Walrussen en ijsberen gebruikt voor klimaat verhaal

Een eenzame walrus die langs de Britse kust trekt en afnemende aantallen ijsberen tonen volgens kenners aan dat de aarde opwarmt. Of hoe de massamedia de angst voor aardeopwarming blijven voeden door de helft van het verhaal te vertellen of er ronduit over te liegen. Walrus ‘Thor’ maakte recent zijn opwachting in de wateren van Groot-Brittannië en de BBC sprong er bovenop.

Crockford

Susan J. Crockford is een Canadese zoologe die een heel ander verhaal vertelt. Zij weerlegt de ‘narrative’ dat de ijsbeer aan het uitsterven is door klimaatverandering. Om dit kracht bij te zetten voert ze periodiek sinds 2013 op haar blog Polarbearscience.com cijfers op die dit bevestigen. Daar is nu het verhaal van de eenzame walrus aan toegevoegd, want ook bij dit dier hoort een heel ander verhaal, dan dat van opwarming.

Een aantal jaar geleden is zij vanwege haar afwijkende kijk op de zaak ontslagen na 15 jaar verbonden te zijn geweest aan de universiteit van Victoria als adjunct-professor.

Er schijnt zich in de wetenschappelijke wereld een spel te voltrekken rond het uitsterven van diersoorten. De IUCN (International Union for the Conservation of Nature) heeft een zogenaamde rode lijst waarop sinds 2006 de poolbeer als ‘kwetsbaar voor uitroeiing’ staat. Dit was de verwachting van ijsbeerspecialisten gebaseerd op informatie die toen voorhanden was. Zij verwachtten dat de beer binnen 45 jaar serieus in de problemen zou komen. De beer zou in aantal sterk afnemen vanwege verdwijnend zee-ijs door de te verwachten opwarming van de aarde. Dit blijkt echter helemaal niet te kloppen, omdat het tegendeel het geval is.

In 2021 zijn de aantallen ijsberen namelijk de hoogste in 60 jaar, zo schrijft Crockford op haar site en komt met een onderbouwing van haar bewering.  (https://polarbearscience.com/2021/05/10/how-are-polar-bears-doing-15-years-after-the-iucn-declared-them-vulnerable-to-extinction/)

Een soortgelijk verhaal geldt volgens Crockford ook voor de walrus.

Walrus

Het walrusverhaal verwarmt de harten van veel Britten wanneer er eentje de kust afschuimt. De aanblik van deze bijzondere bezoeker trekt duizenden belangstellenden. De BBC verslaat het gebeuren. En wat blijkt volgens door de BBC opgetrommelde deskundigen?

Volgens ene Jarvis is het een teken van klimaatverandering dat er steeds meer walrussen afzakken naar Europese wateren doordat het zeeijs zich terugtrekt. Deze ijsschotsen gebruiken ze om op te rusten en hun maaltijden op te peuzelen. BBC…https://www.bbc.com/news/uk-england-tyne-64146530

In een andere nieuwsboodschap melden ze dat ‘de walrussen leven op de frontlinie van de klimaatverandering en enorme bedreigingen te wachten staan nu het zee-ijs steeds minder wordt. Het poolwater zou opwarmen. BBC…https://www.bbc.com/news/uk-england-hampshire-63940472

Commotie

Susan Crockford’s weerlegt de Engelse commotie rond de walrus als volgt. Ze schrijft dat de walrus die de Engelse kust aandeed in december een mannetje is van 3 tot 5 jaar oud. Hij is pas volwassen en geslachtsrijp als hij 15 jaar is.  En wat blijkt, volwassen walrussen verzamelen zich op zeeijs om te paren en te bevallen, terwijl de onvolwassen kolossen en de oudjes aan deze acties niet (meer) deelnemen en ronddwalen weg van het pakijs. (https://polarbearscience.com/2023/01/06/svalbard-walrus-thrive-in-the-face-of-sea-ice-decline-mocking-predictions-of-future-catastrophe/#more-134878)

Met andere woorden de rondtrekkende walrus, door de BBC tot ‘Thor’ gedoopt was niet in gevaar van ‘welke klimaatverandering dan ook’, sterker nog het was hier veel veiliger voor hem omdat er geen ijsberen zwemmen rond de Britse eilanden.

Susan schrijft dat de walrus zelfs gedijt bij vermindering van zee-ijs in de zomer. In de winter ziet zij slechts een minimale afname van het ijs en juist in die periode paren en bevallen ze. Minder ijs in de zomer zorgt juist voor meer voedsel voor de dieren. (Bekijk ook meereisportal.de)

 

Rob Vellekoop, 6 januari 2023

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.