Macron onderdrukt ook demonstraties van #GiletsJaunes en klimaatactivisten tijdens #Acte45

Op 21 september komen in Frankrijk voor de 45e week Gele Hesjes tegen Macron op straat samen met klimaatactivisten. Meer dan 100.000 mensen laten weten het grondig oneens met het beleid van Macron te zijn. Dit ondanks gewelddadige onderdrukking door zijn ‘ordetroepen’, want de democratisch gekozen president duldt geen tegenspraak.

Voor het komende weekend, aangeduid als Acte46 zullen ook de rotondes weer bezet worden. De zomerperiode waarin de Gilets Jaunes wekelijks op kleinere schaal demonstreerden lijkt voorbij.

In andere landen heb je eerder het idee dat klimaatdemonstraties aangemoedigd worden, maar in Frankrijk treedt ook daar de politie gewelddadig tegenop. Op 21 september verzamelen zich in verschillende Franse steden klimaatactivisten en Gilets Jaunes. Gebroederlijk nemen zij deel aan de mars voor klimaat en sociale rechtvaardigheid. Volgens een van de tienduizenden deelnemers in Parijs is het een half uur na aanvang van de mars al raak met de politie.

De politie probeert hen met traangas en intimidatie te verdrijven omdat ze niet in het westen van Parijs mogen demonstreren.

Mars voor klimaat en sociale rechtvaardigheid, 21 september 2019. Net voor de repressie van Bastamag op Vimeo .

In de stoet bevinden zich kinderen, ouderen, mensen met beperkte mobiliteit onder wolken van traangas zonder uitweg. De politie aan de ene kant, dichte mensenzee liedjes zingend aan de andere kant zonder mogelijkheid te ontsnappen. De aangrenzende straten worden geblokkeerd door de politie. In het gedrang raken een paar mensen in paniek en er vallen wat lichtgewonden.

In plaats van de “veiligheid” te garanderen, brengt deze interventie van de politie de demonstranten, de voorbijgangers en bewoners in gevaar.

Reeds op zaterdagochtend hebben de autoriteiten elke bijeenkomst verboden ondanks herhaalde verzoeken in de hele voorafgaande week.

‘Emmanuel Macron berooft ons van het recht om te protesteren’

Die avond is er veel woede, want terwijl Emmanuel Macron oproept tot kalmte, is het zijn prefect die duizenden mensen op een ongerechtvaardigde manier in gevaar brengt. Woede omdat de Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner beweert dat er “gegarandeerde vrijheid van meningsuiting” is. Alsof het in beslag nemen van gele hesjes, het voorkomen van betogingen, het kinderen angst aanjagen, het gooien van granaten te midden van vreedzame demonstranten “vrijheid van meningsuiting” biedt.

Op zaterdag 20 en 21 september waren er meer dan 4 miljoen klimaatdemonstranten in 163 landen. Het enige land waar de klimaatprocessie gewelddadig is onderdrukt is Frankrijk.

Nog een impressie van de demonstraties in verschillende andere steden waaronder Toulouse en Bordeaux.

Op zaterdag 21 september komen in heel Frankrijk ongeveer 120.000 demonstranten op de been, in 91 steden of dorpen en zij bezetten 87 rotondes. In totaal worden 212 acties geteld.

Acte46

Als voorproefje op de demonstratie in Franse steden voor 28 september (Acte46) worden Gele Hesjes opgeroepen om de rotondes door het hele land opnieuw op donderdag 26 september te gaan bezetten.

Rob Vellekoop, 26 september 2019

3 Comments

  1. Om kost wat kost zijn plannen van de Nieuwe Wereld Orde door te zetten schroomt hij niet slachtoffers te maken, aldus bewijst het verleden, maar of in deze tijd van internet dit nog mogelijk is, tenminste niet met FAKE-NIEUWS?

  2. Dat kost hem nog een bloedige revolutie als ie niet bijtijds aftreedt?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.