont en Monsanto. Ze bezitten meer dan de helft van het beschikbare landbouwareaal.

World Bank

Naast de trucs van het IMF om landen aan het schuldeninfuus te leggen zijn er de acties van de World Bank. Zo weet deze bank President Yanukovych zover te krijgen enkele hervormingen door te voeren, om het land aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeringen. Hierdoor scoort in 2013 het land hoog op de lijst van ‘Doing Business’ landen door in de top 100 te komen.

Oekraïne krijgt ook een lening van 89 miljoen dollar in 2012 voor de ontwikkeling van een kadaster, met in de slipstream het privatiseren van staats- en gemeentegronden. De Bank werkt ook aan programma’s om de landbouwsector voor het buitenland meer te openen via het dereguleren van de zaad- en kunstmestmarkt.

Export

Cijfers van het International Grains Counsil geven aan de voorname rol die Oekraïne speelt op de wereldmarkt van voeding.

Graan export 2021/22 2022/2023
Oekraïne 50 32
USA 95 85
Rusland 40 46
Bedragen in miljoen ton Bron: IGC

 

Meer info
https://www.oaklandinstitute.org/sites/oaklandinstitute.org/files/OurBiz_Brief_Ukraine.pdf
https://thewallwillfall.org/2022/08/20/whose-grain-is-being-shipped-from-ukraine/

Rob Vellekoop, 8 oktober 2022

2 Comments

 1. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Dit zullen de Nederlandse staatsmedia NIET bekend maken…(zie de link op deze site..ik heb het geheel gelezen…met grote afschuw naar het Nederlandse kabinet cq Staat der Nederlanden)…..hoe wij hier met z’n alle gewoon voor gek behandeld worden.
  Het enige wat en waar men hier mee bezig is om het moraal keihard heel hoog te houden van dat k.t land Oekraïne.

  Ik heb hier wel eens meer weggeschreven dat het puur gaat om landjepik.
  De schaakpion van het dictatoriale westen Alexei Navalny zit achter de tralies en dat kan men hier niet verkroppen.

  Men heeft het allemaal over massagraven die de Russen hebben achter gelaten,ga eens heel wat jaren terug en kijk naar hoeveel Russen zijn vermoord door de Oekraïners in het o zo geweldige Oekraïne!

  Waar ging het graan jl naar toe…naar de EU landen….en NIET naar Afrika!!!!

  Wat ik echt hoop is dat na het lezen van dit docu op de link site dat Putin voet bij stuk houdt om zo Rusland te behoeden van het vernietigen van de Russische Federatie.

  In het begin heb ik wel eens een vraag gesteld…..wat zou U doen als Duitsland en België raketsystemen naar ons zouden richten???

  Waar is en zijn al die mensen van de VN gebleven…..misschien ook monddood gemaakt??
  Putin heeft jl publiekelijk kenbaar gemaakt om om de tafel te gaan zitten, maar Volodymyr Zelensky wil?? of mag !! dat niet van de VK EN VS.

  Ik dank U!

 2. Men dient bij dit alles ook te begrijpen dat daar waar Amerikaanse bedrijven zitten ook altijd het Amerikaanse leger zit.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.