Brief (NL) van Julian Assange aan Koning Charles III

By Kleon3 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61465799

De Australiër Julian Assange, uitgever en journalist, zat vanaf 2012 ondergedoken in de ambassade van Ecuador. Daarna is hij sinds 2019 gevangen in Belmarsh in Engeland, in afwachting van zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Hij heeft in 2010 verslag gedaan via Wikileaks van de moord door de VS op burgerslachtoffers in Irak. Assange is in beroep tegen zijn uitlevering aan de VS, waar hij meer dan 100 jaar cel kan verwachten voor zijn verslaglegging. Vanuit de gevangenis Belmarsh stuurt hij een cynische brief aan de zojuist gekroonde Charles III. We vertaalden hem alvast in het Nederlands.

Brief

Tijdens de kroning van mijn leenheer past een oprechte uitnodiging om deze gewichtige gelegenheid te herdenken, met een bezoek aan Uw koninkrijk binnen een koninkrijk, Zijne Majesteit’s Gevangenis Belmarsh.

U zult zich zonder twijfel de wijze woorden herinneren van een beroemd toneelschrijver:”De kwaliteit van genade is niet geforceerd. Het druppelt als zachte regen van de hemel op de plaats eronder.”

Ah, maar wat weet deze bard van genade geconfronteerd met de afrekening tijdens het begin van Uw historische regering? In ieder geval kan men de maat van een maatschappij herkennen aan de manier waarop deze zijn gevangenen behandelt, en Uw koninkrijk blinkt in dat opzicht zeker uit.

Uw Majesteit’s Gevangenis Belmarsh is gevestigd aan het prestigieuze adres One Western Way, Londen, slechts een vossenjacht van het Old Royal Naval College in Greenwich. Hoe geweldig moet het zijn om een dergelijk gewaardeerd etablissement te hebben dat Uw naam draagt.

Het is daar waar 687 van Uw trouwe onderdanen worden vastgehouden, waarmee het een record vestigt van het Verenigd Koninkrijk van ‘s lands grootste gevangenispopulatie in West-Europa. Zoals Uw nobele regering recent heeft verklaard, ondergaat Uw koninkrijk tegenwoordig ‘de grootste uitbreiding van gevangenisplaatsen van de eeuw’, met de ambitieuze planning van een toename van de gevangenispopulatie van 82.000 naar 106.000 binnen de komende vier jaar. Wat een erfenis!

Als politiek gevangene, vastgehouden voor Uw Majesteit’s genoegen voor een in verlegenheid gebrachte vreemde soeverein, ben ik vereerd om te verblijven binnen de muren van dit instituut van wereldklasse. Werkelijk Uw koninkrijk kent geen grenzen.

Gedurende Uw bezoek zult U de gelegenheid hebben om onthaald te worden op de culinaire verrukkingen klaargemaakt voor Uw koninklijke onderdanen van het genereuze budget van 2 pond per dag.

Geniet van tonijnkoppen en de alomtegenwoordige in zijn oude staat teruggebrachte vorm die beweerd te zijn gemaakt van kippen. En geen zorg, want in tegenstelling tot mindere instellingen, zoals Alcatraz of San Quentin, is er geen gemeenschappelijke maaltijd in de kantine. In Belmarsh eten gevangenen alleen in hun cellen om uiterste intimiteit met hun maaltijd te waarborgen.

Naast de genoegens van de smaak verzeker ik U dat Belmarsh voorziet in opleidingsmogelijkheden voor Uw onderdanen. Zoals Spreuken 22:6 zegt:”Train een kind de weg die hij zou moeten gaan en wanneer hij oud is, zal hij deze niet verlaten.” Observeer de schuifelende rijen bij het medicijnenluik, waar gevangenen hun recepten afhalen, niet voor dagelijks gebruik, maar voor een horizonverruimende ervaring van een ‘dag uit’, alles tegelijk.

U zult ook gelegenheid hebben een bezoek te brengen aan wijlen mijn vriend Manoel Santos, een homo man, die op deportatie wacht naar Bolsanaro’s Brazilië, die op enkele meters van mijn  cel zich van het leven benam met een touw gemaakt van beddenlakens. Zijn uitstekende tenor voor altijd tot zwijgen gebracht.

Waag U verder in de diepten van Belmarsh en U zult de meest geïsoleerde plek vinden binnen zijn muren: gezondheidszorg of zoals zijn inwoners het liefkozend noemen ‘hellezorg’. Hier zult U zich verwonderen over verstandige regels, ontworpen voor ieders veiligheid, zoals het verbod op schaken, terwijl het veel minder gevaarlijke dammen is toegelaten.

Diep in ‘hellezorg’ ligt de meest glorieuze opbeurende plaats van Belmarsh, nee, van het het Verenigd Koninkrijk: de subliem vernoemde Belmarsh Einde van het Leven Suite. Luister aandachtig en U kunt het geroep horen van gevangenen: ‘Maat, ik ga dood hier’, een testament van de kwaliteit van zowel het leven als de dood in Uw gevangenis.

Maar vrees niet, want schoonheid kan gevonden worden binnen deze muren. Trakteer Uw ogen op schilderachtige kraaiennesten in het prikkeldraad en de honderden hongerige ratten die Belmarsh hun thuis noemen. En als U komt in de lente, kunt U zelfs een glimp opvangen van de jonge eenden gelegd door eigenzinnige eenden binnen het gevangenisterrein. Maar stel het niet uit, want de uitgehongerde ratten garanderen dat hun levens vluchtig zijn.

Ik verzoek U dringend, koning Charles, om Zijne Majesteit’s Gevangenis Belmarsh te bezoeken, want het is een eer passend bij een koning. Als U aan Uw regering begint moge U zich dan deze bijbelse woorden altijd herinneren:”Gezegend zijn de barmhartigen, want zij zullen genade ontvangen.” (Mattheus 5:7)

En mag barmhartigheid het leidende licht zijn van Uw koninkrijk, zowel binnen als buiten de muren van Belmarsh.

Julian Assange 

1 Comment

  1. Julian Assange zit gevangen omdat de media hun werk niet doen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.