#GiletsJaunes opnieuw met meer dan 300.000 de straat op voor #Acte11

Opnieuw zijn de Franse GiletsJaunes met meer dan 330.000 mensen op zaterdag 26 januari voor Acte XI tegen Macron in actie gekomen. Weer worden enkelen verminkt voor het leven door de ‘ordetroepen’ van Macron of simpel weg in elkaar gerost. Onder deze verminkten valt ‘toevallig’ een actief lid in Parijs Jerome. Daarnaast zijn er nieuwe ontwikkelingen zoals het Congres van de Gilets Jaunes, de NuitJaune en de mogelijke invloed van de Europese Verkiezingen op de hesjes.

Impressie van de enorme opkomst in Parijs.

Demonstranten onderweg van een van de vijf verzamelpunten die op het allerlaatste moment via de sociale media worden aangekondigd voor de elfde acte op 26 januari.

Melding van het Politie Syndikaat

 

Het videoverslag in 2.41 minuten

Opnieuw een gigantische opkomst in allerlei steden en kleinere plaatsen door heel Frankrijk.

 

Oogletsel

Tijdens de elfde week van gele hesjes protesten vallen er weer gewonden. Een van hen is de Parijse activist Jerome die zijn eigen daders filmt terwijl een van hem zijn oog uitschiet met een rubberkogel.

‘Jérôme Rodrigues heeft gemeld op zijn Facebook-account dat hij zijn oog zal verliezen. Hij was niet gewelddadig. Hij heeft niets kapot gemaakt. Hij protesteerde slechts voor zijn familie en tegen het regeringsbeleid.’

Congres

Op 26 en 27 januari komen tientallen delegaties van Gilets Jaunes uit het hele land bijeen in Commercy om te komen tot een gezamenlijke verklaring.

In de verklaring staat dat ze sinds 17 november 2018 in opstand zijn gekomen tegen onzekerheid en ellende. Ze willen dat hun geliefden, families en kinderen in waardigheid leven. 26 miljardairs hebben net zoveel als de helft van de mensheid, dat vinden zij onaanvaardbaar. Ze doen een oproep om de rijkdom te delen en niet de ellende! Ze eisen de onmiddellijke stijging van de lonen, sociale minima, vergoedingen en pensioenen, het onvoorwaardelijke recht op huisvesting en gezondheidszorg, onderwijs, gratis openbare diensten voor iedereen.

Ze veroordelen al het geweld tegen demonstranten door de ordehandhavers of gewelddadige groepen. Ze verklaren dat niets hen zal kunnen stoppen en dat protesteren een fundamenteel recht is. De straffeloosheid door de politie moet stoppen en zij eisen amnestie voor alle slachtoffers van de repressie.

 

Nuit Jaune

Zelfmoorden politie

Het geweld van de politie laat niet alleen zijn sporen na aan de kant van de Gele Hesjesbetogers, ook politieagenten laat het niet koud.

 

 

Verdeel en heers

Ingrid Levavasseur wil meedoen aan de Europese Verkiezingen namens de Gilets Jaunes. Dit is een traditionele actie om een opstandige beweging die nog niet gecontroleerd wordt door de overheid op te splitsen en te verzwakken. Wanneer we afgaan op de opkomst van 330.000 Gele Hesjes dan heeft haar actie tot nu toe nog niet zoveel invloed. Dat is een van de meest bijzondere fenomenen aan de Gilets Jaunes. Tot nu toe heeft geen enkele politieke partij of vakbond deze opstandigen kunnen inkapselen binnen hun gecontroleerde clubjes. Hierdoor blijft de overheid voorlopig machteloos staan tegenover de Gilets Jaunes, die zonder organisatie die acties ondernemen die spontaan bij de aanhangers opkomen. Daardoor blijft ook het extreme geweld, de terreur van de politie tegenover hen bestaan. Het is een wanhoopsdaad van een overheid die naar het meest banale middel grijpt dat ze kennen: Geweld.

Lees het Dossier over de Gilets Jaunes.

Rob Vellekoop, 27 januari 2019

6 Comments

 1. lieve mensen, er is maar één oplossing over om op een werkzame manier de acties van de Gele Hesjes te steunen.
  Organiseer kamer-bijeenkomsten voor mensen uit de directe omgeving die ook vinden dat het zo niet langer kan doorgaan.
  Kom met elkaar overeen wat te doen in Nederland waar de problemen hetzelfde zijn als in Frankrijk en hoe dit aan te pakken.
  In de omgeving Amersfoort Leusden wil ik een overleggroep bij elkaar krijgen
  die op een constructieve manier met de lokale politiek gaat.
  Wie interesse heeft spreekt zich uit en ik zorg dat we op onnavolgbare wijze contact met elkaar krijgen
  Het is nu of nooit, lieve mensen
  Kom op voor je rechten om niet 100 jaar terug te gaan in tijd
  zonnetje
  ik ga jullie berichten over mogelijkheden en bijeenkomsten

 2. Sorry Heleen,
  zag nu pas bericht over de opkomst rode hesjes
  dacht dat je een grapje maakte
  ben jij meer een rood dan een geel hesjes-mens?
  je moet wel bedenken dat geel de weg vrij heeft gemaakt
  groet
  Petronella

 3. Klappen op mijn leeftijd overleef ik niet, als ik jonger was zou ik beslist een vreedzame beweging toejuichen?

 4. de rode hesjes of sjaaltjes lijken mij een fantastische oplossing
  om het geweld tegen te gaan, en zo de angst om met de verkeerde mensen
  die om heel andere redenen demonstreren, op te lopen en zodoende in gevaarlijke situaties terecht te komen
  heel jammer dat ik er vandaag pas via de reactie van Heleen van vernam
  misschien ben ik de enige die wat achterliep op de actualiteit
  maar bedankt Heleen, dat geeft de burger weer moed
  Petronella

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.