Duitsers protesteren tegen nog meer censuur op internet

Afgelopen zaterdag protesteren voor de tweede zaterdag meer dan 2500 mensen in Keulen tegen de uitbreiding van de censuur op het internet door de Europese copyright Richtlijn. Eind maart valt hierover een definitieve beslissing. De Duitse oppositie probeert het ‘internet te redden’ en is niet bereid zich als mak schaap nog meer vrijheid te laten afpakken. Ons land stemde al tegen deze richtlijn omdat zij dit een stap terug vinden! Het laatste woord is nu aan het EU Parlement in Brussel.

In Duitsland is een online petitie gestart die al door meer dan 4,7 miljoen mensen is ondertekend en duizenden mensen zijn al in twee demo’s door Keulen getrokken.

Er is een aspect dat eruit springt: Artikel 13. Door dit artikel resteert er eigenlijk voor de operators maar een optie om te voorkomen dat het auteursrecht geschonden wordt en dat is werken met een zogenaamd uploadfilter.

Artikel 13 stelt platformoperators aansprakelijk voor inbreuken op het auteursrecht en daarom moeten zij alles in het werk stellen om dit te voorkomen. Er zijn echter maar twee mogelijkheden: – de operatoren zouden op voorhand de rechten op elke afbeelding, elk video- en elk audio-fragment moeten krijgen. Dit is in de praktijk onmogelijk. Blijft over het gebruik van een uploadfilter dat iedere upload checkt. Dit filter is een stuk geautomatiseerde software en daar hebben we meteen de clou.

Critici vinden dat een dergelijk filter een technische infrastructuur voor censuur is. Deze filters kunnen gemakkelijk gemanipuleerd worden. Kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop mensen die tegen vaccinaties zijn worden weggehoond, zal een filter een anti-vaxx filmpje verbieden of toelaten? Hetzelfde geldt voor andere twistpunten zoals chemtrails, 5G, ultrafijnstof, luchtverontreiniging, alternatieve kankerbehandelingen, enzovoort. Daarnaast wil het platform het risico van copyright schending natuurlijk zoveel mogelijk beperken en zal bij twijfel gekozen worden voor het bannen van een video.

Youtube werkt al met een dergelijk filter en de gebruikers hebben hiermee dus al ervaring kunnen opdoen. Het content-ID-system maakt echter fouten en kan door eigenaren misbruikt worden om negatieve berichtgeving te onderdrukken. Gebruikers kunnen weinig of niets hiertegen beginnen.

Bij Youtube plaatsen eigenaren hun muziek en video’s in de databank van het bedrijf. Het systeem vergelijkt dan een nieuw geuploade video met deze databank. Wanneer een gebruiker een video uploadt met door auteursrecht beschermd materiaal dan zijn er drie mogelijkheden, de eigenaar staat het toe, hij laat Youtube de video blokkeren of hij verdient met advertenties geld met de video.

Het laatste woord is nu aan het Europese Parlement. Zij beslissen op 23 maart over de richtlijn. Daarna hebben de lidstaten twee jaar de tijd om de richtlijn in te voeren. Door heel Europa is er nog tegenstand die van zich laat horen op 23 maart met demonstraties in München, Frankfurt, Warschau, Brussel en Amsterdam.

Voor 23 maart staan verder in Duitsland nog op vele plaatsen demonstraties op het programma.

 

Rob Vellekoop, 26 februari 2019

1 Comment

 1. al is een land nog zo voor vrije informatievoorziening
  echte kritische zaken worden liever onder het vloerkleed geveegd
  kijk naar de vervolging van klokkenluiders
  en dan spreken we niet alleen over corrupte landen
  waar de heersers echt iets te verliezen hebben
  bij opening van zaken die niet door de beugel kunnen

  maar over internationaal fatsoenlijk te boek staande
  vormen van samenleving en de relatie tot
  mensen dit zijn meestal journalisten die een grote misstand
  aan de orde brengen en die worden vervolgd als de
  eerste de beste moordenaar

  ze eindigen vaak totaal geïsoleerd in de gevangenis
  en ook uitgestoten door de gemeenschap
  die het daarna niet waagt het met hen eens te zijn
  aangezien ook hun directe familie aangesproken en
  uitgestoten kan worden

  dezer dagen kijk ik op televisie naar “The Godfather”
  gewoon voor de lol en omdat ik die bekende film nog niet had gezien
  maar ik ben verbijsterd over de overeenkomsten in tactiek
  en de redenen die door de Italiaanse maffia aangevoerd worden
  om hun acties van een sociaal of emotioneel aspect te voorzien
  en dus zo in de veronderstelling zijn dat zij weliswaar
  optredend als moordenaars toch de redders van de mensen zijn die
  anders nooit een stem zouden hebben

  het lijkt een tijdje geleden maar de problematiek
  is nog steeds hetzelfde
  de oneerlijke verdeling van macht
  veroorzaakt dit onaangepaste gedrag

  als dat niet meer door kritische journalisten
  tot op de bodem uitgezocht mag worden
  kun je wel zeggen dat we terug zijn naar af
  petronella

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.