Overzicht van initiatieven onderweg naar een nieuwe samenleving

Waterval in de Wolvenvallei

Onderweg naar een Nieuwe Samenleving komen we tal van initiatieven tegen. Dat zijn activiteiten van mensen die de maatschappij willen verbeteren of met vreedzame alternatieven daarvoor komen.
We hebben geprobeerd hiervan een overzicht te maken, maar realiseren ons dat dit niet compleet is. Vandaar een uitnodiging aan iedereen om initiatieven aan te melden die we niet opgenomen hebben.

Samenleven

Community’s
Dit zijn eigenlijk minisamenlevingen waar gekeken wordt op welke manier men het beste met elkaar kan samenleven.
Intentional community’s of eco-villages genoemd. We beschreven de bekendste in een aantal artikelen, zoals Anastasiadorpen, Damanhur en Tamera.

Leef- en woongemeenschappen
Wat deze gemeenschappen verbindt is hun alternatieve manier van samenleven en/of werken.
(Gemeenschappen)

Ecowijken en -dorpen
Er komen steeds meer ecologische woonwijken of worden oudere wijken gerenoveerd, waarbij duurzaamheid en gemeenschapsvorming belangrijke uitgangspunten zijn. In vrijwel alle projecten  is actieve bewonersparticipatie een belangrijk onderdeel.
(Ecodorpen)

Aardehuis Olst
Een vereniging van huiseigenaren/huurders die samen een wijk hebben opgebouwd, die proberen te leven in harmonie met de natuur, in verbondenheid met elkaar en ter inspiratie van de rest van de wereld.
Dit alles is het resultaat van 1 bouwconcept, 10 jaar van droom naar realisatie, 23 gezinnen, 35 kinderen en 40 volwassenen, 24 gebouwen in 48 maanden, gebouwd met 2000 vrijwilligers uit 27 landen.
(Aardehuis.nl)

Samenwerken

Netwerk gratis werksaamheden voor elkaar
Dit initiatief van Ron de Roos onder het motto ‘De Nieuwe Wereld Is Van Ons Allemaal’ heeft nu al 300 groepen in Nederland, België en Duitsland. Het gaat uit van het principe van werken voor elkaar zonder daarvoor geld te vragen. Na de start begin 2021 is er een community ontstaan van mensen die zich met elkaar verbinden rond dit principe.
De nieuwe wereld is van ons allemaal, gratis ‘werksaamheden’ voor elkaar

Gevonomie
De economie heeft als grondbeginsel dat schaarste de basis is van leven. Wanneer we met zijn allen beseffen dat schaarste slechts een verzinsel is, dat puur gecreëerd is om ons in een armoede-mindset te brengen, kunnen we dit systeem loslaten. Het leven vindt namelijk haar oorsprong in overvloed. De natuur ís overvloedig en kent geen schaarste. Aldus het uitgangspunt van de gevonomie.
Gevonomie – het delen van de overvloed met elkaar

Nieuwe Munt

Florijn
De Florijn is de eerste alternatieve munt die volgens de initiatiefnemers volledig rentevrij en inwisselbaar is voor de Euro en beschikbaar voor particulieren en bedrijven. Er hebben zich meer dan 3.000 mensen en rond de 500 bedrijven als deelnemer aangemeld.
Nieuwe mijlpaal: ook betalen met Florijn op de markt

Voedselvoorziening

Netwerken lokaal voedsel
Dit zijn netwerken waar je voedingsmiddelen lokaal en direct bij boeren, molenaars en imkers kan kopen. Dus zonder de groothandel in te schakelen. Op deze manier ondersteun je de deze voedselproducenten en haal je macht weg bij de grote voedselindustrieën. Daarnaast is het voedsel minder bewerkt en mogelijk gezonder en beter voor het milieu.
Netwerken in Nederland waar je lokaal voeding kunt kopen

Velt
Velt vzw is een Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren die in Vlaanderen en Nederland actief is sinds 1972. Velt telt meer dan 22.800 leden en tientallen lokale groepen verspreid over Vlaanderen en Nederland. (velt.nu)

Land van Ons
Dit is een coöperatie van mensen die meer biodiversiteit in het Nederlandse landschap willen en daarvoor zelf het initiatief nemen.
Met de inleg van alle deelnemers koopt de coöperatie landbouwgrond. Iedere deelnemer heeft evenveel invloed in de coöperatie.  De coöp heeft al meer dan 20.000 leden met 2,6 miljoen vierkante meter boerenland in beheer. (Landvanons.nl)

Herenboeren
Er zijn al 18 Herenboerderijen verspreid over heel Nederland, met nog eens tientallen in oprichting. Als Herenboer ben je eigenaar, ondernemer, producent en consument van je eigen boerderij. Deze boerderij produceert verse groenten van het seizoen, fruit, eieren en – voor wie wil – ook af en toe vlees. Zo pak je de regie terug op je eigen eten. (Herenboeren.nl)

Fruitmotor
Dit is een ketencoöperatie waarbij alle partners lid kunnen worden van de coöperatie en daarin een stem krijgen: telers, verwerkers, verkooppartners en consumenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Ze brengen de hele keten met elkaar in verbinding en zorgen voor een eerlijke prijs. Zo ontvangen de telers in onze benadering wat meer, plus een biodiversiteitspremie.
(Defruitmotor.nl)

 

Rob Vellekoop, 14 april 2024

14 Comments

 1. POSITIEF EN HOOPVOL NIEUWS
  wat een genot om over deze mooie initiatieven te lezen
  dit geeft de burger moed en zin om samen met elkaar te STRIJDEN
  en dan niet om te moorden, overheersen of de ander te slim af willen zijn

  laten we allemaal ons best doen om op een grote of kleine manier
  een bijdrage te leveren aan een rechtvaardige en kameraadschappelijke
  maatschappij die voor iedereen met goede intenties toegankelijk is

  daar hoef je echt niet voor in de politieke bankjes plaats te nemen
  begin bij de eigen gemeenschap samen met je buren en de lokale ondernemers
  en laat je niet weerhouden door de deprimerende ‘waan van de dag’ berichten
  SAMEN STAAN WE STERK!

 2. Zou het gros van de bevolking in dit land eigenlijk überhaupt iets meekrijgen omtrent de ware aard van degenen die hen regeren?

 3. Nieuw West-Brabant

  Wij zijn een initiatief van burgers en ondernemers om een lokale en regionale zelfdragende samenleving te bouwen waarin we gebruik maken van ieders kwaliteiten en waarin iedereen waarde heeft.

  We realiseren, ondersteunen en onderzoeken lokale initiatieven op het gebied van wonen, gezondheid, voeding, energie, onderwijs en lokaal betalen.

  Hierbij werken we samen op basis van gelijkwaardigheid, vertrouwen, positiviteit, verbinding en respect.

  Kijk voor meer informatie op: https://nieuwwestbrabant.nl/

 4. Geweldig initiatief! Gezellig die maandelijkse borrels op biologische boerderijen en privé tuinen.
  Heb de site gedeeltelijk doorgespit. Zijn jullie bekend met Velt.nu?
  Een mooie verbinding om samen te werken op het gebied van ecologisch leven, tuinieren en koken.
  Al meer dan 50 jaar in België en Nederland.
  Er is een Veltgroep in West Brabant, je kunt als groep en individueel samen eco aktief zijn bij Velt

  https://velt.nu/velt-west-brabant
  Wij zijn er voor jouw voor alles wat met duurzaamheid, natuur en lekker eten te maken heeft. Bij ons draait het allemaal om het delen van kennis, het samenbrengen van gelijkgestemde zielen en het vieren van onze liefde voor de aarde.

  Van het organiseren van gezamenlijke activiteiten zoals de moestuincursus, een fermenteeravond tot een informatieve paddenstoelenwandeling, we hebben voor elk wat wils! Maar dat is nog niet alles – we zijn ook bekend om onze plantenruilmarkt in april/mei.

  Heel veel succes!

 5. Wij hebben een nieuwe universiteit gestart, Nova Academia, in een mooi kasteel in de Ardennen (Theux). Op deze campus kunnen al in september dit jaar studenten een programma volgen die hen leert kritisch hun wereldbeeld ontwikkelen in echte academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting. Zie onze website: novacad.org en geef je op voor een event: navacad.org/events

 6. Rob, het was een reageersel op nieuwwestbrabant. Zie nu dat ik dat vergeten had er bij te zetten.

  De maandelijkse barrels moet borrels zijn.
  Dat bovenste stukje gaat dus over de site van nieuwwestbrabant die ik gedeeltelijk doorgespit heb. . M.i. kan Velt veel goeds voor hen betekenen qua expertise en samenwerking maakt de verbinding voor iedereen nog beter.

 7. Kwam nog een mooie initiatief op het spoor.
  Kwam nog een mooie site op het spoor.

  https://gezondheidscooperatief.nl/gezondheidsverzekering

  Keuzevrijheid, solidariteit en transparantie

  De pilot Gezondheid Fonds heeft een coöperatieve vorm. Dat betekent dat je inzicht hebt in je eigen én de totale geldstroom. Ook bepalen wij met elkaar wat er met de winst gebeurt. Zo kan bijvoorbeeld het kader van natuurlijke geneeswijzen stapje voor stapje breder worden gemaakt.

  Als je ergens alleen voor staat, dan voel je jezelf vaak machteloos. Als ieder een stukje oppakt en we ons met elkaar verbinden, ontstaat er kracht.
  Daarom is het motto van het GezondheidsCoöperatief Nederland
  ‘Samen zijn wij de verandering’.

 8. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  De wereldverbeteraars,tja daar zijn er o zo veel van en is ook niet nieuw,die zijn er al tig jaren…pak nou Mark Rutte onze geweldige President die ook nog eens SINTERKLAAS aan het spelen is voor zijn definitieve vertrek…ik heb van die man de roe en 19 miljard bezuinigingen voor mijn kiezen gekregen.

  Miljarden vliegen er naar Kiev terwijl het klootjesvolk op straat ligt te creperen.
  Naar welke Amerikaanse bank gaat Uw pensioengeld?
  en weet U ook wat daar er mee gedaan wordt?
  De JSF-F-35 staat voor 1 keer vliegen en 4 weken sleutelen.
  Vroeger had je een brommer de kreidler….daar had je een ander benaming voor…kraakt rammelt……….was ook 1 week 80km per uur rijden en 4 weken sleutelen.

  ik dank U!

 9. Hahaha, weer een zoveelste val van de cabal..
  Een overdruk ventieltje, die net iets anders geformuleerd word en hele volksstammen zonder enig onderzoek zo weer intrappen.
  Wat een sneeuwvlokjes..
  Praten hetzelfde als het op duurzaamheid en digitalisering aan komt…
  De achterlijke propaganda en gedrags verandering..
  Succes met dat soort mens, ik kan u al op een briefje geven dat er niets veranderd.
  Het zoveeelste vangnet voor de schaapjes..
  Die begrippen komt een mens met verstand al de strot uit

 10. Wat stel jij voor om te komen tot een verandering? Aan welk initiatief denk jij dan?
  Dat de termen duurzaamheid en digitalisering ook voor de Agenda 2030 gebruikt worden, wil niet zeggen dat dan bepaalde initiatieven niet meer deugen.

 11. De Uelenspieghel is een mooie lokatie in Drenthe van jonge mensen die hun eigen leven leiden in harmonie met de natuur en geen kranten lezen ; geen tv hebben en hun kinderen niet meer vaccineren. Ze verbouwen hun eigen voedsel of kopen lokaal en organiseren mooie akt zoals houtsnijden; meubelmaken; dansen en schone aarde

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.