Assange is vrij, maar pers levert wereldwijd vrijheid in

Julian Assange is vrijgelaten onder voorwaarden, daardoor is er een precedent geschapen om de persvrijheid ernstig te beperken. De journalistieke wereld kwam sowieso pas laat in actie. Eerst moest Julian Assange jaren vastgehouden worden, voordat zij enig teken van solidariteit met hun collega aan de dag legden. Dat moeten ze nu dus bekopen met het inleveren van schrijfruimte.

Voorgeschiedenis

De Australiër Julian Assange is vrijgelaten uit de Belmarsh maximum security gevangenis op 24 juni (na hier 1901 dagen in isolatie opgesloten te zijn geweest).

In april 2019 werd Australisch journalist Assange opgepakt na 7 jaar ondergedoken te zijn geweest in de Londense ambassade van Ecuador. De VS heeft verklaard dat dit gebeurd was als gevolg van het uitleveringsverdrag dat het Verenigd Koninkrijk heeft met de VS. De journalist werd verdacht van ‘samenzwering door computer inbraak met een paswoord op een geclassificeerde Amerikaanse computer’.

Een commissie van de Verenigde Naties verklaarde in februari 2016 dat hij onterecht van zijn vrijheid beroofd werd en dat het Verenigd Koninkrijk hem onmiddellijk zijn vrijheid moest teruggeven. Engeland ontkende echter dat er sprake van vrijheidsberoving was, omdat de Australische journalist vrijwillig in de ambassade van Ecuador zou zitten.

Assange is de oprichter van Wikileaks. Hij werd ervan beschuldigd in maart 2010 betrokken te zijn geweest bij een ‘samenzwering’ met Chelsea Manning. Hij zou Manning geholpen hebben toegang te krijgen tot Amerikaanse legercomputers. Chelsea gebruikte de computers om geclassificeerde  gegevens naar Wikileaks te versturen. Volgens de VS heeft de journalist (die toen al in de ambassade in Londen verbleef) Manning ‘actief aangemoedigd’. Julian loopt dan het risico 5 jaar gevangenisstraf te krijgen volgens deze Amerikaanse aanklacht.

Manning

Tussen januari 2010 en mei 2010 zou Manning volgens de Amerikanen vier databases hebben gedownload. Hierin zaten 90.000 rapporten over Afghanistan, 400.000 over Irak, 800 over Guantanamo Bay en 250.000 overige berichten. Deze documenten waren ‘geheim’. Wikileaks maakte deze openbaar via de website Wikileaks.org.

Zweden verklaarde in mei 2017 dat ze Julian Assange niet langer zouden vervolgen. Engeland had aangekondigd hem te arresteren zodra hij de ambassade van Ecuador zou verlaten.
Het Zweedse Openbaar Ministerie meldde dat alle mogelijkheden tot onderzoek waren uitgeput. Om de zaak te kunnen voortzetten moest de journalist/uitgever hiervoor beschikbaar zijn en dat was hij niet door zijn verblijf in de ambassade. Hij was naar de ambassade van Ecuador gevlucht nadat hij in Engeland een rechtszaak verloren had tegen zijn uitlevering aan Zweden in 2012. Hij heeft altijd Zweedse claims ontkend. Een tweede beschuldiging van seksuele mishandeling door een Zweedse vrouw was door Zweedse autoriteiten in 2015 al ingetrokken.

Ecuador had hem tot 2019 politiek asiel verleend, omdat hij dreigde uitgeleverd te worden vanwege ‘spionage’. Hij kon echter niet uit de ambassade vertrekken omdat hij wist dat dan de Engelse politie hem zou arresteren en dat is vandaag gebeurd.

Wikileaks

Wikileaks lekte onder andere dat Amerikaanse inlichtingendiensten hun geheime hackingprogramma inzetten bij producten van Amerikaanse en Europese bedrijven zoals Apple’s iPhone, Google’s Android and Microsoft’s Windows en zelfs Samsung TV’s (die gebruikt worden als geheime microfoon) om persoonlijke informatie over gebruikers binnen te hengelen. Ook dat internetdata door de Amerikaanse overheid massaal wordt binnengehaald met speciaal daarvoor ontwikkelde programma’s. Lees 6 lekken uit de CIA onthullingen van Wikileaks.

Het is niet verwonderlijk dat Assange angst heeft voor de Amerikanen, zij waren de reden dat hij niet vrijwillig de ambassade durfde te verlaten. De Amerikanen eisten zijn doodstraf al uitgesproken is. (zonder dat hij overigens door een Amerikaanse rechter is veroordeeld)

Zie YouTube (hieronder) waar het filmpje nog steeds te zien is. Normaal gesproken zijn we gewend van dit kanaal dat zij dergelijke materiaal verwijderen!

 

Vrij onder voorwaarden

Julian Assange moest als voorwaarde voor zijn vrijlating zijn schuld bekennen bij het verkrijgen en openbaar maken van defensie-info van de Amerikanen. Dat betekent dat de VS erin is geslaagd journalisten te criminaliseren die overheidsmateriaal naar buiten brengen en daarmee schept het wereldwijd ook voor niet-Amerikanen een precedent om hen op te pakken als zij zich hieraan schuldig maken.

Volgens Robert Kennedy kon Julian niet anders, omdat hij hartproblemen heeft en anders in de gevangenis zou zijn gestorven.

Natrappen Aussie regering

‘Eens een vijand van de staat, altijd een vijand van de staat.’ Blijkbaar wordt alles uit de kast gehaald om journalisten schrik in te boezemen en vooral het niet op te nemen tegen de overheid, door gevoelige informatie te publiceren.

 

Rob Vellekoop, 26 juni 2024

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.