Redden de #Gelehesjes ons tegen de verpauperingspolitiek?

Foto R. Vellekoop ingang Binnenhof op 1.12.18

Zelfs voor de meest onbewuste inwoner van ons land moet het zo langzamerhand duidelijk zijn wat het regime Rutte van plan is met Nederland. Een op de zes Nederlanders leeft onder of op de armoedegrens volgens de cijfers van de EU en heeft maar een klein duwtje nodig om een pauper te worden, meer energiebelasting en een hogere BTW bijvoorbeeld. En laten dat nu net de maatregelen zijn die per 1 januari worden ingevoerd. Kortom de verpauperingspolitiek van Rutte kan niet meer worden ontkend, wie redt ons dat is de vraag.

Armoedegrens

Volgens de cijfers van Eurostat leven in Nederland in 2017 ongeveer 2,9 miljoen mensen op of onder de armoedegrens.

(in 2008 waren dat er 2,4 miljoen). Dat betekent dat in absolute getallen sinds de kredietcrisis van 2008 een half miljoen mensen meer pauper dreigt te worden of al is. De meerderheid van de bevolking mag natuurlijk van welk kabinet dan ook verwachten dat de armoede niet toeneemt maar afneemt. Wat blijkt Rutte maakt zich al sinds 2004 zorgen over de dividendafdracht van investeerders over hun dividenden. Bijna slaagt hij er dit jaar in hen jaarlijks 2 miljard aan compensatie te schenken. Gelukkig wordt hij teruggefloten door diezelfde beleggers. De blamage is groot, het onbegrip ook. Hoeveel duidelijkheid wil je als kiezer nog meer dan dat deze man een ambassadeur van de rijken is? Terwijl hij toch voortdurend oppert de meerderheid van de bevolking te vertegenwoordigen.

Daarnaast kan het niet anders dan dat er voor 2019 nog veel meer mensen in of onder de paupergrens zullen gaan leven door de verhoging van de BTW op de eerste levensbehoeften en de verhoging van de energiebelasting. Veel mensen die al op het randje leefden flikkeren dan gewoon in het gapende gat van de kuil die Rutte al drie kabinetten lang voor hen aan het graven is.

Democratie

Oke, nu we hebben vastgesteld dat de bevolking sinds 2008 armer is geworden, gaan we ons ongerust afvragen op welke manier die gang naar het afvoerputje kan worden gestopt. Ondanks draconische bezuinigingen van de afgelopen jaren blijft de meerderheid van de bevolking achter het regime Rutte staan. Althans dat is de algemene uitleg van de verkiezingsuitslag. In 2017 brengen 10,5 miljoen mensen hun stem uit, 2,5 miljoen gelooft er niet meer in en blijft thuis. Dus 20% doet niet meer mee. Van de resterende 80% kiezers staat de helft achter het kabinet Rutte III. (VVD 33, CDA 19, CU 5 en D66 met 19 zetels). In absolute getallen zo’n vijf miljoen mensen, dus 40% van de stemmers stond in maart 2017 achter het huidige regime.

Met andere woorden Rutte kan zijn verpauperingsagenda uitrollen dankzij de steun van 5 miljoen Nederlanders in maart 2017.

Hoe is dat mogelijk in een land dat pretendeert door het volk te worden geregeerd? Het is toch de meerderheid van de bevolking die de macht heeft? Dat lijkt iedere vier jaar exact een hele dag te kloppen, namelijk op de dag van de verkiezingen van de Tweede Kamer. Dan beslist de kiezer welke partij de grootste wordt. Vervolgens moet hij de volgende vier jaar geduldig hopen dat door zijn keuze voor hem wordt gezorgd. Hij heeft geen enkel middel meer om in te grijpen. Het enige instrument dat nog een beetje het idee gaf dat de bevolking tussentijds mocht ingrijpen is het referendum, maar dat heeft D66 met steun van de andere drie regeringspartijen in de vuilcontainer gegooid.

Dus daar sta je dan als goedgelovige inwoner van dit land. Je ziet jezelf naar de paupergrens zakken en je kunt er niets tegen doen, steeds weet Rutte het stemvolk naar zijn hand te zetten.

Gilets Jaunes of de Gele Hesjes

Gelukkig voor alle Europeanen die onder het juk van de zogenaamde neo-liberalen leven is er een land op deze wereld waar Fransen leven. Een stug en koppig volk dat als enige zijn afkeer van deze graaiende en multinationals en rijken bevoordelende politiek al jaren uit met talloze stakingen en betogingen. Denk aan NuitdeBout of de acties van het spoorweg- en overheidspersoneel en dan nu de Gilets Jaunes. Hun motto is eenvoudig:

‘Wij zijn het volk, en naar ons moet je luisteren.’ ‘Als wij onze mening willen uiten, dan is dat ons recht.’
Zeer terechte slogans in een democratie.

Helaas zijn we in Nederland nog lang niet zo ver. Iedere zaterdag, al zeven weken lang, geven zij les in democratie aan de EU-landen. Ook tonen zij iedere zaterdag aan dat de zogenaamde democratische regimes slechts een antwoord hebben op inwoners die een andere mening uiten namelijk grof geweld.

In ons land bakkeleien we nog over de vraag uit welke hoek de Gele Hesjes komen, links of rechts. We zien hier duidelijk de invloed van de zittende politieke partijen die verdeeldheid zaaien omdat ze niet kunnen uitstaan dat er Nederlanders zijn die los van een politieke partij hun mening durven geven. Er zijn zelfs goedgelovige zielen die beweren dat demonstreren tegen het regime Rutte ondemocratisch is. Tja, bedenk dan dat de indoctrinatie op hen zijn uitwerking heeft gehad en zij nog een lange weg moeten gaan voordat ze begrijpen in welke slangenkuil ze zijn gevallen zonder dat ze dit beseffen.

Verbinding

Kortom de angstige inwoner die zich wel realiseert welk onheil er op hem afkomt ziet slechts verdeeldheid en kan daar niets aan veranderen. Tenzij de wakkere Nederlander bereid is te kijken naar wat ons in dit land bindt in plaats van verdeelt. Als Fransen zich kunnen verzetten tegen onrecht en regelrechte uitbuiting, dan kunnen wij dat toch ook!

Hou op je beter te voelen dan een ander, omdat jouw ideeën zogenaamd beter zijn.

Iedere vorm van verdeeldheid in deze tijd van enorme veranderingen betekent dat de gapende muil van verpaupering dichterbij komt. Dat is onze prijs voor verdeeldheid en arrogantie. De klimaatwet zal nog meer verpaupering teweegbrengen en die moet nog worden ingevoerd. De Fransen voelen het goed aan, het is nu of nooit. Het is het aanstormende pauperdom of de samenleving die werkelijk van en voor het volk is.

 

Rob Vellekoop, 30 december 2018

1 Comment

 1. Ja, Rob, het ziet er inderdaad naar uit dat het nu of “nooit” is.

  Jij wilt zo graag op positief nieuws afstemmen, maar het onder ogen zien (herkennen. erkennen en accepteren) van de duistere krachten zal ons juist naar die harmonische samenleving toe leiden!

  Het gaat momenteel inderdaad toe naar een polarisatie! We zullen ook wel moeten, want anders is er geen sprake van bevrijding. Echter, we mogen – al zal dat niet bepaald zonder slag of stoot zijn – verwachtingsvol zijn:

  Vanaf 9.00: https://www.youtube.com/watch?v=w–_CeeL8RY
  En verder:
  Vanaf 8.00: https://www.youtube.com/watch?v=YUmHxCDAuS8
  Vanaf 9.35: https://www.youtube.com/watch?v=eTGnO3T0k-g

  Rob, het enige en beste wat wij (als mensheid)kunnen doen: door het proces heen gaan, zodat we het achter ons laten en het nieuwe tijdperk van harmonie, vertrouwen en balans in kunnen gaan, toch?

  Dank voor al je inzet om bij te dragen aan deze ontwikkeling!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.