Ecuadoranen komen in opstand tegen bezuinigingen IMF

Sinds afgelopen donderdag is Ecuador het toneel van massale betogingen tegen het bezuinigingsbeleid van president Lenin Moreno. De regering zet het leger in. Duizenden zijn naar de hoofdstad getrokken. Hij heeft net de benzineprijzen verdubbeld als onderdeel van het beleid.

Zes dagen protesten

Sinds 2 oktober zijn er in heel Ecuador protesten tegen de bezuinigingsmaatregelen die het IMF het land heeft opgelegd en overgenomen zijn door president Moreno. Duizenden trekken in lange karavanen naar de hoofdstad Quito. Moreno heeft de staat van beleg voor 60 dagen afgekondigd.

In gebieden met een grote inheemse bevolking zijn de belangrijkste toegangswegen geblokkeerd. Moreno heeft de olieprijzen verhoogd in het kader van de bezuinigingen. Een van de leiders van de inheemse bevolking heeft verklaard dat als politie-agenten of militairen zonder toestemming in inheemse gebieden komen zij zullen worden aangehouden.

Op zondag 6 oktober rijden pantserwagens met militairen Quito binnen om de stad te verdedigen.

Vlak voordat op maandag de grote karavaan van betogers de hoofdstad binnenrijdt, vertrekt (vlucht) Moreno naar de stad Guayaquil, 400 kilometer verderop. De president heeft nog juist in een tv uitzending verklaard dat de protesten tegen zijn regering gefinancierd worden door de Venezolaanse president Maduro en de voormalige president van Ecuador Rafael Correa.

Nationale staking

De inheemse en vakbondsorganisaties, Confederatie van inheemse nationaliteiten van Ecuador (Conaie) en het Unitaire Front van Arbeiders (FUT) hebben een dag geleden de “onbepaalde staking” uitgeroepen zolang het besluit van de afschaffing van de subsidie ​​voor extra benzine en diesel niet wordt ingetrokken. Dit zijn de zwaarste betogingen van de afgelopen 12 jaar. De president van de FUT eist ook dat Moreno de sociale leiders die sinds afgelopen donderdag vastzitten vrijlaat.

Het Constitutionele Hof van Ecuador heeft de uitzonderingsstaat in Ecuador teruggebracht tot 30 dagen.

Op dinsdag zijn wegen geblokkeerd in 17 van de 24 Ecuadoraanse provincies. Scholen zijn gesloten sinds afgelopen donderdag. Lees hier meer.

Parlement

Dinsdag hebben betogers het “Parlement van de Volkeren” geïnstalleerd in het parlementsgebouw nadat ze dit bezetten.

2 Comments

  1. In haar boek “De waarde van alles” legt de econome Mariana Mazzucato haarfijn uit waardoor dit soort maatregelen (als van het IMF) precies averechts werken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.